Skip to content

Meeste wolvenaanvallen in Limburg zijn in Nederweert

Redactie
12 oktober 2023 | 13:56

Advertentie

In de eerste zeven maanden van dit 2022 zijn er in de gemeente Nederweert 6 geregistreerde aanvallen van wolven op dieren geweest. Hierbij overleden 16 dieren. In heel Limburg vonden zeker 12 aanvallen van wolven op andere dieren plaats.

In totaal werden erin Nederland 143 aanvallen in de eerste helft van dit jaar geregistreerd. De cijfers komen van BIJ12 een samenwerkingsorgaan dat de gegevens registreert over de activiteiten van de wolven in Nederland. De meeste wolvenaanvallen vonden plaats in Drenthe (56) gevolgd door Friesland (28) en Gelderland (21).

Wolvenaanvallen Nederweert

In totaal zijn er in Limburg 12 geregistreerde aanvallen van wolven geweest. Baexem, Ysselsteyn, Nuth en Meerssen hadden allemaal 1 melding, 2 meldingen kwamen er uit Elsloo. Vorig jaar waren in Limburg in dezelfde periode 13 geregistreerde aanvallen. Over het hele jaar (2022) genomen waren het er 19. Tegenover 2021 was dit een flinke stijging: toen waren er acht meldingen in de provincie.

Volgend BIJ12 heeft Nederland op dit moment 9 wolvenroedels. 7 roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen.

Bron: 1Limburg

Advertentie

15 Reacties

  1. GW1625m, de wolf die waar het hier omgaat, heeft in totaal in Nederland 172 bewezen dode weidedieren op zijn naam staan.
    Waarvan ook heel veel keren over de aanbevolen 120 hoge stroomdraden. Diverse keren zelfs over 150 hoog met 8 draden stroom.
    Niets houd hem dus buiten de wei als hij besloten heeft binnen te komen.

  2. Er zou wel meer bekend gemaakt mogen worden waar de wolf gezien is en welke dieren waar slachtoffer zijn geworden zodat men enigszins voorbereid is.

  3. Tja, het zijn roofdieren en die doden dieren. Soms teveel helaas maar dat komt omdat de gedode dieren zich onnatuurlijk gedragen. Wolven zijn zeer nuttig voor de natuur, ze houden groot wild van de weiden waardoor jonge bomen kunnen groeien. Groot wild op open vlakte is kwetsbaar. Houdt bijvoorbeeld ook de wilde zwijnen stand gezond, eten zieke dieren enz.
    Laat de natuur maar zijn gang gaan, tegen honderden miljoenen jaren aan evolutie kunnen wij niet tegen op, behalve met vernietiging. De natuur beheert zichzelf beter dan dat een mens dat ooit zal doen.
    Dus in plaats van te roepen dat je ze moet afschieten kan je ook eens verdiepen in het nut van die dieren.
    Daarnaast gaan er nog veel meer dieren (en mensen) dood door auto’s. Volgens de redenatie ook maar afschieten?

  4. Als GW1625m en zij Kornuiten hier (Neewieert) zoveel zijn, hebben ze ( “Zijnde Natuur”) schijnbaar geen last van Verhoogde Fijnstof concentraties, sterke Geur emissies en Piekbelasters….

  5. Toen jaren terug vertegenwoordigers van Nederlandse natuurorganisaties naar Polen gingen om daar inheemse bevers op te halen om uit te zetten in Nederland, keken de betreffende Poolse instanties – die toestemming moesten geven voor de export van die bevers – alsof die Nederlanders gek waren geworden.Ik vraag me af wat diezelfde instanties zouden zeggen van de herinvoering van een diersoort die in roedelverband een wisent – een hele grote wilde koe – kan overmeesteren en in 2 dagen kan oppeuzelen, dus weer een nieuwe prooi ter grootte van een “hele grote koe” nodig heeft en misschien nu wel een tamme koe, wat een behoorlijke streep zet onder het – door consumentenorganisaties gepropageerde – voornemen koeien uit de stal te halen en zoveel mogelijk in de wei te zetten, zodat we een soort “vrije uitloop koe” hebben – en dus ook “vrije uitloop melk” – in plaats van een “legbatterij koe” te hebben die zelden tot nooit de – veilige – stal verlaat.

  6. Waarom weer zo’n artikel als dit, om opnieuw weer negative reacties uit te lokken?
    Trouwens dit artikel heeft een té karige inhoud om er deugdelijke conclusies uit kunnen trekken.
    In ons land lopen ook teveel mensen rond en die brengen een schade toe waar zelfs 500 wolvenroedels niet aan kunnen tippen , ook afschieten dan maar?!
    Laten we ons eens druk maken om echt serieuze bedreigende zaken, zoals overbevolking/verkeersdrukte, kwaliteit van ons voedsel, fijnstof en andere dodelijke risico’s.
    Maar daar zijn op termijn geen oplossingen voor te verzinnen dus we gaan maar lopen zeiken over wolven en zwarte pieten en dat soort zaken.

  7. Als we nu voortaan een serie kleurenfoto’s maken van onze uiteengereten huisdieren dan zien de liefhebbers keer op keer wat voor een gruwelijke slachting dit best aanricht. Stoppen met deze onzin, zo gauw mogelijk.

  8. En u vindt het wel leuk en schattig als uw kat een vogel, muis of konijn oid ‘uiteen rijt’? Ook maar afschieten dan? Dat is de natuur. Wolven zijn gevaarlijk, 100% akkoord, maar je bewandelt hier een gevaarlijk pad. Je gaat een grens stellen aan welke beesten wel recht hebben op leven en welke niet. Wie zijn wij als mens (in het geheel van de natuur gezien) om daarover te beslissen? De beesten die we leuk vinden of ons geld opleveren mogen bestaan, die waar wij mensen last van hebben moeten maar wijken? Ze zijn tot hier opgetrokken, net zoals de mens ook haast overal op aarde (en inmiddels zelfs daarbuiten) zijn territorium gemerkt heeft. Ook dat is natuur.

    Ik vind het lastig. Natuurlijk is het wachten tot er een mens wordt aangevallen en dan is natuurlijk (terecht) goed mis. Maar wanneer ga je optreden? We hebben hier thuis marters zitten, die grote schade aanrichten als ze in je huis of dak zitten. Maar die ondingen zijn beschermd… Wie snapt het nog.

  9. ik vraag me af hoe de gedode dieren zich dan gedragen. Natuurlijk gedrag zou zijn dat ze stil blijven liggen maar blijkbaar is dat anders als ze door wolven gedood zijn. Vreemd verhaal. 😉

  10. Ter informatie voor een ander perspectief: wij (de mens) slachten in Nederland volgens het CBS meer dan 500.000 schapen per jaar.
    En meer dan 15.000.000 varkens, maar dat even terzijde.

  11. Klopt, inwoonster Maria, maar die worden geslacht….en niet áfgeslacht, of halfdood en verminkt achtergelaten, vaak ook nog drachtig.
    Owee als de slachterijen zo met de dieren om zouden gaan, zoals de wolf dat doet.
    Wat een domme opmerking….

  12. Ben het niet met Hanna eens, de meeste fokvarkens zien alleen daglicht als ze in de vrachtwagen worden geladen, normaliter zitten ze een paar maanden in een donkere stal, een schaap kan lekker rondstruinen in de natuur en als je dan een keer wordt opgepeuzeld dan heb je pech gehad maar wel een goed leven…het is maar hoe je het bekijkt…we kunnen het de wolf ook gemakkelijk maken door wat zieke of oude prooidieren ter beschikking te stellen dan laten ze de schaapjes etc. misschien wel met rust..

  13. Hanna,
    Er zijn genoeg misstanden in slachthuizen bekend (en gefilmd) van dierenmishandeling en dieren die worden opgesneden voor dat ze echt dood zijn dus zo raar is die opmerking van Maria niet.

  14. dus pierke pensioen een wolf is 24 uur per dag aan het jagen en doden. dus niet alleen om te eten een paar zieke of oude prooidieren. deze zal hij eerder laten lopen dan vangen omdat hij daar geen plezier aan beleeft. de wolf vangt doodt en laat achter voor andere aaseters. Maar een kind zal hij ook opjagen en aanvallen. maar blijkbaar vind jij dat aanvaardbaar. De discussie over slachterij of hoeveel dieren de mens eet is volgens mij een hele andere. het gaat nu over kun je veilig verblijven in een gebied waar je het risico loopt om een wolf tegen te komen. De eerste Nederlander is al gebeten, en wilde zwijnen worden agressiever als er een wolf in de regio zit en deze verdedigen zich tegen elk onraad. kortom volgens mij is er geen plek voor de wolf.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie