Ik ben Pierre Verhees uit Meijel. Ik ben energiecoach en probeer de mensen te helpen bij het besparen op energie en kosten. Ik vind dit belangrijk om mijn kennis te delen zodat de mensen er hun voordeel mee kunnen halen en het is goed voor het klimaat. Gezien mijn bouwkundige achtergrond heeft dit vele raakvlakken en ik vind het leuk. Hiervoor heb ik dan ook de benodigde cursussen gevolgd. Met regelmaat zal ík jullie tips een nieuwtjes laten zien.
Stroom terug leveren en energieplafond
Deze keer ga ik het met u hebben over het energielabel. Gezien wij er als woningeigenaren vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen vind ik het belangrijk om u hierover te vertellen.
Het energielabel is een soort kwaliteitscertificaat van uw woning op het gebied van isolatiewaarden en energieverbruik. De woning wordt op vele aspecten beoordeeld, totaal zijn er tot wel 450 parameters mogelijk. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het bouwjaar en de grootte van de woning, maar ook de gebouwschil en het type aanwezige installaties. Bij de gebouwschil gaat het om de isolatiewaarden van bijvoorbeeld beglazing, buitenmuren, vloeren en daken. Bij de installaties is van belang welk systeem er aanwezig is voor centrale verwarming, tapwater, ventilatie en eventueel koeling. Ook energieopwekking, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen, wordt hierin meegenomen. Wat niet tot de energieprestatie van een woning behoort is alle apparatuur die niet tot de woning behoort, zoals TV’s, koelkasten en verlichting.
Na de woningopname verwerkt een EP-Adviseur alle gegevens van de woning in een softwarepakket. Hieruit volgt een rekenresultaat met onder andere de “EP2”: het maximale primair fossiel energiegebruik van de woning in kWh/m2 per jaar. Afhankelijk van de hoogte van de EP2 wordt er een energielabel aan de woning toegekend. Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label (zie ook deze link).
Een voorbeeld: stel je woning 50 m2 oppervlakte heeft dan reken je 50 x 160 kWh = 8000 kWh. Een gegeven is dat 1 m3 gas gelijk aan 10 kwh stroom in energie waarden. Dan kun je dus de 8000 kwh delen 10 en dan heb je het gas verbruik in dit geval 800 m3 gas per jaar dus hier is sprake van een redelijk energiezuinige woning.
Het hebben van een geldig energielabel voor je woning is op dit moment alleen verplicht bij verkoop. Maar wil je weten welke maatregelen je moet nemen om je energielabel tijdig te verbeteren, dan kan het toch verstandig zijn om je energielabel nu al te laten opstellen. Het energielabel geeft namelijk informatie over wat je kunt doen om een energiezuiniger huis te krijgen. Dit geeft een waardevermeerdering van de woning en verlaagt je energiekosten. Je zou je huis in fases kunnen verbeteren, bijvoorbeeld: De gevel (na)isoleren, oude houten kozijnen vervangen door kozijnen met HR-glas, je oude CV-ketel vervangen voor een hybride systeem of het isoleren van het dak. Voor het energetisch verbeteren van je woning zijn ook subsidies beschikbaar, zoals de ISDE-subsidie.
Voor de liefhebbers is er een YouTube kanaal genaamd Ketelklets met filmpjes over verduurzaming en installaties verbruik/opwekking. Kijk op deze link.
Het laten opstellen van een energielabel kost ongeveer tussen de €250 en €450. Dit is veel duurder dan voorheen omdat de woning sinds 1-1-2021 altijd fysiek moet worden bezocht door een gecertificeerd EP-Adviseur. Daarnaast moet een bedrijf gecertificeerd zijn volgens de BRL 9500 om energielabels te mogen registreren.
Tot zover. Volgende keer kom ik met besparingsmaatregelen en tips om simpel energie te besparen.
Pierre Verhees
Energiecoach Meijel
Er zijn nog geen reacties geplaatst.