Skip to content

Hoesten

Redactie
17 oktober 2023 | 15:00

Advertentie

Hoest is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Bij het ophoesten van slijm worden stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd.

Hoesten

Klachten en symptomen
Hoest wordt onderverdeeld in twee typen: de productieve en de niet-productieve hoest. Bij productieve hoest komt er slijm mee. Vooral in combinatie met koorts is dit vaak een aanwijzing voor een luchtweginfectie. De hoest is een effectieve reactie om slijm te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken. Bij niet-productieve hoest (ook wel kriebel-, prikkel- of droge hoest genoemd) wordt geen slijm opgehoest. Het vele hoesten kan een irritatie van de keel- en luchtwegen veroorzaken. Hierdoor blijft de hoest aanhouden.

Oorzaken
De binnenkant van de luchtwegen is bekleed met slijmvlies. Hoest ontstaat vaak als het slijmvlies van de luchtwegen wordt geprikkeld. Rook, stof en chemische stoffen kunnen een prikkel zijn. Ook een virusinfectie geeft prikkeling, bijvoorbeeld een verkoudheid. Verder kunnen ernstige spanningen of overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie) hoest veroorzaken. Tot slot kunnen ook bepaalde geneesmiddelen kriebelhoest veroorzaken.

Wanneer arts raadplegen?
Bij onderstaande klachten is het beter om een arts te raadplegen.

  • Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt, terwijl je verder niet verkouden bent.
  • Als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma)
  • Wanneer je niet alleen hoest, maar ook langer dan drie dagen koorts hebt.
  • Wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als je bloederig slijm ophoest.
  • Als je vermoedt dat een geneesmiddel de oorzaak van de hoest is.
  • Bij baby’s jonger dan zes maanden die door het hoesten slecht drinken.

Hoe voorkom je hoesten?
Een goede conditie zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor een besmetting met bacteriën of een virus. Indien de hoest door een allergie wordt veroorzaakt, dient de allergieopwekkende stof te worden vermeden.

Wat kun je zelf doen?
De hoest houdt vanzelf op, zodra het slijm is verdwenen. Als je het slijm gemakkelijk ophoest, hoef je dus niets te doen. Een lepel honing, een dropje of een snoepje kan verzachtend werken. 

Productieve hoest is nuttig. Onderdruk dit daarom niet met geneesmiddelen. Als het ophoesten van slijm moeilijker gaat, kun je door veel te drinken het slijm verdunnen. Drink minimaal twee liter vocht per dag en bij voorkeur warme dranken. Ook stomen met heet water (zonder toevoegingen) kan ervoor zorgen dat vastzittend slijm loskomt.

Bij kriebelhoest is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht niet te droog is. Verder kun je rook, kou en tocht het beste vermijden. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Ook is het beter om niet te veel te praten. Eventueel kan een lepel honing, en dropje of een snoepje prettig zijn.

Meer informatie
Heeft u over bovenstaande vragen, of bent u op zoek naar andere informatie? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30 – 13.00 en 14.00 – 18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Bezoek ons ook op Facebook.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Carnaval algemeen 1
Impuls aan de lokale culturele infrastructuur
29 september 2024 | 9:00
2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05

Advertentie