Skip to content

Van Hornepenning voor Joost Welten

19 oktober 2023 | 11:08

Uit handen van de Weerter locoburgemeester Martijn van den Heuvel kreeg de in Weert geboren historicus Joost Welten dinsdagavond de prestigieuze Van Hornepenning met bijbehorende oorkonde uitgereikt. Dat gebeurde – voor Joost geheel onverwacht – op het einde van zijn les over de Franse tijd die door Joost Welten gegeven werd in de immens populaire cursus Weerterlogie van het geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh Weert.

Van Hornepenning

Belangstelling voor erfgoed
Locoburgemeester Martijn van den Heuvel liet in zijn toespraak duidelijk merken dat het Weerter gemeentebestuur grote waardering heeft voor historici die onderzoek doen naar de lokale geschiedenis. Zeker als zij door het schrijven en vertellen daarover een groot algemeen publiek weten te bereiken en daarmee de belangstelling voor erfgoed in de gemeenschap voeden en koesteren.

Boeken
Joost Welten is naast docent bij de cursus Weerterlogie vooral bekend van een indrukwekkende serie boeken. Zijn meest recente werk is ‘Dansen rond de troon van Willem I’ dat een uniek en intiem inkijkje biedt in het hofleven van de eerste koning van Nederland. In Weert en Nederweert kennen we Joost’s werk vooral van zijn boek ‘In dienst voor Napoleon’s Europese droom’ (2007) waarin hij op minutieuze en onnavolgbare manier het leven en de ontberingen van de Nederweerter en Weerter dienstplichtigen in het leger van Napoleon beschrijft. Voor veel Nederweerter erfgoedliefhebbers is dit boek de ‘bijbel’ voor hun genealogisch en historisch onderzoek.

Krottenpoffers
Hetzelfde boek vormde in 2011 de inspiratiebron voor Gerard Kessels, die daar zijn toneelstuk ‘Aaf en aan oppe Mössebaan’ op baseerde. Daarin is Nederweert, gelegen in een uithoek van het toenmalige Franse rijk, het domein van smokkelaars en deserteurs. Volgens velen is het een van de succesvolste toneelstukken van toneelvereniging De Krottepoffers.

Bakens
De Erfgoedgemeenschap Nederweert feliciteert Joost Welten van harte met deze waarderende huldeblijk van het gemeentebestuur van Weert. De historicus heeft zijn bakens inmiddels weer verzet en reist binnenkort af naar Wenen om daar drie jaar onderzoek te gaan doen naar de geschiedenis van de Habsburgers in de Franse tijd. Daar gaat ongetwijfeld weer een prachtboek uit voortkomen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie