Skip to content

Voorintekening boek – De donkere jaren van Nederweert ’40 – ’45

Redactie
20 oktober 2023 | 20:00

Advertentie

In 2007 verscheen het boek over de Tweede Wereldoorlog in Nederweert voor het eerst, geschreven door Con van Nieuwenhoven. Jaren nadat het boek uitverkocht was, bleef er nog altijd vraag naar een nieuwe druk. Dit najaar komt daarop een antwoord in de vorm van de derde bijgewerkte druk met bijna 50 extra pagina’s.

De donkere jaren van Nederweert ’40 – ’45

De derde druk bestaat uit 340 pagina’s vol met verhalen over de gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen gedurende de Tweede Wereldoorlog in de gehele gemeente Nederweert. De verhalen worden aangevuld met wel meer dan 700 bijbehorende foto’s en afbeeldingen, waarvan velen nog nooit getoond.

Het boek bevat onder andere verhalen over:

  • Een van de eerste V1-raketten van de Duitsers, die neerstortte in Ospel bij de kruising Kampersweg en Broenenhoup.
  • John Spencer, vader van Prinses Diana, die luitenant was bij de Royal Scots Greys, bijgenaamd de ‘Woestijnratten’. Zij waren de eerste geallieerden in Nederweert.
  • Harrie Vaes die een ring maakte met de Nederlandse driekleur, vervaardigd uit onderdelen van een neergestorte Lancaster bommenwerper. Inmiddels wordt de ring tentoongesteld in het museum van het vliegveld in Engeland waar de Lancaster toentertijd opgestegen was.
  • Het front wat eind oktober en november 1944 verwacht werd langs de Noordervaart vanaf de Rietbrug tot aan Sluis Hulsen, maar daadwerkelijk kwam te liggen vanaf de Nieuwstraat, Horick en Meijelsedijk tot bij de Tolberg. Daar vonden gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitse bezetter, tevens sneuvelden er vele burgers.
  • De belevenis op Stokershorst in oorlogstijd, waar Duitsers het klooster vorderden met 60 soldaten in kwartiering. De broeders en interne leerlingen werden het klooster uitgedreven en kwamen bij boeren terecht, waarvan velen met de razzia’s meegenomen waren naar Duitsland waar de jongens het boerenwerk over moesten nemen.
  • En aangrijpende verhalen over de razzia’s in Eind, waar de Duitse politie-eenheid ‘Grüne Polizei’ op zoek was naar mannen van 16 tot 60 jaar om dwangarbeid in Duitsland te verrichten. Zeven mannen uit Eind ontsnapten bij de kerk in Roggel aan de razzia’s, twee daarvan hebben een maand in een sloot gebivakkeerd in het houtgewas op ‘de Hollander’ nabij ‘Het Kruis’. Van takken en droog gras maakten ze een tijdelijke hut in een sloot om te overnachten, het eten haalden ze bij boeren in de buurt.

Voorintekening
De voorintekening loopt tot en met 19 november en het boek kost dan 26,95 euro. Na de uitgave op 9 december kost het 29,50 euro en zal het verkrijgbaar zijn bij de Bruna in Nederweert, C. van Nieuwenhoven BV op Hoofstraat 5 in Nederweert, of hier in de webshop van Nederweert24.

Bezorgen of afhalen
Je kunt het boek in de pre-order laten bezorgen (extra kosten) of na 9 december afhalen bij C. van Nieuwenhoven BV op Hoofstraat 5 in Nederweert.

Advertentie

1 Reactie

  1. Zou graag t boek De donkere jaren v Nederweert 40-45 willen bestellen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie