Skip to content

Feestelijke ingebruikname zonnepark Leveroysedijk

23 oktober 2023 | 11:00

Met een ferme druk op de knop heeft wethouder Lizbeth Steinbach (Duurzaamheid en energietransitie) van de gemeente Weert op zaterdag 21 oktober 2023 het zonnepark Leveroysedijk in Weert officieel in werking gesteld. Zij deed dit tijdens de ledendag van WeertEnergie in Hoeve Lieshout in Weert. Het park wekt 100% lokaal groene stroom op die via de energieleverancier Om | nieuwe energie kan worden afgenomen.

Zonnepark Leveroysedijk

Het zonnepark Leveroysedijk bestaat uit 8.624 panelen van elk 660 Wattpiek. De verwachting is dat er tussen de 4.800 en 5.000 MWh per jaar aan stroom wordt opgewekt. Dat komt overeen met het jaarlijks stroomverbruik van ca 1.600 huishoudens. Wethouder Lizbeth Steinbach: “In Weert zetten we de energietransitie in om de Weerter samenleving eerlijker, kansrijk en groener te maken. Dit kunnen we als gemeente natuurlijk niet alleen. WeertEnergie is voor ons een belangrijke partner in deze opgave. Dit zonnepark is een volgende stap in de transitie naar hernieuwbare, lokale energie.”
Bijzonderheden
Bijzonder aan het park zijn de lichtdoorlatende zonnepanelen, waardoor er meer lichtinval is en het groen op de bodem zich beter kan ontwikkelen. Dat vergroot de biodiversiteit. Verder liggen de zonnepanelen Oost-West. Hiermee wordt voor een betere spreiding van de stroomproductie over de dag gezorgd. Voor de verbinding met het elektriciteitsnet is gebruikgemaakt van de kabel van het nabijgelegen windpark aan de A2. Deze wordt zo meervoudig gebruikt, ook wel cable pooling genoemd.
Theo Jongeling, voorzitter van WeertEnergie: “Als WeertEnergie zijn we blij dat we met het zonnepark opnieuw een bijdrage leveren aan de energietransitie van Weert. Hoe mooi is het dat we dat doen vanuit de coöperatieve gedachte: samen met elkaar. Daar kunnen we trots op zijn.”

WeertEnergie is een coöperatie met momenteel ca. 570 leden. Met het lokaal opwekken van groene stroom, levert ze een bijdrage aan de ambitie van de gemeente Weert om in 2040 energieneutraal te zijn. WeertEnergie doet dat met dit zonnepark, maar ook met de eerder gerealiseerde installaties zoals zonnepark Altweerterheide met buurtbatterij, windpark Weert en toekomstige projecten.

Wat het zonnepark Leveroysedijk betreft, rekenen we voor de komende 25 jaar op veel energie van de zon.

Foto: Dion Huiberts

Advertentie

11 Reacties

  1. Op de luchtfoto is te zien dat het een open terrein is ? Ben benieuwd hoelang ’t duurt alvorens er melding komt dat zonnepark offline is omdat er kabels gejat zijn ?

  2. Zouden ze ook tetugleveringsvergoeding moeten betalen?

  3. Het is beter om eerst de vele lege daken van o.a. bedrijfspanden te benutten voor zonnepanelen dan hiervoor schaarse gronden te benutten. Dit soort zonneweides hebben niets met duurzaamheid te maken…

  4. Hier ben ik het volledig mee eens Pierke! Als deze panelen op een dak gelegd zouden zijn dan was deze weide beschikbaar gekomen voor een windmolen, en dan kunnen we in de regio nog meer duurzame stroom opwekken!

  5. Anton,
    Even een lesje basale natuurkunde.
    Stroom is , net als elke vorm van energie, per definitie niet duurzaam.
    Duurzaam betekent dat iets lang mee gaat.
    Als stroom is omgezet in een andere vorm van energie (warmte, beweging…..) moet je die opnieuw opwekken.
    Ik weet dat het tegenwoordig een veel gebruikte uitdrukking is maar in feite is de kreet ‘duurzame energie’ onzin, waarschijnlijk bedacht door mensen die alleen maar alpha-vakken gestudeerd hebben.

  6. Ik vraag me af waarom iemand de naam Pierke Pėnspien moet stelen…zo raakt geheel Nederweert in de war…

  7. John,
    Duurzaamheid kent vele aspecten. Met duurzame energie wordt natuurlijk energie uit hernieuwbare bron bedoeld.
    De zon stuurt enorm veel energie onze kant op. Die kunnen we deze opvangen en nuttig gebruiken, continu.
    Best duurzaam dus ;).

  8. Beste Inwoner,
    Ik weet natuurlijk ook wel wat er bedoelt wordt maar het kan geen kwaad om mensen er af toe op te wijzen dat ze eigenlijk onzinnige kreten gebruiken.
    Wat dat betreft is ‘hernieuwbare bron’ ook zo’n jeukkreet.
    Dat impliceert namelijk dat de bron opnieuw aangemaakt kan worden.
    Als je vind dat de zon als energiebron hernieuwbaar is dan zijn gas en kolen dat ook.

  9. Jammer genoeg komt de deze week door de Rijksoverheid aangekondigde beleidswijziging om een einde te maken aan de ongebreidelde aanleg van zonneweides op landbouwgrond te laat voor dit project.
    Maar gelukkig komt de overheid langzaam tot inkeer.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_11_25-autobrand-a2-afrit-Nederweert-1
De auto kan als verloren worden beschouwd
25 november 2024 | 2:42
Overlijdensbericht-Mia-Bruekers-van-de-Kruijs5
Uitvaartbegeleiding van den Boom
24 november 2024 | 18:00
Auto-beschadigd-na-valpartij-Bremstraat
Graag wil de eigenaar de schade netjes afhandelen
24 november 2024 | 17:24
Erik-Duret-2
Entree gratis, consumpties 1 euro
24 november 2024 | 15:30

Advertentie