Steentjes veranderen niet door ernaar te kijken. Met herinneringen is dat anders. Telkens als we een herinnering terughalen voegen we er iets van onszelf aan toe. Zo kunnen we herinneringen fraaier en lelijker doen lijken dan ze in werkelijkheid waren.
Lisette Poell
Pak je een steentje op om het van dichtbij te bekijken en leg je het daarna weer terug, dan is dat nog steeds datzelfde steentje dat je in je handen had. Herinneringen zijn niet zo vast als een steen. We kleuren ze met onze eigen emoties die we in de tegenwoordige tijd, nu, voelen en met woorden die we erbij gebruiken. Soms hebben mensen moeite om zich bepaalde gebeurtenissen te herinneren. Waarschijnlijk had die gebeurtenis op hen, op dat moment weinig impact. Met gebeurtenissen die onze emoties raken, of het nou positief of negatief is, is dat anders. Dan hebben we niet zoveel moeite om ons situaties uit het verleden te herinneren.
Nieuwe gebeurtenissen kunnen een kettingreactie aan gevoelens en gedachten triggeren van dingen die je eerder hebt meegemaakt. Oude herinneringen kunnen dan weer prominent op de voorgrond treden en trekken je aandacht. ‘Ik zal nooit vergeten dat… toen voelde ik me zo …’ Wat je bij een nieuwe gebeurtenis voelt triggert in je brein situaties waarbij ditzelfde gevoel zich ooit manifesteerde. Het kan interessant zijn om eens te kijken wat je jezelf op zulke momenten allemaal vertelt. Want ook woorden beïnvloeden je gemoedstoestand. Zo kan iets kleins uitgroeien tot iets groots en vervolgens onoverkomelijk lijken.
In de nieuwe mindfulness training Frame by Frame, waar de groep deze week met de derde module begint, wordt geoefend om gevoelstonen te signaleren die als bron van de reactiviteit van onze geest worden gezien. Uiteindelijk hebben de cursisten straks tools in handen waarmee ze op een bewuste en vaardige manier met die gevoelstonen kunnen omgaan. En natuurlijk krijgen ze daarbij ook alle informatie over de werking van het brein. Maar staar je niet blind op die kennis. Kennis wordt pas échte kennis als je er je eigen ervaringen mee maakt. Je leert ook niet gitaarspelen door er een boekje over te lezen. Je zult zelf de gitaar ter hand moeten nemen en merken dat er ook ongemak bij komt kijken als zich nog eelt moet vormen op je vingertoppen.
Inzoomen op gevoelstonen zorgt er juist voor dat er zich geen eelt op je hart en ziel vormt. Maar dat je er zorg voor draagt. Met compassie voor jezelf én voor je omgeving. Hierdoor kom je in contact met je eigen stevigheid en kracht waarmee je bouwt aan je eigen krachtige en stevige fundament. Want waar je ook bent op deze aardbol, en met wie je ook bent, je neemt altijd jezelf mee.
Nieuwsgierig?
Een kennismakingsgesprek van een half uur is altijd gratis. Stuur mij rechtstreeks een bericht of via Coachfinder.
Agenda:
- Mindfulness trainingen in een groep voorjaar 2024.
- 7 november, 11 december en 3 januari Ont-Moeten.
Ik wens je alle goeds,
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst