Skip to content

Wandeling Braakliggend terrein Boshoverbeek – Scholtissenhof op zaterdag 4 november

Redactie
28 oktober 2023 | 13:00

Advertentie

Het voormalig Philipsterrein met de Scholtissenhof ín Weert ligt momenteel nog braak. Een projectontwikkelaar is al een tijdje bezig met de voorbereiding voor de bouw van twee megaloodsen. Afgelopen woensdag keerde de gemeenteraad Weert zich unaniem tegen de vestiging van logistieke centra van deze omvang in dit gebied. Het terrein is in afwachting van nieuwe ontwikkelingen.

Archeologisch Onderzoek

Minder bekend is dat verleden jaar in opdracht van de toenmalige grondeigenaar archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden naar de grachten en fundamenten van het Heerenhuis Boshoven beter bekend als de Scholtissenhof. Deze hoeve Boshoven was een heel markant punt aan de Weertbeek op de flanken van het ‘Eiland van Weert’. Eeuwenlang oriënteerden passanten, voerlieden en legertroepen zich op de Hof van de adellijke schoutenfamilie Costerius.

Wandeling

Om de aandacht te vestigen op de landschappelijke en historische waarde van dit eeuwenoude doorgangsgebied organiseert de Boshoverbeek een excursie langs het braakliggend terrein. De Boshoverbeek ligt in een historische driehoek tussen het grafheuvelcomplex het kanaal, de spoorlijn, IJzeren Man en Van Horne-kazerne.

Tot de jaren zestig was d’n Hoôf, zoals het ‘op de Beek’ werd genoemd een van de meest markante landgoederen van Weert. Het was als ‘Hof’ eigendom van de schouten familie Costerius de Boschoven. Naast de Hof van Boshoven bezat deze adellijke familie andere grote hoeves op strategische plekken zoals de Vrouwenhof op Leuken én Krang in Swartbroek. Als plaatsvervanger van de Heer van Weert en de handhavers van orde en gezag zetten zij tot de Franse tijd een belangrijke stempel op de stad en regio.

In een rondwandeling langs de Uilenweg, Industriekade, Havenweg en Kazernelaan wordt stilgestaan bij het eigene, het verhaal en de betekenis van dit gebied van en vóór Weert.

Het gebied

Het gebied heeft in de loop der eeuwen enorm veel dynamiek gekend: met de aanleg van het hof; Als doorgangsgebied naar de grafheuvels én gemeentelijk beheerde heide en peelgebieden. Op de as tussen boerenschansen en bedevaartplaatsen; Met de aanleg van het kanaal, de spoorlijnen en de IJzeren Man; en de bouw van de Van Hornekazerne én Peel-Raamstelling. Tot de komst van de grote bedrijven als Philips, de Industriehaven en de Finnbrood-fabriek die op drijfzand werd gebouwd.

Rode draad eeuwenlang: het belang en de betekenis van het water van de Weertbeek. Voor de verdediging van de stad met zijn grachten en kasteel, maar evenzeer voor de gehuchten, boerenschansen en de visteelt en het bevloeien van de landouwen.

Belangstellenden zijn welkom op zaterdag 4 november om 14.00 uur. Gelieve de fiets te plaatsen op de hoek Hoolstraat / Uilenweg.

Deelname is gratis.

Er vindt géén bezoek plaats aan het braakliggend terrein

Advertentie

1 Reactie

  1. Van harte aanbevolen! Over dit gebied en zijn historie is veel te vertellen. Jammer dat alles afgebroken is, maar de erfgoedvrijwilligers uit Weert doen er alles aan om de verhalen over dit gebied levend te houden.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30
Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50

Advertentie