Skip to content

Een Duits mitrailleurnest van Poolse dwangarbeiders

29 oktober 2023 | 9:00

Gezien de tijd van het jaar geven we in de Vizier-erfgoedrubriek ook in deze aflevering weer aandacht aan historische sporen uit de tijd van de bevrijding van Nederweert, september-november 1944.

Nederweert

In 1985 startte de gemeente Nederweert met de uitvoering van het uitbreidingsplan Bredeweg/Molenweg. Eén van de infrastructurele aanpassingen in dat kader was het veranderen van de aansluiting van de Molenweg op de Bredeweg. Sommigen zullen zich de locatie nog goed herinneren: op die plek (‘Bi-j Mueën’, fam. Van Loon) stond een prachtige lindenboom met een veldkruis. In het voorjaar van 1985 werden de wegwerkzaamheden uitgevoerd. Het nieuw-uitgegraven wegcunet bood de mogelijkheid om als kijkgaatje te fungeren naar de archeologische ondergrond.

Mitrailleurnest
Naast resten van een oude boerderij werd tijdens dat onderzoek ook een aantal sporen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Twee grote kuilen en een greppel vielen op. Die konden worden mede vanwege hun ‘verse’ verschijningsvorm geïnterpreteerd als resten uit de Tweede Wereldoorlog. De kuilen werden slechts voorzichtig onderzocht met het oog op risico’s ten gevolge van mogelijk aanwezige onontplofte munitie. De greppel was overduidelijk het restant van een mitrailleurnest. Het wapen heeft gestaan in het hart van de sikkelvormige greppel en de schutter kon schuilend vanuit de greppel manoeuvrerend op die manier een schootveld met een radius van 90 graden bestrijken. De geschutrichting was in noordelijke richting, richting Someren.

Krijgsgevangenen
Informatie van omwonenden ten tijde van de uitvoering van het onderzoek in 1985 wees uit dat de sporen dateren uit de eerste helft van september 1944. Kort voordat de Engelse bevrijders medio september 1944 vanuit Someren het noorden van de gemeente Nederweert bereikten, liet de Duitse bezetter door Poolse krijgsgevangenen en plaatselijke tewerkgestelden schuttersputten en schuilgaten graven in de akkers die werden omsloten door Bredeweg en Molenweg. De richting van de gevonden geschutsstelling (naar het noorden, dus richting de buurtschappen Boeket en Strateris) is daarmee niet in tegenspraak.

Meer lezen?
Meer lezen over het onderzoek en het hele verhaal erbij? Kijk dan hier.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie