Skip to content

Een gezond bomenbestand vraagt om onderhoud

Redactie
31 oktober 2023 | 14:00

Advertentie

De gemeenteraad vraagt geregeld aandacht voor het groen in onze gemeente. Op diverse manieren wordt gehoor gegeven aan deze oproep. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van pleinen, de aanplant van bomen langs doorgaande wegen of het uitdelen van bloemenzaad aan inwoners. Er wordt jaarlijks gedegen onderhoud gepleegd op de gemeentelijke bomen. Zo houden we het groen in onze gemeente gezond.

Bomen

Gezond bomenbestand
Binnen onze gemeente hebben we een gezond bomenbestand van meer dan 19.500 gemeentelijke bomen. Daarnaast zijn er ook nog bomen op particuliere gronden en in de natuurgebieden die onze gemeente rijk is.

Zieke en dode bomen verwijderen
De gemeente controleert jaarlijks de gemeentelijke bomen op hun gezondheid en veiligheid. Toch kan niet voorkomen worden dat er toch bomen zijn die ziek worden en afsterven. Zieke en dode bomen worden jaarlijks tijdens de winterperiode gekapt. Als deze bomen voor acuut gevaar zorgen, worden ze meteen verwijderd of ingenomen. Binnenkort start de kapronde van dit jaar. Er worden in deze ronde 65 zieke en/of dode gemeentelijke bomen gekapt.

Onderhoud en aanplant nieuwe bomen
Het bouwen aan een gezond bomenbestand doen we niet door alleen dode en zieke bomen te verwijderen. Maar ook door onderhoud te plegen aan gezonde bomen. Daarnaast plant de gemeente op diverse plekken nieuwe bomen aan. Ze houden daarbij rekening met klimaatveranderingen, ziekte en plagen en zorgen voor variëteit. Ze kijken ook goed naar de standplaats, zodat de boom zonder veel hulp en overlast oud kan worden. Op voormalige boomlocaties waar dit niet mogelijk is, worden dan ook geen nieuwe bomen teruggeplaatst. Dit jaar herplanten ze 79 bomen op diverse locaties in onze gemeente. Dit is exclusief de 5.450 bomen en 4.875 struikvormers die dit najaar, samen met de stichting Limburgs Landschap, nog worden toevoegen aan het natuurgebied Sarsven en de Banen.

Advertentie

3 Reacties

  1. super dat de gemeente Nederweert wat doet aan het groen.. geweldig, maar ik ga de gemeente mailen over de toestand van de fietspaden in Leveroy.. deze zijn ronduit verschrikkelijk.. alles rammelt van de fiets/scooteraf, door de ongelijke klinkers en stoeptegels.. de gemeente kelpen en ittervoort hebben het veel beter voor elkaar, met grote betonplaten als fietspad.. een genot om op te rijden.

  2. en Wat te denken van Nederweert zelf? het is om te Huilen Langs De
    Kanalen naar Weert _Wessem-Nederweert over de sluis Hulsen word met Groot Materiaal Gereden om dat er Kuilen
    in het wegdek liggen word er massaal over het fietspad Gereden

  3. Onderhoud? Waar dan en wanneer?
    Bij ons hangen de takken over het trottoir tot boven onze garage en achterplaats. De klinkers van deze achterplaats worden door de wortels omhoog gedrukt. Dus nogmaals; hoezo onderhoud. Al jaren niet meer!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie