Skip to content

Mr. know it all en het Dunning Kruger effect

Redactie
2 november 2023 | 18:30

Advertentie

Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik een mr. know it all ben. Ironisch genoeg ben ik juist iemand die zich ervan bewust is dat ik heel weinig weet. Door jaren te studeren kom je er namelijk achter dat de meeste dingen niet zwart wit zijn. Veel kan in twijfel getrokken worden of in ieder geval een nuance achter worden gemaakt. Er luidt dan ook een gezegde in het Engels: The more you learn the less you know.

Roeg Kuijpers

Over sommige punten kun je heel duidelijk zijn. Zoals dat creatine suppletie een duidelijk effect heeft op jouw spierkracht (1). Andere zaken zijn minder eenduidig. Zo zal ik altijd een nuance aanbrengen wanneer iemand aan mij vraagt of een specifiek voedingsproduct gezond is. Als voorbeeld: Een courgette wordt beschouwd als gezond, maar als de rest van de voeding bestaat uit junkfood, of het gros van jouw voeding bestaat uit courgette (zeer onwaarschijnlijk maar toch) dan heb je alsnog te maken met een ongezond voedingspatroon.

Het vervelende van nuanceren of in twijfel trekken is dat er geen duidelijk antwoord komt, terwijl dat wel is wat de mensen over het algemeen willen. En hier spelen verkopers van bijvoorbeeld supplementen op in: bij de consumptie van product X krijg je minder paniekaanvallen, slaap je beter, gaat je haar glanzen, en krijg je spontaan 5KG spiermassa erbij. Klinkt goed he? Alleen werkt het zo niet in de praktijk.

Het kan ook zijn dat een verkoper echt overtuigd is van de claims die hij maakt. Een fenomeen wat hierop van toepassing is wordt het Dunning Kruger effect genoemd. Dit is een psychologisch verschijnsel waarbij mensen die incompetent zijn in een taak hun prestaties hoger inschatten dan deze in werkelijkheid zijn. Dit komt omdat ze juist door hun incompetentie het vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn.

In mijn ideale wereld zou er alleen nog voeding- of supplementenadvies gegeven mogen worden door mensen die hier daadwerkelijk voor zijn opgeleid. Helaas is dit vooralsnog een utopie. Wil je zeker zijn van goed onderbouwd voedingsadvies of heb je vragen over een aangekocht voedingssupplement, dan kun je altijd contact opnemen.

Ik heb een splinternieuwe website waar je meer informatie kunt vinden over mij: www.roegkuijpers.com

Roeg Kuijpers

S&C coach en diëtist

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Meer weten? Kijk op mijn website, op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Bronnen
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12945830/

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Carnaval algemeen 1
Impuls aan de lokale culturele infrastructuur
29 september 2024 | 9:00
2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05

Advertentie