Meer dan honderd belangstellenden uit de regio Nederweert – Weert bezochten woensdagavond 1 november een thema-avond over ondermijning in het gemeentehuis van Nederweert. De bijeenkomst werd georganiseerd op initiatief van Woningvereniging Woonik in samenwerking met de gemeenten Nederweert en Weert, het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Limburg en de Politie.
Thema-avond Ondermijning
Het doel van de avond was het delen van kennis en informatie over de signalen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit met afgevaardigden van onder meer de ondernemersverenigingen, bewonerscommissies, dorpsraden en andere belanghebbenden die kans maken om in aanraking te komen met ondermijning.
Interactief panelgesprek
Tijdens een panelgesprek met als panelleden de burgemeesters van Nederweert en Weert – mevrouw Birgit Op de Laak en de heer Raymond Vlecken – politiechef Aafke Kok en directeur Paul Sebregts van Woonik ontstonden boeiende gesprekken. De stellingen betroffen onder meer de rol van de burgemeester als ‘crime fighter’, de rol van professionals, de veiligheid van handhavers, visies op samenwerkingen en de meldingsbereidheid van inwoners.
Ondermijning in onze regio
Aansluitend op het panelgesprek gaf het RIEC Limburg een toelichting op haar rol bij het bestrijden van ondermijning. Aan de hand van video’s en interactieve gesprekken met behulp van stellingen gaf Sanne Mertens, ketenregisseur Publiek Private Samenwerking, een duidelijk beeld van de verschillende signalen en thema’s van ondermijnende criminaliteit in het gebied. Ook werd ingegaan op het herkennen van verschillende vormen van ondermijning in de wijk. Wist je bijvoorbeeld dat er in 2022 in Nederweert en Weert in totaal 141 anonieme meldingen over ondermijning binnen zijn gekomen? Deze meldingen zijn een waardevolle bijdrage bij ons dagelijks werk. Jouw melding doet ertoe!
Samen tegen ondermijning
Het was een boeiende avond, waarbij het opnieuw duidelijk was dat we het bestrijden van ondermijning samen moeten doen. Met elkaar verbinden, netwerken en signalen melden stonden centraal. Niet alleen gemeente, politie en woningcorporatie maken een stevige vuist tegen ondermijning. Ook andere professionals en inwoners spelen hierbij een zeer belangrijke rol. Samen houden we de gemeente veilig en leefbaar door alert te zijn op signalen en deze te melden.
Signalen melden
De gemeente vraagt je om signalen, hoe klein ze ook lijken, te melden.
- Anoniem op www.nederweert.nl/ondermijning
- Anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
- Bij de politie (0900-8844 of bij spoed 112)
Meer weten? Kijk op de thema-pagina van de gemeente Nederweert over Ondermijning.
Foto: Gemeente Nederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst.