Skip to content

De rol van de vrouw in het Nederweerter schutterijwezen

19 november 2023 | 12:00

Vanaf zaterdag 9 december a.s. bezoek je in het provinciaal Limburgs Museum in Venlo de nieuwe familietentoonstelling Feest!, waarin je ontdekt welke feesten we in Limburg vroeger en nu vierden. Maar ook waarom we dat doen, met wie we ze vieren en hoe ze door de tijd heen veranderd zijn. Denk daarbij aan bekende feesten, zoals vastelaovendj, Kerstmis en natuurlijk de schuttersfeesten. Zo wil het Limburgs Museum de rijke feestcultuur van onze provincie tot leven brengen.

Schutterij

Schuttersfoto
Het thema schuttersfeesten is voor Nederweert natuurlijk extra relevant nu schutterij St. Antonius en ook het gemeentebestuur hun nek hebben uitgestoken voor het organiseren van het Oud-Limburgs Schuttersfeest in 2024. Noemenswaardig is mede daarom dat in de komende tentoonstelling in Venlo een Nederweerter schuttersfoto prominent ten tonele wordt gevoerd. Die foto is afkomstig uit het grote foto-archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en heeft betrekking op het dekenschieten van schutterij St. Lucie in september 1951. Dat dekenschieten was geen gewoon schuttersfeest maar een schietwedstrijd voor genodigden. Wie won kreeg de titel van deken en had het dan symbolisch een jaar voor het zeggen binnen de schutterij.

Zinderende strijd
Volgens krantenberichten voltrok zich een zinderende strijd tussen leden van het gemeentebestuur en Wies Kirkels-Lenders. Deze laatste was de echtgenote van de brandweercommandant en later zaakvoerder van de Boerenbond, Jef kirkels. Wies won de wedstrijd met een trefferpercentage van maar liefst 94%. De gemeentebestuurders en andere notabelen hadden het nakijken. Een dergelijk staaltje van vrouwenemancipatie had het gilde nog nooit eerder meegemaakt. Als prijs kreeg zij een koppel patrijzen in het vooruitzicht gesteld, die op dat moment nog geschoten moesten worden.

Brood
Geheel volgens traditie schonk de dekenes Wies Kirkels-Lenders nog datzelfde jaar op haar beurt een zilveren medaille aan het gilde. Daarop staat haar afbeelding gegraveerd waarop zij als huisvrouw het brood snijdt. De vrouwenemancipatie stond in 1951 duidelijk nog in de kinderschoenen. De rol van deze vrouw werd in die tijd toch weer heel traditioneel ingekaderd. Tegenwoordig spelen dames vaak een veel prominentere rol in het schutterswezen. Zowel achter de buks als in de organisatie.

Alfons Bruekers, namens Erfgoedgemeenschap Nederweert

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie