Ik ben Pierre Verhees uit Meijel. Ik ben energiecoach en probeer de mensen te helpen bij het besparen op energie en kosten. Ik vind dit belangrijk om mijn kennis te delen zodat de mensen er hun voordeel mee kunnen halen en het is goed voor het klimaat. Gezien mijn bouwkundige achtergrond heeft dit vele raakvlakken en ik vind het leuk. Hiervoor heb ik dan ook de benodigde cursussen gevolgd. Met regelmaat zal ík jullie tips een nieuwtjes laten zien.
Praktische tips
Zoals belooft vandaag wat handige en praktisch tips voor in huis om energie te besparen.
Als eerste een simpel lijstje met onderdelen die het meeste voorkomen:
- Ventileer uw woning.
- Tocht en kieren voorkomen.
- Water en energie besparende douchekop.
- Oude witgoed machines vervangen vooral na 10 jaar.
- Gebruik een ventilator en geen airco.
- Verwarm alleen ruimtes die je nodig hebt.
- Radiator folie gebruiken.
- Gebruik led verlichting.
- Douche beurt verkorten 5 minuten is voldoende.
- Efficiënt wassen.
Deze tips zijn wel afhankelijk van de toestand van uw woning, is deze goed geïsoleerd of zitten er nieuwere installaties in bijvoorbeeld. Bij efficiënt wassen, dat wil zeggen op eco stand of op een lagere temperatuur en een volle trommel, is al 80 tot 100 kWh te besparen. Gebruik je geen droger dan komt er nog 250 kWh bij.
Heeft men een oudere woning met radiatoren op de koude kant, gebruik dan radiator folie. Dit brengt je qua besparing per vierkante meter 10 m3 gas per jaar op. Er zijn ook radiator ventilatoren te koop voor aan de onderkant van de radiator. Zo verspreidt de warme lucht naar boven. Dit is een nuttige investering.
Er zijn nog meer voorbeelden te noemen: bij gebruik van led verlichting is bij 12 lichtpunten 460 kWh aan stroom te besparen. Bij een water en energie besparende douchekop bespaar je veel water en 50 m3 gas. Of doe een test bij ramen en deuren met een wierookstokje, zo kun je mooi zien of het tocht. Is dat het geval, dan kun je tochtstrippen of tochtband gebruiken. Wat ook helpt is een isolerend gordijn bij de voordeur.
Leef je in een woning die te ruim is en heb je ruimten die je niet gebruikt, zet de radiator in de vorst stand en doe de deur dicht. En check ook eens je oud witgoed, dit gebruikt wel tot 30% of 40% meer stroom dan de moderne apparatuur van nu. En dan de airco’s, deze kunnen een oplossing zijn om gas te besparen maar let op: uw stroom verbruik stijgt aan zienlijk. Om af te koelen kun je ook een ventilator gebruiken. Ventileren is sowieso noodzakelijk bij vochtige omstandigheden. Het voorkomt schimmel vorming en vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen, droge lucht warmt sneller op.
In een oudere woning van bijvoorbeeld jaren tachtig is vaak nog de traditionele mechanische ventilatie box aanwezig die continu lucht afvoert, en dus ook warme lucht. Een alternatief zou een nieuwe Itho mechanische ventilatie box kunnen zijn met een vocht sensor, daar bespaar je wel tot 300 kWh per jaar mee. Deze draait namelijk een half uur op hoge snelheid als hij vocht detecteert, bij het douchen bijvoorbeeld. Verder draait hij continu op lage stand. Ook is hij met afstandsbediening via Bluetooth te verbinden en te gebruiken.
Staat de cv ketel op zolder en tap je warm water in de keuken? Dan is het de moeite waard om een close in boilertje aan te schaffen van 10 liter. Zo heb je gelijk warm water. Besparing is al gauw 80 tot 100 m3 gas plus het nodige water. Een Quooker heet water kraan is ook een mogelijkheid maar daar komt wat anders bij kijken, namelijk hoe je deze gaat gebruiken. Je moet dan de groente koken met heet water uit de Quooker. Ook zijn deze duur en storingsgevoelig en zul je onderhoud, zoals filters verwisselen en ontkalken, op tijd moeten uitvoeren, anders zijn ze snel defect.
In de bijgevoegde foto’s zie je een co2 meter. Hiermee kun je meten of de lucht binnen gezond is of dat er geventileerd moet worden. Op de CO2 meterkaart zie je een blauw, groen, oranje en rood gedeelte. Er achter staan de Parts per Million waarden. Tot het groene gedeelte (600 ppm) is er gezonde lucht in huis. Vanaf 1200 ppm is ventileren gewenst. Bij 2000 ppm is de kans op hoofdpijn aanwezig. Op de 2 foto’s van de CO2 meter zie je 2 meerwaarden, de ene van 610 ppm is goed en de andere van 1160 ppm is minder goed en loopt tegen ventileren aan. Een CO 2 meter zou je zelf kunnen kopen om te meten. Ik vindt het belangrijk om te weten of je in gezonde lucht leeft binnen. Bij de metingen die ik gedaan heb bij de advies bezoeken kwamen soms verrassende meet waarden aan het licht, slechte dan wel te weten. Voor hen die een kachel of openhaard stoken of een pallet kachel gebruiken is zelf meten belangrijk, en natuurlijk ook bij koken op gas. Hier moet men de afzuigkap gebruiken en ventileren.
Hierboven een foto van isolatie materialen. Het zilver is alkreflex, dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor radiator folie. Het is goedkoper en steviger. Het gele plaatje is hardschuim Kingspan en is 30 m/m dik, maar heeft evenveel isolatie waarde als tempex (EPS)van 50 m/m.
Op een watt meter kun je zelf het stroomverbruik meten van je apparatuur. Je ziet op de foto hierboven het verbruik van een 3 wat ledlamp.
Als laatst een foto van een aan uit stekker schakelaar. Die kun je gebruiken waar veel stekkers zijn die de stand-by stand gebruiken. Steek de stekker van een grote stekkerdoos in de schakelaar die vervolgens in het stopcontact gestoken is en je kunt met de rode wip schakelaar alles in een keer aan of uit schakelen.
Tot zover. De volgende keer ga ik nog meer handigheidjes en tips geven.
Pierre Verhees
Energie coach Meijel
1 Reactie
En een tip die je nooit hoort, zet de gevulde ovenschaal in de oven en begin dan pas met opwarmen van de oven. Je hoeft niet de ovendeur open te doen wanneer de op temperatuur is.
Zelfde geldt voor afbakbroodjes, worstenbroodjes etc.
Zodra je de opwarmtijd van de oven weet tel je die tijd bij de af te bakken tijd.
Dit scheelt ongeveer 25 tot 35% aan energie en ik vind het ook gemakkelijker, je hoeft tussendoor de oven niet in de gaten te houden.