De Erfgoedgemeenschap Nederweert attendeert u op een interessante lezing voor iedereen in Nederweert en daarbuiten die in heemkunde en streekgeschiedenis is geïnteresseerd. Op maandag 4 december 2023 organiseert LGOG Kring Weert de lezing “Het Maasland doorheen de Eeuwen” door Frans Medaer. U bent van harte welkom om 19.30 bij Brasserie-hotel Antje van de Statie aan het Stationsplein in Weert.
Limburgse geschiedenis
OLS
De benaming het Maasland of Maasvallei wordt in deze lezing gebezigd voor het smalle, laaggelegen gebied langs de Maas tussen Lanaken in Belgisch Limburg en Thorn in Nederlands Limburg. De Maas scheidt dan wel fysiek de beide Limburgen maar niet de bevolking. Hoewel het dialect plaatselijk enigszins kan verschillen, kunnen de bewoners elkaar zonder problemen verstaan. Ook in religieus opzicht is er sprake van een zekere eenheid. In sociaal en cultureel opzicht zijn er veel overeenkomsten tussen de inwoners van deze regio. Ook geldt dat in cultureel opzicht, denk bijvoorbeeld aan het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) van de beide Limburgen, dat zoals bekend in 2024 in Nederweert zal plaatsvinden.
Interessante avond
Frans Medaer zal ons aan de hand van dia`s en anekdotes verhalen over de geschiedenis van deze streek. Beginnend met de oertijd zal hij ons door de eeuwen heen gidsen met aandacht voor de Eburonen, de Romeinen, de Franken, Karel de Grote, het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik, de Franse tijd, de Hollandse periode en de beide wereldoorlogen. Ook zal hij aandacht besteden aan de waterwegen, de Maas en de kanalen. Het belooft een zeer interessante avond te worden.
Erfgoedgemeenschap Nederweert
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.
1 Reactie
Ik zou er maar niet op wedden dat het O.L.S. van volgend jaar door gaat in Nederweert.