Skip to content

Eens gevoeld is nooit vergeten

4 december 2023 | 19:00

Wat is craniosacraal therapie: aanraken met aandacht.
Het is voor mij steeds weer bijzonder als ik word aangeraakt door een cranio therapeut. Het duurt even, maar dan zak ik in een andere laag, waar ik in contact kom met mijn eigen lichaam op een manier die ik zelf niet zo goed voor elkaar krijg. Het is een diepere laag, ergens tussen bewust en onbewust in. Als ik de controle los kan laten, wat voor mij zeker niet altijd even gemakkelijk is, dan voel ik hoe mijn lichaam in beweging komt. Dit is een beweging die vanuit mijn binnenste lijkt te ontstaan. Het volgen van de beweging, het zijn met wat zich laat zien raakt me steeds weer, omdat het zo authentiek voelt. In de diepte voel ik mezelf, kom ik tot mezelf en voel ik waar het nu om gaat. Mijn lichaam weet het en als ik durf te luisteren dan voel ik wat ik nodig heb. Ik ben weer in contact met wie ik in wezen ben.

De mooiste reis van je leven is 25 cm lang: van je hoofd naar je hart
Craniosacraal therapie is een bindweefsel therapie. Het craniosacraal systeem is een deelsysteem van je lichaam wat bestaat uit de bottige structuren van je hoofd (cranium) en je heiligbeen (sacrum) en het membraansysteem wat deze structuren verbindt: de hersen- en ruggenmergvliezen. In dit membraan systeem bevindt zich centrale zenuwstelsel met hersenvocht. De vliezen maken deel uit van het bindweefsel. Dit vormt een uitgebreid netwerk door je hele lijf dat andere structuren – zoals organen, spieren, botten, zenuwen – verbindt, scheidt, ondersteunt, ophangt en vasthecht.

Bindweefsel is verbindend weefsel en wordt ook wel fascie genoemd. Het geeft jouw lichaam vorm, steun, bescherming en maakt beweging mogelijk of juist onmogelijk als er letsel of teveel spanning is. Het verbindt jou met je lichaam. Tegenwoordig weten we dat er maar weinig structuren in ons lichaam zijn die niet behoren tot het bindweefsel. Bindweefsel vormt zich naar hoe jij leeft, wat je meemaakt en hoe jij je uitdrukt. Het draagt herinneringen met zich mee aan eerdere pijn, fysiek en/of emotioneel. Wanneer we dingen meemaken en die niet kunnen verwerken, verstrakt ons bindweefsel. Dit laat littekens achter, de sporen van de pijnlijke gebeurtenis.

In je bindweefsel zitten veel sensoren die trek en druk, warmte, spanning, stress signaleren. Wat ze waarnemen geven ze door aan je brein. De meesten van ons hebben echter geleerd om niet te veel te luisteren naar wat we voelen. We leven vanuit het hoofd en merken de signalen van stress soms niet of nauwelijks op. Niet luisteren naar wat je nodig hebt of waar je grenzen zijn, kan leiden tot stress, ziekte en uitputting. De aanrakende technieken die in de cranio worden gebruikt hebben een positief effect op stress. Ze zorgen daarnaast voor ontspanning van het weefsel, vermindering van pijn en het weer leren luisteren naar wat de sensoren doorgeven.

Het vak van de toekomst
Cranio werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkeld door John Upledger, arts en osteopaat. Dr. Upledger was zijn tijd ver vooruit. Met de huidige ontwikkelingen in het onderzoeksveld naar fascie wordt steeds duidelijker dat de zachte, luisterende, diep doorvoelende technieken die we gebruiken voor de fascie te ontspannen – in combinatie met een oordeelloze, luisterende dialoog, waarbij de oplossing uit de cliënt komt – de beste manier is om spanningen in de fascie op te lossen. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat heel veel ziekten hun oorsprong vinden in de fascie of samengaan met chronische stress. Al met al zou cranio zomaar eens het vak van de toekomst kunnen zijn.

Miranda Verschoor van Bewuste Balans in Ospel geeft o.a. cranio therapie. Op dit moment loopt er een mooie deal bij Social Deal om een kennis te maken en zelf te voelen wat cranio voor jou kan doen. Of wellicht een mooie kadotip voor iemand die je wat ontspanning en/of heling gunt …

Een groot deel van de tekst in dit artikel is ook verschenen in het Tijdschrift voor Yoga Internationaal, nummer 3/4, 2023 en in zijn geheel te lezen op de website van Bewuste Balans.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto | politie Weert
Bezit van dergelijk vuurwerk is levensgevaarlijk
23 december 2024 | 11:28
Kerstactie-2024-winnaar
En de winnaar is….
23 december 2024 | 10:26
Foto | Johan Horst
Ultieme bestemming voor avontuur en plezier
23 december 2024 | 9:43

Advertentie