Skip to content

Presentatie oorlogsboek Con van Nieuwenhoven

Redactie
5 december 2023 | 17:00

Advertentie

Zaterdag 2 december presenteerde kleinzoon Stefan van Con van Nieuwenhoven thuis de derde herziene druk van opa’s boek “De donkere jaren van Nederweert ‘40 – ‘45”.

Presentatie oorlogsboek

In deze nieuwe uitgave zijn onder meer de frontlinie vanaf de Nieuwstraat, Horick en de Meijelsedijk tot Tolberg, de belevenissen op de Stokersdijk en de razzia’s in Nederweert-Eind en Leveroy beschrevenen en ook de oorlogsslachtoffers van Nederweert, Nederweert-Eind en Leveroy vermeld met vaak aangrijpende verhalen. Het boek bevat nu wel meer dan 700 foto’s en afbeeldingen uit de oorlogstijd in de regio Nederweert. Kleinzoon Stefan hielp opa bij digitale opsporing in archieven.

Con van Nieuwenhoven bood het eerste boek aan pastoor Koumans van Ospel aan. Dorpsgenoot Sjef Geuns hield een toespraak. Hij verwelkomde eerst echtgenote Corry, net weer thuis na een revalidatieperiode in verzorgingshuis Sint Martinus. Hij memoreerde Con’s initiatief en inzet bij de realisering van oorlogsmonument op het Ospelse kerkhof en prees zijn aanhoudend zoeken naar nieuwe oorlogsverhalen. Verwijzend naar de tekst op het schildje van het wapen van de familie van Niewenhoven in de woonkamer “Nil desperandum” (nooit wanhopen) begreep Sjef zijn aanhoudende onderzoektocht naar het plaatselijke oorlogsverleden.

In zijn jonge jaren ontwierp Con een tractor die in productie werd genomen en in zijn bedrijf ontwikkelde hij tal van nieuwe techniek. Gekoppeld aan zijn succesvolle zoektocht in het oorlogsverleden concludeerde Sjef : “Je bent een genie”, Con !”, met applaus van de aanwezige gasten.

Foto’s : Peter van Nieuwenhoven

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie