Skip to content

Reve-wandeling ter ere van 100e verjaardag Gerard Reve

5 december 2023 | 10:00

Ter ere van het feit dat schrijver Gerard Reve op 14 december a.s. 100 jaar zou zijn geworden, organiseert Stadsgidsen Weert op zaterdag 16 december een Reve-wandeling o.l.v. neerlandicus en Reve-kenner Herman van Horen.

Gerard Reve

De verjaardag van ‘volksschrijver’ Gerard Reve wordt in Weert gevierd met enkele ‘manifestaties’, georganiseerd door Sander Hoeben, coördinator cultuur van de Gemeente Weert. Herman van Horen zal op diverse locaties informatie geven (vaak in de vorm van anekdotes…) over het verblijf van Reve in Weert tussen 1971 en 1975. De start is om 14.00 uur bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert. Belangstellenden dienen zich wél, vóór 15 december aan te melden via info@stadsgidsenweert.nl.

Reve in Bibliotheek en Museum W
Tijdens de wandeling komen alle hoogtepunten uit zijn leven en werk aan bod. Herman van Horen vertelt het laatste nieuws over de Volksschrijver, met smeuïge details over kapelaan (Lange Sjeng) Hendriks, over Guus van Bladel, over Reve’s omgang met de Zusters van Liefde, met de burgemeester, met boekhandelaar Paul Willems en de clerus van Weert. Buiten deze feiten zal tijden de wandeling duidelijk worden welke sporen van Reve nog zichtbaar zijn. Van Horen bezoekt onderweg ook de Reve-expositie in de bibliotheek; een expositie met uniek materiaal uit de Reve-collectie (o.a. eerste drukken, brieven, curiosa) die in bezit is van de Gemeente Weert.

In Museum W is voor de gelegenheid op groot scherm een doorlopende presentatie te zien van de foto’s die tijdens de uitreiking van het lintje zijn gemaakt. In de voormalige raadzaal, hoe bijzonder is dat? Voor deelnemers aan de wandeling is de entree van het museum gratis: wel stelt het museum er prijs op dat bezitters van een museumjaarkaart die laten scannen.

Over Gerard Reve en Weert
Gerard Reve (Amsterdam, 1923) woonde van 1971 tot 1975 enkele ‘koninklijke jaren’ in Weert. De gastvrije opvang door Guus van Bladel aan de Nieuwe Markt én de aanwezigheid van kapelaan Hendrikx in het, ondanks de ultraconservatieve bisschop Gijsen, liberaal-katholieke Weert spraken hem aan. Hij beleefde er enkele zéér productieve jaren, waarin hij zich openlijk als homo manifesteerde en regelmatig van partner wisselde. Hij schrijft het ene ‘liefdesboek’ na het andere. Zijn verblijf duurt maar kort, maar het zijn wel ‘gouden jaren.’ Hij is op het toppunt van zijn kunnen. Het is ook nogal opzienbarend: een bekende Nederlander (openlijk homoseksueel, fan van Maria, bewonderaar van de Zangeres zonder Naam en nog veel meer) kiest Weert als woonplaats. Hij ontvangt regelmatig vrienden uit het hele land.  Die periode eindigt als Joop Schafthuisen op het toneel verschijnt en zijn definitieve partner wordt. Met hem verhuist hij naar Frankrijk.

Onderscheiding
In 1974 kreeg Gerard Reve, bescheiden inwoner van Weert, een hoge koninklijke onderscheiding uitgereikt door de toenmalige burgemeester Breekpot. Deze plechtige gebeurtenis vond plaats in de raadzaal van het toenmalige stadhuis, in aanwezigheid van talrijke ‘hoogwaardigheidsbekleders’, zoals die toen heetten.

Gegevens in het kort

  • Start: Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert.
  • Aanvang 14.00 uur.
  • De kosten zijn 3 euro (tot 12 jaar gratis)
  • De wandeling duurt ca. 2 uur.
  • Maximaal aantal deelnemers: 20.
  • Aanmelden vóór 15 december: info@stadsgidsenweert.nl  o.v.v. aantal deelnemers

Meer informatie vind je op www.stadsgidsenweert.nl en Facebook.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie