Afgelopen zondag, aan het begin van de advent, is de kapel op Schoor officieel opnieuw in gebruik genomen na een renovatie van 4 weken. In deze vier weken is de kapel van binnen gerenoveerd door een grote groep vrijwilligers, veelal bewoners van het buurtschap Schoor, onder leiding van kapelbestuurder Frans van Eijk. In de dienst op zondag heeft pastoor Sebastian Eriyangalath de kerk ingezegend en is hij voorgegaan in de eerste Heilige Mis in de gerenoveerde kapel.
Kapel Schoor
Voorafgaand aan de renovatie heeft het kapelbestuur aan buurtgenoten en belangstellenden gevraagd of zij wilden helpen met de renovatie. Hieraan is enthousiast gehoor gegeven. Vele handen maken immers licht werk. Aan het begin van de renovatie zijn alle banken en andere interieurstukken tijdelijk verwijderd. Vervolgens zijn de vloeren geschuurd en gelakt, is het stucwerk gerepareerd en zijn alle wanden opnieuw geschilderd. Het altaar is opnieuw bekleed, het koperwerk gepoetst, de verlichting deels vernieuwd en het geschilderde dak schoongemaakt.
De geschiedenis van de kapel gaat terug naar kort voor 1900. Rond deze tijd werd een houten kruis geplaatst. Op de plaats van het kruis is door buurtbewoners in 1916 een kleine devotiekapel ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes gebouwd. De familienamen van deze buurtbewoners werden vastgelegd in de glas-in-lood ramen van de kapel. Onder oorlogsomstandigheden is op 24 september 1944 de eerste Heilige Mis opgedragen, waarna vanaf 1945 vaker diensten in de bescheiden ruimte van de kapel werden gehouden. Deze werd al snel te klein. In 1951 en 1957 is de kapel in twee stappen uitbreid tot de omvang die het nu heeft. De glas in-in-lood ramen aan de linker zijde zijn toen vervallen. In de kapel wordt nog steeds wekelijks een dienst gehouden.
De schilderijen van de 14 kruiswegstaties hangen sinds 1961 in de kapel. Deze worden op dit moment nog opgeknapt; tijdelijk hangen er daarom lege lijsten. Twee van de al schoongemaakte schilderen zijn tijdens de dienst van zondag bij het altaar vertoond. Als alle schilderen schoon zijn en voorzien van nieuwe vernis, worden deze teruggehangen in de kapel.
Om de renovatie te bekostigen is contact gezocht met het Gries Hej Windfonds (GHW), het omgevingsfonds van het Windpark Weert. Dit fonds ontvangt €1,- per opgewekte MWh om projecten te ondersteunen met algemeen maatschappelijk nut, verbetering van de leefomgeving of ter bevordering van de duurzaamheid in de een straal van 3 kilometer rondom het Windpark. Zeker gezien het grote draagvlak onder buurtbewoners is de renovatie door het windfonds grotendeels bekostigd. Op de website van het fonds is meer informatie te vinden over ondersteuning van projecten.
Er zijn nog geen reacties geplaatst