Op veler verzoek publiceren we weer een zogenaamde ‘Tijdreis’. Een vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld met een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze fotograaf Ton Frenken naar hartje Leveroy. Alfons Bruekers ging op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.
Pastoor De Fauwe
Geen kerkdorp van Nederweert heeft in korte tijd zoveel verschillende kerktorens gekend als Leveroy. In 2020 was het precies 400 jaar geleden dat de St. Barbaraparochie van Leveroy formeel werd gesticht. Van een kapel was echter al veel eerder sprake. De toren daarvan dateerde uit de 15e eeuw. De bijbehorende kapel werd in 1839 vervangen door een zaalkerkje. In 1924 liet pastoor De Fauwe een volledig nieuwe kerk bouwen, die werd ontworpen door architect Jos Wielders uit Sittard. Het was een voor die tijd zeer moderne kerk, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, met innovatieve betonconstructies.
[image-comparator title=”Kerktorens van Leveroy” left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/finaal-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/finaal-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]
Bedien het schuifje en vergelijk oud en nieuw. Wat roept dat alles bij u op? Laat het ons weten.
Twin Towers
Toen de nieuwe kerk gereed was, ontstond er een dispuut met Monumentenzorg, die de oude middeleeuwse toren wilde behouden. Dat was een discussie met een voorspelbare afloop, en de monumentale toren werd gesloopt. Even had Leveroy dus een soort ‘twin towers’, twee torens naast elkaar. Dat was ook het moment dat die unieke situatie op de foto van deze tijdreis werd vastgelegd.
“Aber der Kirche Passiert nichts”
Een lang leven was de nieuwe kerk van Leveroy niet beschoren. Vlak voor de bevrijding door de geallieerden werden kerk en toren door de Duitse bezetters op 15 november 1944 opgeblazen. “Aber der Kirche passiert nichts” was nog lange tijd een veel en niet zonder cynisme geciteerde uitspraak van het Duitse Sprengcommando. Het werd ook de titel van de veelgeroemde filmdocumentaire van Peter Crins en Peter Hermans.
Schaarste
Na de oorlog werd de kerk op de oude plaats volledig nieuw gebouwd, wederom naar een ontwerp van architect Jos Wielders. De eerste steen daarvan werd gelegd in 1948. Wegens de naoorlogse materiaalschaarste werd de nieuwe kerktoren in eerste instantie maar half afgebouwd. Pas in 1952 volgde de voltooiing hetgeen nog steeds te zien is aan de kleurverschillen in het metselwerk.
Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.
Er zijn nog geen reacties geplaatst