Skip to content

INGEZONDEN BRIEF | Is Nederweert echt zo machteloos tegen staluitbreidingen?

Redactie
11 december 2023 | 9:28

Advertentie

dusanpetkovic – depositphotos.com

INGEZONDEN BRIEF
door Otto Plantema namens Natuurlijk Platform

Afgelopen donderdag (7 december) is onze wethouder Boris Meessen op tv geïnterviewd door het onderzoeksprogramma Argos over de staluitbreidingen in Nederweert die nog steeds doorgaan. De wethouder vertelde dat hij óók niet kan uitleggen dat de ene agrariër met belastinggeld wordt uitgekocht, terwijl een andere agrariër zijn bedrijf mag uitbreiden. 
Kijk de uitzending hier terug.

Als Argos hem vraagt hoe dat toch kan, zegt wethouder Meessen dat het volgens hem een gebrek aan daadkracht is vanuit het rijk. Hij vertelt dat hij minister Christianne van der Wal heeft aangespoord de regelingen voor stoppende boeren open te zetten en tempo te maken. Sindsdien gebeurt er volgens hem niets. Volgens wethouder Meessen wordt het tijd dat de minister echt iets gaat doen. Tot die tijd is hij met handen gebonden.

Er zijn wel degelijk mogelijkheden om uitbreidingen tegen te houden

Wij moeten bekennen dat we uitermate verbaasd zijn over de uitspraken van wethouder Meessen. Wat hij namelijk niet vertelt is dat Nederweert zelf wel degelijk mogelijkheden heeft staluitbreiding tegen te houden. Nederweert is namelijk in Nederland de gemeente met de slechtste luchtkwaliteit (fijnstof PM10) en een enorme geurproblematiek. Dat erkent Nederweert ook en heeft daarom al in 2020 als het Schone Lucht Akkoord getekend. Het doel: 50% gezondheidswinst behalen en toewerken naar de WHO advieswaarden voor wat betreft luchtkwaliteit in 2030.

Nederweert heeft sindsdien echter verzuimd (al dan niet bewust) om concrete en toetsbare invulling te geven aan het Schone Lucht Akkoord. Had de gemeente dat wel gedaan, dan had de wethouder veelal wel kunnen voorkomen dat aan de ene kant van de straat een boer wordt uitgekocht, terwijl er aan de andere kant van de straat een andere boer zijn bedrijf vergroot. Het scherper vergunnen op het gebied van geur/fijnstof zou dan als bijvangst hebben gehad dat er ook minder stikstof wordt uitgestoten.

Een andere mogelijkheid die Nederweert heeft is de Crisis en Herstelwet (Chw). Deze wet geeft de gemeente de mogelijkheid om maatregelen voor te schrijven die de emissie van geur, ammoniak of fijnstof verminderen indien dat nodig wordt geacht om de overbelasting op de omgeving te beperken. Dus alleen verwijzen naar de centrale overheid als reden dat Nederweert niet anders kan dan blijven vergunnen, is niet alleen gemakzuchtig maar ook onjuist.

Nog meer ruimte voor toekomstige staluitbreidingen

Om te verduidelijken hoe Nederweert ‘in de wedstrijd’ zit rondom de intensieve veeteelt, willen wij kort ook nog even een toelichting geven op het ontwerp intrekkingsbeleid van latente (= niet gebruikte) vergunningen, die Nederweert laatst ter inzage heeft gelegd. Nederweert schrijft daarin: “Vergunde rechten die door het niet bouwen van (agrarische) bedrijfsgebouwen feitelijk onbenut zijn gebleven, kunnen de resterende milieuruimte voor andere ontwikkelingen in de directe omgeving nodeloos beperken en zelfs onmogelijk maken”. Met andere woorden: Nederweert vindt het belangrijk om werk te maken van intrekkingsbeleid om milieuruimte te creëren voor nieuwe ontwikkelingen. Hiermee zegt de gemeente in principe dat papieren vergunningen (waar feitelijk geen uitstoot is) vervangen kunnen worden door vergunningen voor andere bedrijven waar wel uitstoot gaat plaatsvinden. Een toename van feitelijke uitstoot dus, en daarmee een verdere verslechtering van de leefomgeving.

Onvermogen of onwil?

Nederweert is van oudsher een agrarische gemeente en de banden met de sector zijn warm. De gemeente lijkt zich in allerlei bochten te willen wringen om maar niet te hoeven ingrijpen in de sector. Sterker nog: ze werkt nog steeds actief mee aan het uitbreiden daarvan, onder andere door het toekennen van bouwvlakvergrotingen om meer en grotere stallen te kunnen bouwen. Ze verschuilt zich consequent achter de ruime geur- en fijnstofnormen die de wet biedt. Het is in Nederweert niet ‘zo goed als het kan’, maar ‘zo slecht als het mag’. En als er al ingegrepen wordt, dan moet dat maar vanuit de centrale overheid gebeuren, zodat gemeente Nederweert haar handen schoon kan houden. Dan is het niet Nederweert die de agrariërs ‘in de weg zit’, maar dan kan de gemeente zich verschuilen achter de centrale overheid in Den Haag.

Grote problemen in onze leefomgeving vragen om een daadkrachtige overheid. Niet alleen bij de centrale overheid, maar ook bij de gemeente.
Natuurlijk Platform is een beweging waaraan mensen kunnen deelnemen die zich willen inzetten voor een duurzamere en gezondere leefomgeving voor ons allemaal (www.natuurlijkplatform.nl).

Advertentie

12 Reacties

  1. Goed zo Otto, ik denk dat 90% van de Nederweerter gemeenschap het hier mee eens is, daadkracht ontbreekt al vele jaren, ze zijn O zo bang voor de agrariërs die het al eeuwen voor het zeggen hebben in onze gemeente…zo pleit ik ook voor verbod op telen van Lelies en andere bloembollen en zeker op het verbieden van kweek van graszoden, op de plekken waar deze worden geteeld is er 0 diversiteit en zeker géén wild meer te vinden…
    Stop met die onzinnige teelten…

  2. Ook hier is weer geld, geld, geld in het spel.
    Voor geld is zelf de gezondheid van ondergeschikt belang.
    En omdat zo te houden wordende burgers opgezadeld met frames dat het allemaal niet zo erg is.
    Als een groot deel van de bevolking niet goed kan lezen. Kunnen ze de burgers mondeling van alles wijsmaken. En wat de burgers niet mogen weten blijft binnen de commissie stiekem, Het Presidium. De democratische commissie vergaderingen zijn afgeschaft. Was te veel werk.
    Als oh wee. Je Niet aan het Presidium hebt deel genomen en de vragen in de raadsvergadering stelt.
    Krijg je een reprimande van de Burgemeester. Of de burgemeester kijkt naar de voorzitter. Van de grootste partij, hoe hij met het pennetje zwaait. Verder wordt gezwegen. Dit alles voor het Geld, Geld, Geld.
    Ook insprekers worden respectloos behandeld. Zij hebben vaak gelijk, maar er wordt niets mee gedaan als gezwegen. Voor het Geld, Geld, Geld.
    Et voil’a!

  3. Otto, dit is de sijker op zijn kop, het gaat hiermaar door alof er helemaal niets aan de hand is terwijl we al jaren in de top staan qua gemeente met de meeste fijnstof concetratie.

  4. Gemeente Nederweert schaam je. Al veel jaren is deze Gemeente een CDA VVD bolwerk .De burger krijgt bij ieder protest nul op het bordje. Het probleem stank en fijnstof wordt niet aangepakt en als burgers klagen wordt er niks gedaan. Alles op de lange baan schuiven en burgers negeren.

  5. Tuurlijk draait het om geld, gezien de belasting die nederweert ontvangt per m2 stal.
    Als alle bewoners van nederweert die overlast hebben, geen ontroerend goed belasting betalen
    voor een jaar, dan gaat het ook om veel geld, geld.

  6. Het zijn de ambtenaren die de wethouder hierop moeten/kunnen attenderen. Ik vraag me af of het daar de neuzen de goede kant op staan.
    Als wethouder zal je duidelijk en helder moeten uitstellen wat de richting van het beleid moet zijn.

  7. het is al lange tijd zo dat de ambtenaren de dienst uit maken in het gemeentehuis. Die geluiden worden steeds sterker. Velen van die ambtenaren zijn duur ingehuurde tijdelijke krachten zonder kennis van de plaatselijke situatie en vaak slechts schoolverlaters. Ze hebben de bestuurders in hun zak puur omdat die nog minder van de inhoud weten. De ambtenaren bepalen en de bestuurders moeten dat politiek zien te verkopen. En de hoogste in rang kijkt toe. Dat kan niet lang goed gaan en kost geld, heel veel geld….

  8. Hoe kan het de stallen die gesloopt gaan worden met belastinggeld, nog geen kilometer verderop weer opgebouwd mogen worden? Dit hele beleid rammelt aan alle kanten. Incapabel mensen die een slecht plan uitvoeren bij deze gemeente.

  9. Al deze reacties her wat een grap. Jullie reageren op een ingezonden brief van een stichting. Bewijs word niet aangeleverd mbt dat er echt stallen bijkwam en kwa sloop echt 1 x meter verderop gesloopt word. En 2de als een oude slechte stal vernieuwd opgebouwd word dan is deze ook weer beter mbt de milieu normen. Nederlanders factchecken niet meer… zo kan men alles wijs maken door onderbuik gevoelens. ( ik ontken dat de kwaliteit slecht is maar kijk verder dan een brief. Deze organisatie heeft ook een x doel net als ext rebellen zonder context etc)

  10. @ Buitengebied bewoner Nederweert

    In dit geval is het net als met een zwerm Kraaien:
    Als er 1 begint te krijsen, beginnen ze allemaal!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie