Skip to content

Aldus Ron: “Dit is wat ik wil doen!”

Redactie
18 december 2023 | 18:00

Advertentie

Mogelijk ken je Ron Vaes als drummer van diverse bands. Misschien heeft hij in het verleden ooit een pakketje aan de deur gebracht? Tegenwoordig is het waarschijnlijker dat je Ron kent als rij-instructeur van zijn bedrijf NLP-Drive Rijopleiding. Betrouwbaar, rustig en inlevend. De kenmerken van een NLP rij-instructeur.

NLP-DRIVE RIJOPLEIDING

In zijn jeugd werd hij een lastig kind genoemd, onhandelbaar. In school had hij het niet gezien. Ron (55) werd meermaals van school geschopt. Tot een diploma kwam het niet. Hij koos ervoor om te werken in plaats van een opleiding te volgen. Tegenwoordig zou een jongen als Ron allerlei etiketjes hebben gekregen met de daarbij behorende begeleiding. Toen hij jong was, bestond dat nog niet. Nee, toen was Ron gewoon ‘un vervaelendj jong’. Hij kreeg baan na baan en kwam uiteindelijk bij PostNL terecht als pakketbezorger. Op een gegeven moment werd hij gevraagd de vrachtwagen te besturen. Daar moest eerst het vrachtwagenrijbewijs voor gehaald worden. De dienstdoende rij-instructeur zag echter andere kwaliteiten in Ron en stelde hem voor zich te laten omscholen tot rij-instructeur. Dat was het begin van zijn loopbaanswitch acht jaren geleden, met als kers op de taart zijn eigen rijschool sinds 2022. Hij vertelt er met veel trots over.

Met de kennis van nu weet ik dat ik geen lastige jongen was, maar dat er een andere vorm van begeleiding nodig was geweest.

Jonge mensen
Ik ben graag bezig met jonge mensen. Een tijdje trainde ik de G-jeugd van FC Oda in Weert. Dat was waanzinnig mooi om te doen en heel dankbaar. Ik vind het geweldig om met jongvolwassenen bezig te zijn. Ik herken er veel van mezelf in. Ik was altijd die lastige jongen die telkens van school werd getrapt. Met de kennis van nu weet ik dat ik geen lastige jongen was, maar dat er een andere vorm van begeleiding nodig was geweest. Op het moment dat je er achter komt hoe iemand denkt en wat er in hem omgaat, kun je daar rekening mee houden. Het is belangrijk dat je onderzoekt wat iemand beweegt en motiveert. Als je daar op in haakt, lukt het plotseling wel.

Verdiepen in de kandidaat
Ron refereert aan de opleiding die hij volgde nadat hij zijn instructeursdiploma had gehaald. De aanleiding daarvoor was een moment tijdens zijn stage als rij-instructeur toen hij een kandidaat met autisme in de auto had. Zijn benadering van de kandidaat faalde en de begeleidend rij-instructeur greep in. “Ik zag hoe hij die jongen aansprak waardoor er weer rust in de auto ontstond. Dát wilde ik ook leren, nam ik me voor.

Ron verdiepte zich in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en volgde daarin cursussen en opleidingen. Hij leerde veel over zichzelf en ontdekte metaprogramma’s (patronen) op basis waarvan mensen leren en handelen. De practitioner- en masteropleiding NLP haalde hij met vlag en wimpel. “Dit is wat ik wil doen!”, voelde Ron. “Mensen begeleiden aan de hand van NLP zodat zij wél het rijbewijs halen.” Aanvullend volgde hij verdiepingscursussen en behaalde het predicaat ‘Bevoegd Autisme Spectrum Rij-instructeur’. Als iemand de neiging heeft om op te geven, steek ik er extra tijd en energie in om de kandidaat het vertrouwen te geven dat het wel lukken zal.

Vertrouwen geven zodat het wel lukt
Mijn verleden heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik kan daar verbitterd over zijn, maar dat levert mij niets op. Er op terugkijkend ben ik er dankbaar voor. Ik heb er wijze lessen uit getrokken, die ervaring neem ik mee in de rijlessen. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en ik wil iedereen een gelijke kans geven op een rijbewijs. Daar stel ik alles voor in het werk. Een beperking wordt namelijk pas echt een beperking als je daar zelf aan toegeeft. Ik weiger daar aan toe te geven bij een kandidaat. Als iemand de neiging heeft om op te geven, steek ik er extra tijd en energie in om de kandidaat het vertrouwen te geven dat het wel lukken zal. Mijn vertrouwen in de leerling is het eerste zetje in de goede richting.

Voor wie?
Voor iedereen én voor kandidaten met autisme spectrum stoornissen, faalangst, dyslexie of gewoon voor iedereen bij wie het telkens maar niet lukt om te slagen. Met NLP-Drive Rijopleiding heb ik me daarin gespecialiseerd. Onderdeel van de praktijklessen is de RIS-benadering (Rijopleiding In Stappen). Via deze methodiek wordt theorie en praktijk in stappen gevolgd, afgewisseld met tussentijdse toetsen. Zo wordt de druk voor de kandidaat minder en kan deze zich stapsgewijs voorbereiden op het examen. Er is veel vraag naar specifieke begeleiding voor rijlessen. De jeugd ervaart veel druk in de huidige maatschappij. Bij mij ervaart de leerling juist rust en aandacht. Helemaal mooi is het als ze ook in het dagelijks leven profijt hebben van mijn coaching.”

Het is mijn doel om kandidaten (jongeren en volwassenen) zo snel mogelijk te laten slagen zodat ze veilig en verantwoord de weg op kunnen. Dan is mijn missie geslaagd. Het scheelt ouders veel geld en het scheelt de kandidaat frustratie.”

NLP-Drive ontwikkelt
Bij NLP-Drive Rijopleiding kon tot nog toe alleen praktijkles gevolgd worden in een schakelauto. Vanaf januari 2024 kan er ook theorieles gevolgd worden, in groepen of individueel, passend bij de leervoorkeur van de kandidaat. Medio 2024 komt er een lesauto bij, een automaat voor degene die echt niet uit de voeten kan met een schakelauto. Interesse? Neem contact op via het contactformulier op www.nlp-drive.nl of bel 06-30 575 801.

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Glendi – Digital Solutions
Drukwerk: Drukkerij van Deursen

Advertentie

2 Reacties

  1. Hoi Ron
    Respect jongen goed bezig ga zo door
    groetjes Ger en Dorien

  2. Proficiat Ron, wat een positief en mooi bericht! Een hele goede reden om trots te zijn. Heel veel succes.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38
default
Maandag lezing
5 oktober 2024 | 19:00
2024_10_05 Compititiedag Brandweer Limburg Noord 2024-29
Teambuilding onder de brandweerkorpsen
5 oktober 2024 | 18:30
2024_10_05 Ongeval kruising Hoofstraat Budschop Nederweert-3
Politie en ambulance ter plaatse
5 oktober 2024 | 17:57

Advertentie