Skip to content

Aanplant toekomstgericht bos Banendijk

20 december 2023 | 16:21

Woensdag 20 december maakten wethouder Meessen en leden van de gemeenteraad een start met de aanplant van een nieuw stuk bos. Gewapend met laarzen en een schop trokken de wethouder en de raadsleden het buitengebied in aan de Banendijk om de eerste 100 bomen aan te planten. Dit alles gebeurde onder begeleiding van Stichting het Limburgs Landschap, eigenaar van het nieuwe stuk natuur.

Banendijk

Natuurlijke overgang Sarsven en Banen
In totaal worden op de gronden van Stichting het Limburgs Landschap ruim 2 hectare nieuw bos en struweel aangeplant. Het gaat om maar liefst 5450 nieuwe bomen en 4875 nieuwe struiken. Het bosperceel gaat daarmee een mooie natuurlijke overgang vormen van het agrarisch akkerland naar het Natura 2000 gebied Sarsven en de Banen.

Aanplant Weerterbos
Het is niet de eerste keer dat Het Limburgs Landschap en de gemeente Nederweert de handen ineenslaan. Begin 2022 is aan de rand van het Weerterbos vijf hectare nieuw bos gerealiseerd. Er werden destijds 7450 nieuwe jonge bomen en 6650 nieuwe struiken aangeplant. Het perceel kreeg de naam Roburbos, omdat Stichting Robur het initiatief nam voor de aanleg van het bos ter ere van het 90-jarig jubileum van Het Limburgs Landschap.

Bundelen van krachten
Volgens wethouder Meessen voelt het goed om samen met een partner als Stichting het Limburgs Landschap de natuur in onze gemeente te versterken. “Door onze krachten te bundelen kunnen we nieuwe natuur realiseren. Wij, als gemeente kunnen faciliteren, Het Limburgs Landschap doet waar zij goed in is, het realiseren en onderhouden van natuur in onze gemeente.

Toekomstgericht
De gemeenteraad vindt de realisatie van nieuwe natuur belangrijk. De schop werd woensdag fanatiek in de grond gezet en het zonnetje liet zich tijdens het aanplanten zien. Gezamenlijk legden de gemeente en Stichting het Limburgs Landschap de afgelopen jaren meer dan 7 hectare nieuw bos aan met 12.900 nieuwe bomen en 11.525 struiken. Bij de keuze voor het plantsoen is veel aandacht besteed aan klimaatbestendigheid, want de gemeente en Het Limburgs Landschap willen dat dit bos er over 100 jaar nog steeds in volle glorie staat.

Flora en fauna profiteert
Wat voor weer het dan is weten we niet, en welke soorten zich daarin thuis voelen ook niet. Daarom is er een grote variëteit aan boomsoorten en struikvormers aangeplant. Hiermee maken we onze natuur niet alleen robuuster. We creëren zo ook extra leefgebied voor flora en fauna. Zo leveren we een bijdrage aan het versterken van de biodiversiteit in onze gemeente.”

Advertentie

13 Reacties

  1. Duidelijk te zien is dat de roodgemerkte schoppenstelen de politieke kleur van de aanwezigen symboliseren.

  2. en weer gaat er een fors stuk leefgebied van de weidevogels eraan. we zien steeds meer dat onze groene partijen bomen en struiken planten, terwijl net het open weidegebied ervoor zorgde dat er veel diversiteit aan weidevogels was. jammer dat de uitstraling van nederweert er zo aangaat. wie stopt deze groene maffia.

  3. Er is zoveel grond in Nederland waar geen kruimel groeit, perfect voor heide en bosgrond …. en aanplant hiervan
    Maar nee, in Nederweert verknollen we daar perfecte Landbouwgrond voor ……

    Daar hebben onze voorvaderen voor geploeterd en de rood groene Brigade vernielt het weer!!!

  4. Wie er was heeft meerdere raadsfracties gezien en een CDA-wethouder. Samen met het Limburgs Landschap en PSW werd een zeer schraal gebied beplant waar al jaren geen landbouwgewassen meer worden geteeld en waar evenmin weidevogels zitten. Zeer zandig gebied, zeg maar “bosgrond”. Geen linkse hobby dus maar een nuttige actie die nog veel navolging verdient

  5. Hey Karel! Je weet meer dan ik en bent blijkbaar goed op de hoogte. Dat is fijn! Kun je even aangeven welke weidevogels er zaten en wanneer? Ben echt benieuwd naar je informatie en/of je bronnen.

  6. Beste v.ogelaar, ik gaf aan dat weer een stuk leefgebied van de weidevogels verdween. Het is namelijk zo dat bos en ruwe gebieden wat sommige natuur noemen funest zijn voor weidevogels. Deze hebben namelijk beheerde weilanden nodig. Dit om vanuit hen nest de omgeving in de gaten te houden. Echter door steeds meer bos en struikbossage aan te leggen, hebben de predatoren steeds meer kans om jonge kuikentjes en nesten te benaderen. Kortom de uitgestrekte weilanden die nederweert in het verleden rijk was verdwijnen steeds meer. En door overal bosjes en struikgewas aan te leggen zorg je dat de weidevogels langzaam verdwijnen. Maar ja dan geven we de boeren maar weer de schuld en kijken we niet naar wat we verkeerd doen in ons natuurbeleid. Hopelijk is een en ander nu een beetje duidelijk.

  7. Karel, waar leefde volgens jou weidevogels voor dat de mens het landschap begon te cultiveren en weilanden begon aan te leggen?

  8. Beste Karel, dank voor je uitgebreide antwoord, maar mijn vraag is niet beantwoord. Je bent toch geen politicus hoop ik? Dus nog één poging: welke weidevogels zaten er en wanneer?

  9. beste frank, de mens is al zo lang aan het beheren van landschap, dat zolang deze vogels er waren er ook weides waren. of er weidevogels gelijk met de dino’s waren weet ik niet. wat ik wel weet is dat in dit gebied na de tweede wereldoorlog nauwelijks een boom stond het waren weides en heidevelden maar absoluut geen bos. deze zijn daarna aangeplant als bouw materiaal (dennen voor de mijnbouw) en als brandhout, toen ze daarvoor niet meer nodig waren hebben we het herbestemd als natuur. en is het onderhoud fors verminderd en daarmee de conditie achteruit gegaan.

  10. beste v.ogelaar begin van deze eeuw zaten in dit gebied nog best wel wat grutto’s. echter met het toenemen van het aantal vossen door steeds meer bossen en afnemen van de grote weilanden zijn deze zo goed als verdwenen. midden jaren 60 zaten er aanmerkelijk meer weidevogels maar door de aanwezigheid van meerdere stortplaatsen en de daarbij behorende ratten en meeuwen waren de weidevogels ook al behoorlijk gedecimeerd. na de ruilverkaveling is vooral de grutto teruggekeerd.

  11. @karel: Weidevogels zijn meer dan Grutto’s. Het gaat ook om soorten als Wulp, Kievit, Graspieper en Veldleeuwerik. Die hebben niet allemaal last van predatie van ratten, kraaien en meeuwen. Daardoor is je analyse wat stellige en eenzijdig. Predatie zal zeker een rol spelen, ik mis wat nuance ten aanzien van andere factoren die (bewezen) een rol spelen. Om er enkele te noemen: schaalvergroting, intensivering, verdroging, vermesting, gebruik van (cocktails van) bestrijdingsmiddelen, grasfalt’ ( Engels raaigras monocultures zonder kruiden en insecten), glyfosaat, 6x grasland maaien per groeiseizoen en inzet van steeds zwaardere machines.
    Jammer ook dat je ‘groene maffia’ in je eerste reactie noemt, erg veroordelend en onnodig.

  12. beste v.ogelaar, ik ontken niet dat er ook agrarische activiteiten zijn die ook invloed hebben op de hoeveelheid weidevogels. Maar dit doet niks af aan het feit dat de ideeën van de groene maffia om wens natuur te creëren er toe lijdt dat er minder weidevogels zijn. we zien dat de agrarische sector samen werkt met vrijwilligers om de weidevogel te beschermen en dat deze samenwerking zorgt voor een grotere populatie weidevogels. Echter door het beleid van onze natuurbeheerders zien we dat deze toename teniet wordt gedaan door schuilmogelijkheden aan te leggen voor predatoren en deze daarna niet te beheren. en dat zorgt weer voor afnemende enthousiasme om weidevogels te beschermen want zonder beheer van das en vos zal de populatie afnemen. kortom aanleg van bos zoals hierboven beschreven leidt tot minder weidevogels, helaas willen onze “natuurbeschermers” hun bijdrage hierin niet zien maar geven de boer de schuld.

  13. Ik hoor in de uitgebreide reacties op dit artikel de term weidevogels ; vogels die broeden in weilanden en ja, je hoeft geen natuurexpert te zijn om te zien dat verre weg de meeste weilanden gras “woestijnen” zijn : één en al gras en weinig bloemen.Een echt weiland – de weilanden van voor de grootschalige inzet van bestrijdingsmiddelen en kunstmest – heeft een uitgebreide flora, die op haar beurt een uitgebreide fauna aantrekt, insecten voorop.Ik vraag me soms/vaak wel eens af wat boeren op hun land deponeren, wat alles, behalve gras, elimineert.Dat er bos aangeplant wordt keur ik op zich wel goed, want een bos heeft nauwelijks tot geen onderhoud nodig en is dus “goedkoop” in tegenstelling tot een authentiek weiland, want dat heeft begrazing nodig in de vorm van al dan niet verwilderd vee en liefst dat laatste, want een ras van robuuste (heckrund) runderen heeft een “fighting chance” tegen de herintroduceerde wolf.Huisvee heeft geen schijn van kans een volgroeide wolf op de horens te nemen en is dus letterlijk en figuurlijk een snack-op-poten.Leuk voor de wolf, minder leuk voor het rund en ook minder leuk voor de Natuurbeheerder, want die moet de opgepeuzelde vervangen door een nieuwe snack anders groeit het weiland dicht en krijgen we op termijn een bos.Hee, was dat niet de bedoeling van de nieuwe aanplant ?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2025_01_10 De Port Ospel-1
Opening zondag 12 januari
10 januari 2025 | 22:00
Stefaan Evens nieuwe trainer MEOS
MEOS
10 januari 2025 | 18:00
Politieauto-politie-stock 2024
Steeds vaker hebben jongeren (nep)wapens op zak
10 januari 2025 | 17:27
Overlijdensbericht-Jos-Vandewal-1
Overlijdensbericht
10 januari 2025 | 16:40

Advertentie