Skip to content

De Aldenborgh viert jubileum met voedsel voor de maag en de geest

Redactie
20 december 2023 | 13:00

Advertentie

Op maandag 15 januari 2024 wordt gevierd dat 85 jaar geleden het geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh in hotel De Engel aan de Korenmarkt in Weert werd opgericht. Dat gebeurt met een diner en een aantal korte historische speeches. De toenmalige burgemeester van Nederweert, Van Uden, stond mede aan de wieg van dit initiatief in 1939.

De Aldenborgh

De drie nestoren
Het 85-jarig jubileum wordt gevierd met een feestdiner. Je bent van harte welkom om 18.00 bij Brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH Weert. Er is niet alleen voedsel voor de maag maar ook de geest. Want Italië heeft dan misschien de drie tenoren, de Aldenborgh heeft met haar leden Herman Mathijsen, Thijs Stultiëns en Alfons Bruekers ‘de drie nestoren’ in huis. Deze heren zullen met erudiete toespraken de avond verbaal vullen.

Oorsprong
De oprichting van De Aldenborgh vond haar oorsprong in het gelijknamige streekmuseum, opgericht in 1935. Op maandag 6 september 1937 kwamen leden van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap voor een excursie naar Weert en bezochten zij het museum. Daaruit volgde twee jaar later de oprichting van de lokale vereniging. Ongeveer een kwart van de leden van deze erfgoedorganisatie komt uit Nederweert en ook de opvolgers van de Nederweerter burgemeester Van Uden hebben de vereniging altijd een warm hart toegedragen.

Menu
Zoals een erfgoedorganisatie aan haar stand verplicht is: het menu van de bijeenkomst uit 1937 is bewaard gebleven. Kok Paul Silvertand van Silverlicious zal in samenspraak met sterrenkok Emmanuel Mertens een smakelijke interpretatie maken van het menu dat de gezusters Meeuwis in hotel Jan van Weert destijds in 1937 opdienden.

Diner
De kosten voor het diner bedragen per persoon: € 28,00 voor leden en vrienden van LGOG/Aldenborgh en voor Weerterlogen en hun partners. € 30,00 voor andere personen. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelding
Aanmelding voor het diner dient te geschieden door overmaking van het verschuldigde bedrag voor woensdag 8 januari a.s. naar Rabobankrekeningnummer NL31RABO0176968334 ten name van: Stichting De Aldenborgh te Weert onder vermelding van: “feestdis”, aantal deelnemers en de keuze(s) voor het hoofdgerecht: Parelhoen of Ossentong. Betaling is aanmelding! Meer informatie over de feestelijkheden kun je vinden op de LGOG-website.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Burgemeester J.L.M. van Uden, Nederweert 1920-1955. Foto: Wikipedia.
Hotel de Engel in Weert, bakermat van de Aldenborgh.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie