Skip to content

Frustraties om de weegschaal

Redactie
21 december 2023 | 18:30

Advertentie

Laat jij je leiden (of lijden) door de weegschaal? Zo zonde! Ik schrijf erover in mijn nieuwe blog ‘frustraties om de weegschaal’.

Frustraties om de weegschaal

Als personal trainer werk ik op dagelijkse basis met mensen die allemaal een verschillen doel hebben. Eentje die vaak terugkomt is (natuurlijk) afvallen. De een wilt 6 kilo afvallen en de ander 30. Een goede manier om te zien of je afvalt is natuurlijk de weegschaal, toch?

Maar wat gebeurd er nou met je wanneer je de hele week streng op je voeding hebt gelet en je 3 a 4 keer in het zweet hebt gewerkt op de sportschool, en die weegschaal geeft gewoon aan dat je een halve kilo zwaarder bent geworden? “Shit”, denk je en je vraagt je af waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Heel de week je uit de naad gewerkt en dit is het resultaat?

Mensen die met mij samenwerken hangen natuurlijk bij mij aan de bel wanneer dit gebeurd. Er is niks meer demotiverend dan dat. Nu is het zo dat ik geen fan ben van de weegschaal (alleen). Deze is namelijk behoorlijk beinvloedbaar en er zijn vele andere methodes om te kijken of er progressie zit in jouw persoonlijke doelen. En daar gaat dit blog over.

Meer dan de helft van ons lichaam bestaat uit vocht. Hoe meer vocht jij op het moment van wegen in je lichaam hebt zitten hoe zwaarder je weegt. En dit vochtgehalte is elke week anders door b.v. hormonale schommelingen, hetgeen wat je gegeten/gedronken hebt de avond ervoor etc. Het zou dus goed kunnen dat je 0,5 liter meer vocht in je lichaam hebt als tijdens de vorige weging. Mocht je nou 0,4 kg aan vetmassa kwijt zijn geraakt die week, geeft de weegschaal aan dat je 0,1 kg bent aangekomen.

Spieren zijn zwaarder dan vet is een zeer bekende term maar compleet belachelijk. Immers, een kilo vet is net zo zwaar als een kilo spieren. Het is wel zo dat een kilo vet in omvang groter is dan een kilo spieren. Mocht je nou fanatiek aan krachttraining doen, (en ik ben daar een groot voorstander van, zowel voor mannen als vrouwen) dan bouw je natuurlijk spiermassa op. Doordat je vetmassa aan het verliezen bent slinken de centimeters, maar door de spiermassa blijft het gewicht op de weegschaal nagenoeg gelijk.

Wat ook zéér beinvloedbaar is, is op welk moment van de dag je je weegt. Het klinkt wellicht heel voor de hand, maar wees consequent in wanneer je je weegt. Bij voorkeur in de morgen op nuchtere maag, gelijk vanuit bed. Het zal niet de eerste keer zijn dat een cliënt depressief naar me toekomt en zegt dat ze een halve kilo is aangekomen, waarna we na een klein gesprekje erachter komen dat ze de vorige keer zich gewogen had op nuchtere maag en deze keer na de lunch.

En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van wat de weegschaal kan beinvloeden. Maar moeten we de weegschaal dan maar weggooien? Nee zeker niet. Ik zou me wel max. 1 x in de week blijven wegen, maar daarnaast méér vergelijkingsmateriaal verzamelen over mezelf. Zo laat ik cliënten van mij elke week de lichaamsomtrekken opschrijven. Neem foto’s van jezelf van het moment dat je bent begonnen en 3 maanden later nog eens. Met dit vergelijkingsmateriaal kom je een heel stuk verder.

Lang verhaal kort: Wegen is een goed idee, zolang het niet je dag verpest. Als je alleen afgaat op de weegschaal om je progressie bij te houden, zie je het grote plaatje niet meer.

Roeg Kuijpers

S&C coach en diëtist

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie