Intenties blijven goede voornemens totdat je er iets mee gaat doen.
Het aanbreken van een nieuw jaar is bij uitstek het moment waarop mensen doelen stellen en intenties uitspreken. Wilskracht is nodig om ook daadwerkelijk in beweging te komen. Een kracht die nodig is om jezelf ‘aan’ te zetten. Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen.
Wanneer zet je die eerste stap?
Het maakt niet uit wat jouw doel of intentie is. Om te beginnen is er een groot verlangen nodig waarmee je jouw wilskracht versterkt. Misschien is de eerste stap informatie inwinnen. Kennis die je misschien helpt om tot verdere actie over te gaan. Doch dit is nog steeds geen garantie dat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat met je intentie en dit ook op de lange termijn volhoudt. Daar is méér voor nodig.
Samen met een coachee onderzoek ik altijd de grote ‘Waarom’ vraag. Hierdoor ontstaat er een verhaal. Waarom wil je dit? Waar ben je en met wie? Hoe ziet het er daar uit? Wat zie je jezelf doen en hoe voelt dat? Zo ontstaat er niet alleen een verhaal maar ook een beeld. Een positief beeld met een inspirerend en motiverend verhaal, door jezelf ‘geschreven’, nodigt je uit om geleefd te worden.
Hoe blijf je in beweging?
Besef dat het ontwikkelen van nieuw gedrag een leerproces is. Welk doel je jezelf ook stelt, kijk of je er iets van leren in kunt stoppen. Het veranderen van gedrag gaat makkelijker als je het als een leerproces kunt zien. Dan is het ook makkelijker vol te houden, zeker in combinatie met het beeld en verhaal.
Er zijn ook valkuilen.
Een valkuil bij intenties om tot ander gedrag te komen is, jezelf bedelven onder zelfverwijten als iets niet lukt. Terwijl als je geen fouten maakt, je ook niks kunt leren. Een fout zou je dan ook als een stap vooruit kunnen zien.
Misschien zijn er meerdere doelen die je jezelf hebt gesteld?
In plaats van met meerdere doelen tegelijkertijd bezig te zijn, kijk naar de onderlinge samenhang en schep prioriteiten zodat ze elkaar niet ondermijnen. Elke kleine verandering zorgt er uiteindelijk voor dat je aan het eind van het jaar kunt terugkijken op een grote verandering.
Begin met de eerste stap die recht voor je ligt.
Begin klein, dichtbij jezelf. Doe niet te moeilijk en denk simpel.
Als het kan, kies dan voor gedrag dat je leuk vindt, want dat hou je makkelijker vol. En vertel je omgeving waar je mee bezig bent. Sta ook eens stil bij wat je nodig hebt op momenten dat het lastig is om door te zetten. Wat gaat je dan helpen? Evalueer regelmatig en registreer dat ergens, let daarbij goed op hoe je jezelf toespreekt. Jezelf overladen met zelfverwijten heeft vaak als resultaat dat je een hekel krijgt aan jezelf en een hekel krijgt aan wat je doet. Hou voor ogen dat het een leerproces is waarin je fouten mag maken.
Ik wens je een fantastisch sprankelend 2024!
En als nodig, de moed om te veranderen wat je kunt en wilt veranderen.
Nadat ik de eerste keer naar Australië reisde om daar mijn zoon te bezoeken legde ik de intentie neer om weer terug te keren. Het grote verlangen om hem, zijn vriendin en familie weer te kunnen omhelzen is bijzonder groot. En ik heb gemerkt hoe dat verlangen, het beeld en verhaal dat ik erbij heb mijn wilskracht deed groeien. Omdat het niet naast de deur is maar, down under, besefte ik dat ik voor langere tijd van huis zou zijn en iets moest bedenken om mijn werk voort te kunnen zetten. Dit betekende dat ik ging investeren in werken op afstand en ik merkte dat daardoor ook het aantal klanten van buiten de regio groeide. De agenda voor online sessies zit al bijna helemaal vol. Hier ben ik onwijs dankbaar voor.
Wanneer alles volgens schema verloopt vlieg ik zondag via Hongkong naar Sydney om vervolgens 24 uur later mijn zoon in mijn armen te kunnen sluiten. Onwijs veel zin in!!!
Welke intenties heb jij voor 2024?
Agenda
Van 09 januari tot en met 18 februari werk ik vanuit het buitenland. Werk en plezier wisselen elkaar af. Houd er rekening mee dat het beantwoorden van email, vanwege een tijdverschil van 10 uur, wat langer op zich kan laten wachten.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst