De Hub Cobben Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op indrukwekkende wijze voor sociale rechtvaardigheid heeft ingezet in Limburg. De prijs is vernoemd naar de legendarische vakbondsleider Hub Cobben (1908 – 1976). Stichting Behoud de Lichtenberg in Weert is genomineerd voor de Hub Cobbenprijs 2023. De Lichtenberg is een parkachtig complex aan de rand van Weert, aanvankelijk aangelegd ten behoeve van de leerlingen van het Bisschoppelijk College. Ontworpen door architect Pierre Weegels en beeldend kunstenaar Harrie Martines werd het aangelegd in de jaren 1954 – 1961.
Hub Cobbenprijs
Op zaterdag 27 januari zal de prijs voor 2023 worden uitgereikt in het Nederlands Mijnmuseum te Heerlen. Dat zal dan voor de vijfde maal gebeuren; het eerste lustrum.
Hub Cobbenprijs
De Stichting Hub Cobbenprijstichting spant zich sinds 2018 in om het proces van actieve maatschappelijke betrokkenheid van de bewoners van Limburg te bevorderen. Het is een aanmoedigingsprijs (geen geldprijs!) om morele ondersteuning te geven aan hen die zich inzetten voor een maatschappelijk doel, vasthoudend zijn en te maken hebben met ‘macht en tegenmacht’.
Hub Cobben was een vakbondsman die opkwam voor de belangen van de mijnwerkers. Hij stond sterk in zijn schoenen en was bereid om tegen de stroom in te gaan. Voor meer informatie zie FB-pagina.
Tot en met 26 januari kan gestemd worden op een van de vijf genomineerden, die met zorg uit de aanmeldingen geselecteerd zijn.
De genomineerden staan hieronder Je keuze kan je kenbaar maken via hubcobbenprijs@ziggo.nl.
- Nancy Nijsten, namens “Een hart voor een ander” (Heerlerheide)
Deze zelfhulpgroep uit Heerlerheide imponeert al jaren door de aandacht te vestigen op de toegenomen armoede in Nederland. Praatjes vullen geen gaatjes. Wekelijks worden vele tientallen vanuit een garagebox onder de armen gegrepen met onder andere verse groenten, fruit, brood. Met gesloten beurzen wordt met een gigantische inzet veel bij elkaar getoverd via winkeliers en sponsoren. Regelmatig worden evenementen georganiseerd met soms honderden deelnemers om mensen die dat zelf niet betalen kunnen een “dag met een sterretje” te bezorgen. Zo wordt, samen met andere organisaties zoals Caritas 045, een kerstdiner geregeld met live muziek en spelletjes voor de kinderen. - Sylvester Janssen, namens “Bewonerscommissie Overhovenerheide” (Sittard)
Tachtig procent van de bewoners van de 54 zogenaamde groene woningen in Overhoven verzet zich tegen de voorgenomen sloop. De 54 kleine huizen aan de Sint Petrusstraat, Sint Paulusstraat en het Sint Paulusplein, stuk voor stuk voorzien van een groene houten voorgevel, zijn in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de gerenommeerde Nederlandse architect Jan Stuyt. Men wilde in onze Mijnstreek geen “Luikse toestanden”, maar fatsoenlijke woningen voor de arbeiders. Woningcorporatie ZO-wonen wil alle woningen slopen om eigentijdse nieuwbouw te realiseren. Renoveren zou onbetaalbaar zijn. Maar de huurders denken daar duidelijk anders over. Het comité zegt bereid te zijn ‘tot het gaatje’ te gaan, ook juridisch. „De staat van onze huizen is over het algemeen vrij goed. En het is hier echt een fijne buurt, mensen wonen er graag.” - Gertie Buis en Jan Leenders, namens “Stichting Behoud De Lichtenberg” (Weert)
De Lichtenberg is een parkachtig complex aan de rand van Weert, aanvankelijk aangelegd ten behoeve van de leerlingen van het Bisschoppelijk College. Ontworpen door architect Pierre Weegels en beeldend kunstenaar Harrie Martines werd het aangelegd in de jaren 1954 – 1961. Het complex, typerend voor de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog, combineerde cultuur, sport en religie. Omdat de oorspronkelijke bestemming verdween raakte het complex in verval en dreigde meermalen sloop. Stichting Behoud De Lichtenberg ijvert al 20 jaar voor behoud met een nieuwe invulling, zodat het met eigentijdse aanpassingen een waardevolle plek wordt voor volgende generaties. - Frank Caris, namens Stichting Behoud Jaarplaatsen Cottesserhoeve (Vaals)
De eigenaar verkocht de traditionele camping te Cottessen in Vaals aan investeringsmaatschappij InLeisure, die er een ruim vakantiepark in de stijl van Roompot van wil maken. Dit stuk prachtige, maar kwetsbare natuur zou hierdoor behoorlijk in de verdrukking komen. Het gebied heeft nu nog één toegangsweg, die op de meeste plaatsen niet breed genoeg is voor twee auto’s. Onder het motto “Red de natuur. Stop deze waanzin” werd een petitie op touw gezet, gesteund door onder andere Stichting Natuurlijk Geuldal, met meer dan 10.000 ondertekenaars. De plannen liggen nu even stil, maar het gevaar is nog lang niet geweken. - Theo de Groot en Timoer Reinders, namens Alliantie Behoud Ziekenhuis (Heerlen)
Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen dreigt alle bedden voor opnames en de spoedeisende hulp kwijt te raken. Dat is ongelooflijk slecht nieuws voor deze stedelijke regio met 257.000 inwoners, waarin het ziekenhuis in Heerlen het enige volwaardige ziekenhuis is. De gezamenlijke politieke partijen uit de gemeenteraad van Heerlen hebben zich georganiseerd in de ziekenhuisalliantie, waartoe zich ondertussen ook de voltallige gemeenteraden van Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Voerendaal, Simpelveld, Gulpen-Wittem en Vaals aangesloten hebben. Ook de betrokken artsen en verpleegkundigen roeren zich. Op 23 september werd een protestmars gehouden met meer dan 3.000 deelnemers; iets wat al lang niet meer vertoond was. De petitie voor volwaardig behoud van het ziekenhuis leverde in een mum van tijd 33.697 handtekeningen op. Maar de strijd is nog niet voorbij.
Er zijn nog geen reacties geplaatst