Een hevige stortbui en de daarmee gepaard gaande wateroverlast bij hun oude huis, waren voor Erwin en Angela Wijnen de spreekwoordelijke druppel. Bij hun nieuwe woning in Nederweert-Eind was het afkoppelen van het hemelwater één van de prioriteiten.
Waterbeheer groot aandachtspunt
“In onze vorige woning was de huisaansluiting van het riool verstopt, waardoor na een hevige stortbui het rioolwater door het toilet naar boven kwam. Een enorme zooi. Dus toen we twee jaar geleden onze nieuwe woning betrokken, was waterbeheer een groot aandachtspunt”, vertelt Erwin Wijnen.
Water niet verspillen
Hij is werkzaam als teamleider groen bij de gemeente Maastricht en in die hoedanigheid bewust van het belang dat water niet verspild wordt. Hij ging op zoek naar informatie over afkoppelen, deed een aanvraag via de gemeentelijke website en nam contact op met Jac Broens van de gemeente Nederweert. Samen bekeken ze de mogelijkheden en kwamen tot een goed plan. Uiteindelijk werd 280 m² dakoppervlak afgekoppeld.
Wadi met afvoerbuizen
“Ik heb met een minigraver zelf een gat voor een wadi gegraven die naast het huis ligt. Daarop zijn twee afvoerbuizen aangesloten. Bij een overloop stroomt het hemelwater via die afvoerbuizen in de wadi. Aangezien we een compleet nieuwe 1.500 m² grote tuin hebben aangelegd, kon dit mooi worden meegenomen in dat project. Het advies van watermanager Jac Broens was daarbij perfect.”
Laten informeren over mogelijkheden
“Denk niet in problemen, maar in oplossingen is het devies en laat je informeren over de mogelijkheden. Sowieso verloopt het contact, de subsidieaanvraag en de afhandeling van één en ander enorm snel, transparant en soepel. Er kon zelfs meer dan ik had gedacht.”
Gemakkelijker dan je denkt
Een paar zaterdagen ging Erwin Wijnen – met wat hulp – aan de slag met de afkoppeling, die door zelfwerkzaamheid en subsidie kostenneutraal kon worden uitgevoerd. “Je hoeft echt niet superhandig te zijn om zelf veel te kunnen doen; het is makkelijker dan je denkt”, merkt hij op. ‘Je moet alleen niet bang zijn om een schop ter hand te nemen. En een belangrijke tip: zorg bij het afkoppelen voor ontluchting van het riool, dat voorkomt mogelijke problemen.”
Laag lava van acht centimeter
Inmiddels nadert ook de nieuwe tuin haar voltooiing. Rondom het gazon is een laag lava van acht centimeter aangebracht, waartussen planten zijn gezet. De lava kan vocht bergen en warmt snel op, hetgeen de plantengroei bevordert en waardoor er minder onkruid ontstaat. Voor de woning is de grond deels van de gemeente en ingezaaid met een bloemenmengsel, om de biodiversiteit te bevorderen.
Zo goed mogelijk op toekomst voorbereid
Verder zijn Erwin en Angela van het gas af, is er een warmtepomp geïnstalleerd en liggen er zonnepanelen op het dak. Allemaal maatregelen om zo goed mogelijk op de toekomst te zijn voorbereid. En wat het afkoppelen betreft: “Nooit meer wateroverlast, geen hemelwater dat in het riool verdwijnt, plus een positief effect op het grondwaterpeil. Mooi toch?”
Maak ook een afspraak
Wil je ook regenwater afkoppelen? De afkoppeladviseur maakt graag gratis en zonder enige verplichting een afkoppelplan naar jouw wensen. Stuur een mail naar info@nederweert.nl met jouw adresgegevens en een telefoonnummer. De afkoppeladviseur maakt dan een afspraak voor een adviesgesprek aan huis.
1 Reactie
Goed voorbeeld doet hopelijk veel volgen…ook ondergetekende heeft veel baat bij het enkele jaren geleden afkoppelen van de bedrijfspanden, eerder vaak veel overlast bij hevige stortbuien, sinds de afkoppeling géén problemen meer ondervondenen ook buur bedrijven hebben geen overlast meer door de investeringen die ik heb gedaan…de kisten wijn als dank heb ik echter nog niet mogen ontvangen…ha ha