Skip to content

Paulownia (kiri) boom nieuw verdienmodel voor agrariërs

Redactie
18 januari 2024 | 11:00

Advertentie

Op 17 januari vond er een bijeenkomst plaats bij Paul Smolenaers, één van de Boeren van Nederweert in Nederweert die bezig is met de teelt van de duurzame Paulownia (kiri) boom. Er waren 55 agrariërs naar  de Hardsteeg gekomen om de mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen te verkennen. Specifiek de mogelijkheden voor de teelt van de Paulownia (kiri) boom. Nederweert is één van vooruitstrevende gemeentes die biobased teelt een warm hart toedraagt, in juni 2023 werden ook de eerste hectaren Paulownia aangeplant.

Dealin.Green

De agrarische sector heeft te maken met veel uitdagingen op gebied van natuur & milieu – denk daarbij aan stikstof, CO2, waterkwaliteit en biodiversiteit. Ook de bouwsector kampt met steeds hogere eisen aan milieuprestaties. Daarnaast is ook in andere sectoren de vraag naar biobased materialen hoog. Door slim samen te werken, kunnen uitdagingen kansen worden:

  • een nieuw, toekomstbestendig verdienmodel voor de boer
  • duurzame materialen voor de bouwer (en andere sectoren)
  • een positieve impact op het milieu, onder meer biodiversiteit, watermanagement, fijn- en stikstof, CO2 en kringlooplandbouw

Dealin.Green is expert in de biobased keten en verbindt boeren & bouwers. Dealin.Green helpt boeren de overstap te maken naar teelt van vezelgewassen (zoals Paulownia/Kiri en Miscanthus) voor biobased producten. De vraag vanuit de bouwsector hiernaar groeit door toenemende milieueisen en dit soort materialen zijn schaars. De boer verdient daarbij aan de verkoop van hout/vezels en ook aan de CO2-rechten (carbon credits), die op het Dealin.Green platform verkocht worden.

Kijk hier voor meer informatie.

Advertentie

3 Reacties

  1. Wat een mooie ontwikkeling. Hopelijk kunnen d boeren hier ook een goede boterham aan verdienen en helpt het een aantal bij de ingewikkelde keuze om om te schakelen. Ik begrijp dat er ook al flink is aangeplant, willen de betreffende boeren er wat meer over vertellen?

  2. Beste vera,

    Wat wil je weten, we staan altijd open voor een praatje.
    Laat maar wat weten als er interesse is

  3. Hoe wordt een monocultuur vermeden? Anders zal de biodiversiteit niet toenemen.
    Hoe wordt er voor gezorgd dat de boom niet als brandstof wordt gebruikt? Anders zal er geen CO2 winst zijn. Dan zijn de carbon credits een geldmachine.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie