Skip to content

Kunstcentrum Weert organiseert ‘Retrospectief’

Redactie
28 januari 2024 | 20:00

Advertentie

60 jaar Koldergalereej

Op zondag 4 februari, ruim een week na de feestelijke opening van de Koldergalereej editie 2024 in cafe de Tramhalte op vrijdag 26 januari, vind in het Kunstcentrum aan de Lichtenberg een hele speciale tentoonstelling plaats. Een eerbetoon aan deze meer dan 60 jaar oude traditie. Kolder kunstwerken die in de loop van de afgelopen 60 jaar zijn gemaakt, geveild en verkocht, worden nu bij elkaar gebracht voor een spectaculaire tentoonstelling.

Kunstcentrum Weert

De eerste Kolderkunst stamt uit 1962 of ’63 toen een groepje kunstenaars bij Café van Zelst, nu de Harmonie, vonden dat er nodig geschopt moest worden tegen de gevestigde orde. Besloten werd dat de Vastenavond het uitgelezen moment is om de draak te steken met lokale politiek en bekende Weerternaren en uiteindelijk gewoon om te provoceren.

Pas toen de Kolderkunst verhuisde naar café Bikaer in de Maasstraat en de blote tieten hun intrede deden werd deze provocerende groep opgemerkt door het plaatselijke gezag. Er ontstond grote ophef en het zootje smakeloze kunstenaars werd uit de carnavalsviering verbannen. Het ging zelfs zo ver dat de burgemeester het spreken over kunst verbood. De commissaris van politie kwam sindsdien persoonlijk controleren of de goede zeden niet in het gedrang kwamen. De Rogstekers wilde niets met deze wansmakelijke kunstenaars te maken hebben en geen prins zette meer voet in de Koldergalerie.

Dit bleef zo tot de 70er jaren toen Ton Mathijsen van Café ’t Swaentje, toen nog op de Oelemarkt, de Kolderkunstenaars een vaste plek gaf om hun tegendraadse stem te laten horen. Hier was het waar de prachtige traditie van de koldergalereej onder de bezielende leiding van Jan Tullemans mocht uitgroeien tot het bijzondere fenomeen dat het nu nog is.

Meer informatie vind je op www.kunstcentrumweert.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie