Bij zijn zoon zag hij dat het grondwaterpeil dramatisch laag stond. Voor Theu Briels een reden te meer om de hemelwaterafvoer van zijn woning los te koppelen van het riool.
Ieder jaar droger
In oktober werd gestart met het afkoppelen van het hemelwater van de woning plus een overkapping, in totaal zo’n 150 m² dakoppervlak. “Het wordt hier in Ospel ieder jaar droger”, vertelt Theu. Hij spreekt uit ervaring. “Mijn zoon bouwt een huis twee straten verderop. Hij heeft bij zijn woning een put geslagen, waarbij bleek dat het grondwater zich op zes meter diepte bevindt. Dat is erg laag. Het is gewoon zonde om schoon regenwater het riool in te laten lopen. Het grondwaterpeil kan wel een zetje gebruiken.”
Een paar dagen werk
Theu Briels heeft daarom naast de woning een plek uitgegraven voor een wadi die zo’n 3.000 liter hemelwater kan opvangen. Water dat vervolgens weer in de bodem kan sijpelen. Er werd een sleuf gegraven, waar rioleringsbuizen in liggen die aansluiten op de wadi. Hiervoor stak Theu zelf de handen uit de mouwen. “Een paar dagen werk. De uitgegraven grond kon ik bij mijn zoon kwijt. Ik moest alleen door een laag puin graven die onder de oprit lag. Dat zorgde voor wat extra zweetdruppels.”
Subsidie regelen fluitje van een cent
Vooraf was contact gelegd met watermanager Jac Broens van de gemeente Nederweert. Er werden diverse opties besproken, waarna een wadi de beste oplossing bleek. Na het gedane werk volgde nog een inspectie door Jac Broens. Subsidie regelen was een fluitje van een cent, waardoor de kosten tot een minimum beperkt bleven. “De aanvraag voor subsidie loopt via de website van de gemeente. Maar ook wanneer je -zoals ik- geen held bent op de computer, is dit geen probleem. Je wordt met raad en daad bijgestaan.”
Nu al effect van wadi
Een kletsnatte herfst en een tot dusver dito winter tonen al het effect aan van de geleverde inspanning. “Zelfs met de vele regen van de laatste tijd, vangt de wadi keurig het hemelwater op, zonder problemen.” Het enige dat nog moet gebeuren, is het afwerken van de wadi. Er dient nog wat aanplanting te komen. Theu’s vrouw Nelly zit hem daarvoor al een tijdje achter de veren. “Maak het nou eens af”, hoort hij van zijn eega. “Maar daarvoor moet het toch echt een wat langere periode droog blijven. Bovendien willen we hier nog minimaal tien jaar blijven wonen, dus zo’n haast heeft het nou ook weer niet”, besluit Theu met een knipoog.
Maak ook een afspraak
Wil jij ook regenwater afkoppelen? De afkoppeladviseur van de gemeente Nederweert maakt graag gratis en zonder enige verplichting een afkoppelplan naar jouw wensen. Stuur een mail naar info@nederweert.nl met jouw adresgegevens en een telefoonnummer. De afkoppeladviseur maakt dan een afspraak voor een adviesgesprek aan huis.
2 Reacties
Tot het waterschap de sluizen sluit en je erf letterlijk vol loopt incl kelder…
Grondwater staat nu niet laag, sloten nog steeds vol.
En fijn die subsidie, hier loopt het altijd al de grond, niet op riool, maar zon’ muggen en dazenpoel erbij zie ik niet zitten.
We hebben al genoeg aan de vernatting van de Groote Peel
Briljant getimed artikel. Geen dompelpomp meer te krijgen in Nederweert omdat zoveel mensen een kelder vol grondwater hebben, maar er moet nog meer bij.