Skip to content

Een nieuwe vlonder in het Meerbaansblaak

Redactie
5 februari 2024 | 16:00

Advertentie

In Nationaal Park de Groote Peel wordt vanaf begin februari een nieuwe vlonder gebouwd in het Meerbaansblaak. Frequente bezoekers aan het natuurgebied is waarschijnlijk al opgevallen dat de oude vlonder in 2023 opgeruimd is. Deze was in slechte staat en moest plaatsmaken voor natuurherstel werkzaamheden. Het bouwen van de nieuwe vlonder start begin februari 2024 en zal enkele weken duren.

Meerbaansblaak

Het ven aan de Meerbaan
Het Meerbaansblaak is een bekende plek in het Nationaal Park. Vernoemd naar de Peelbaan waar vroeger uitgegraven turf over afgevoerd werd: de Meerbaan. De naam blaak betekent ven of open water. Op een steenworp afstand van het Buitencentrum en gelegen aan de gemarkeerde wandelroutes, komt bijna elke bezoeker wel langs de fotogenieke waterplas. Een aantal decennia geleden stond het Meerbaansblaak vooral nog bekend om het grote aantal broedende kokmeeuwen op de boven het water uitstekende kienhout. De laatste jaren is het waterpeil gestegen, en komt het kienhout (ook wel Peelpuisten genoemd) incidenteel in drogere perioden boven water. Op en rondom de plas zijn vele vogels te bewonderen, zoals de dodaars en de blauwborst.

Nieuwe kansen
Het afbreken van de oude vlonder gaf kansen voor een nieuwe inrichting. ‘Het idee ontstond om een nieuwe vlonder te ontwerpen met meerdere functies. Een plek om bijvoorbeeld naar waterdiertjes te zoeken voor natuureducatie, maar ook om in alle rust van het uitzicht te genieten’, aldus boswachter Lieke. ‘De nieuwe vlonder wordt ook deels toegankelijk voor bezoekers met een kinderwagen of een rolstoel’. In de loop van de tijd zal er een klein Peelmoeras ontstaan rondom de vlonder, zodat iedereen het moeras van dichtbij kan beleven.

Duurzame materialen
Recreatieve voorzieningen als een vlonder zijn kostbaar in aanleg en onderhoud. De aanleg van de vlonder is gefinancierd vanuit de Provincie Limburg met middelen vanuit het Programma Natuur (LNV). Door de basis van de vlonder van staal te maken, heeft deze een lange levensduur. De planken op de vlonder zijn gemaakt van hardhout. Staatsbosbeheer kreeg een partij FSC hout aangeboden, wat door een administratieve fout niet op de markt gebracht mocht worden. Door schenking aan Staatsbosbeheer krijgt het hout alsnog een goede en duurzame bestemming.

Afsluiting tijdens de aanleg van de vlonder
De bouw van de vlonder start begin februari 2024 en duurt enkele weken. Tijdens de werkzaamheden kan een deel van het wandelpad tijdelijk afgesloten zijn. In dat geval is er ter plaatse een omleiding aangegeven. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers de afsluiting te respecteren, voor de eigen veiligheid.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Een wandeling door de binnenstad van Weert
18 september 2024 | 13:00
De-Beweegroute-Ospel-officieel-geopend-13
Week tegen Eenzaamheid, ook in Ospel
18 september 2024 | 12:00
Roaj-‘ns-uit-Neer-Winnaar-Midde-Limburgs-Leedjes-Festival-2023-Doospelse-Aod-Prinse-tweede12
Vastelaovesvereniging de Kwakkert
18 september 2024 | 10:11
Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42

Advertentie