Skip to content

Raad zegt ‘nee’ tegen huisvesting arbeidsmigranten in Nederweert-Eind

10 februari 2024 | 10:00

De gemeenteraad staat in Nederweert aan het roer. De zes fracties in de raad beslissen samen wat er in onze gemeente moet gebeuren. In deze ‘#Raadsinformatie’ publiceert de gemeenteraad de verslagen van de raadsvergaderingen en leest je welke besluiten zij hebben genomen.

Raadsinformatie

Nederweert verwerpt gewijzigd bestemmingsplan De Riet 4

Bewoners van De Riet in Nederweert-Eind haalden dinsdagavond opgelucht adem: er komt geen huisvesting voor arbeidsmigranten in hun straat. De gemeenteraad is niet bereid om het bestemmingsplan hiervoor te wijzigen, zoals het college had voorgesteld.

Tijdens een drukbezochte vergadering lieten de zes raadsfracties er dinsdagavond geen misverstand over bestaan. Unaniem haalden zij een streep door de plannen om een voormalige varkensstal aan De Riet 4 te verbouwen tot een short stay verblijf voor maximaal dertig internationale werknemers. Volgens de politieke partijen biedt dit initiatief niet de ruimtelijke kwaliteit die Nederweert in het buitengebied voor ogen heeft.

Het verbouwen van een leegstaande stal tot een huisvesting voor arbeidsmigranten is in hun ogen niet duurzaam en innovatief. Door de aanwezigheid van asbest en mestkelders is deze locatie ook niet geschikt voor bewoning, stellen de fracties. Daarbij zit er volgens hen te weinig afstand tussen het agrarische bedrijfspand en het aangrenzende woningperceel, waardoor de rust van bewoners onvoldoende is gegarandeerd. Redenen voor de raad om níet in te stemmen met de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan. “Als we hiermee akkoord gaan, is het einde zoek”, zo verwoordde CDA-raadslid Eric van de Putten het sentiment van de politiek.

Juridische onderbouwing
Volgens wethouder Boris Meessen heeft het college van B&W het huisvestingsplan voor arbeidsmigranten getoetst aan het bestaande beleid. Op basis daarvan zag het college geen inhoudelijke grond om het bestemmingsplan voor De Riet 4 te wijzigen. Om juridische procedures bij de Raad van State te voorkomen, drukte de wethouder de gemeenteraad op het hart om haar besluit met goede, ruimtelijke argumenten grondig te onderbouwen. Die aanbeveling namen de fracties ter harte. Unaniem stemden de 17 raadsleden dinsdagavond in met een amendement, een wijziging van het raadsvoorstel. Daarin motiveren zij gedetailleerd waarom het voorstel in hun ogen niet past in het beleid en de visie van Nederweert.

Gevoelig dossier
Het huisvesten van arbeidsmigranten aan De Riet 4 ligt al langer gevoelig in Nederweert-Eind. De vorige eigenaar bleek op deze locatie illegaal seizoenswerkers te huisvesten. Dit zorgde voor veel overlast en deed het vertrouwen van de buurt en de politiek geen goed. Ook de nieuwe eigenaren – twee initiatiefnemers uit Drenthe en de Achterhoek slaagden er niet in om het vertrouwen van omwonenden en de gemeenteraad terug te winnen, zo bleek dinsdagavond. “We zijn mooie verhalen gewend, ze kloppen alleen niet”, zo verwoordde een buurtbewoonster haar onvrede tijdens de inspreekronde voorafgaande aan het raadsdebat.

Gebrekkige communicatie
In overleg met de buurt werd het huisvestingsplan voor arbeidsmigranten de voorbije maanden op onderdelen aangepast. De dialoog tussen gemeente, initiatiefnemer en omwonenden verliep moeizaam. “De communicatie met de buurt en de raad vertoonde veel gebreken. De informatie was onduidelijk, onvolledig en veranderde steeds”, zo vatte raadslid Els Vaes van Nederweert Anders het proces samen. Wethouder Meessen is het hiermee eens. “In dit proces is veel te veel misgegaan en dat is een kwalijke zaak. Om herhaling te voorkomen moet de communicatie echt beter. Daar gaan we alles aan doen.”

Geen nieuwe, zware industrie meer op Aan Veertien

Bedrijven die het milieu zwaar belasten (categorie 4 en 5) mogen zich niet langer vestigen op bedrijventerrein Aan Veertien in Nederweert. Met het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan legt de gemeenteraad de vestiging van nieuwe, zware industrie op deze locatie aan banden.

De gemeente respecteert de afspraken die al eerder met bestaande bedrijven op Aan Veertien zijn gemaakt. Dit betekent dat betonproducent Struyk Verwo (milieucategorie 5) nieuwe fabriekshallen mag bouwen. Ook rubberverwerker Kargro Recycling (categorie 4) mag zijn uitbreidingsplannen nog uitvoeren. Nieuwe, zware industrie daarentegen is niet meer toegestaan, ook niet als bestaande bedrijven op het terrein hun activiteiten beëindigen. Voor bedrijven in de milieucategorieën 4.1 en 4.2 kan de gemeente, onder strikte voorwaarden, een uitzondering maken.

Nederweert wil Aan Veertien in de toekomst graag bestemmen voor ondernemingen in een lichtere milieucategorie (3). Voor deze ondernemingen zijn er nu zowel in Nederweert als in de regio beperkte mogelijkheden om zich te vestigen.

Stap in de goede richting
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het nieuwe bestemmingsplan voor Aan Veertien. De fracties zien het als een belangrijke stap in de goede richting. Voor D66 had de gemeente nog wel een stap verder mogen gaan. “Als we sneller waren geweest en er korter op hadden gezeten, hadden we ook in de nieuwe vergunningen voor bestaande bedrijven strenger kunnen zijn”, zo liet fractievoorzitter Martin van Montfort dinsdagvond weten.

GroenLinks stemde als enige partij tegen het raadsvoorstel. De eenmansfractie vindt dat de gemeente het belang van kapitaalkrachtige bedrijven boven het belang van de inwoners van Nederweert stelt. “Nederweert moet haar wettelijke mogelijkheden aangrijpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast zijn we het er niet mee eens dat de geluidsnormen op het bedrijventerrein worden opgerekt”, aldus GroenLinks-fractieleider Marieke Manders.

Waarom Nederweert 50.000 euro schenkt aan Stichting OLS Beekdalen

Burgemeester Op de Laak geeft tekst en uitleg

Waarom schenkt het college 50.000 euro aan de OLS-organisatie in Beekdaelen?’, was de vraag die de gemoederen in Nederweert de afgelopen dagen bezighield. Burgemeester Birgit Op de Laak gaf tijdens de raadsvergadering uitleg.

De raad stelde afgelopen november tijdens de begrotingsbehandeling 100.000 euro beschikbaar om de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest in 2024 mede mogelijk te maken. Deze bijdrage zou uiteindelijk ten goede komen aan alle betrokken verenigingen in Nederweert, zo was de gedachte. Toen duidelijk werd dat schutterij St. Antonius D’n Um noodgedwongen moest teruggeven, besloot het college om de helft van dit bedrag over te maken aan Stichting OLS Beekdaelen, die de organisatie van het OLS overneemt. Dit besluit zorgde voor verbazing, zowel bij verenigingen als de raad.

Volgens burgemeester Op de Laak had het college hier gegronde redenen voor. “Schutterij St. Antonius kon het OLS niet organiseren. Als college voelden we daarom de verantwoordelijkheid om de organisatie in Beekdalen een steun in de rug te bieden. We wilden ertoe bijdragen dat het OLS 2024 kan doorgaan en dat ook de schutterijen, verenigingen en scholen in Nederweert hun vrijwilligers kunnen inzetten om het tot een succes te maken. Daarnaast voelden we de vrijheid om dat op deze manier te doen. Onze bijdrage gaat niet naar de gemeente Beekdaelen maar naar de organiserende Stichting OLS Beekdaelen.”

Het OLS behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van Limburg. Het winnen van D’n Um plaatst schutterijen anno 2024 voor een groot dilemma. Het organiseren van het OLS is een enorme eer, maar voelt tegelijkertijd als een zware last voor de vrijwilligers die het evenement dragen. Volgens burgemeester is alle steun hierbij welkom, ook uit Nederweert. “Wacht dus niet tot de organisatie een beroep op u doet, als vrijwilliger maar meld uzelf aan’, zo luidde haar oproep aan verenigingen.

 

Advertentie

2 Reacties

  1. Niet bepaald wat je noemt ‘objectieve berichtgeving’. Bah bah bah. Denkt het bestuur nou echt dat ze haar blazoen zo moet oppoetsen?

  2. Lees ik nu goed dat onze burgemeester een oproep doet aan onze verenigingen en scholen om in de gemeente Beekdaelen vrijwilligerswerk te gaan verrichten? Het staat er toch echt! En dat de gemeente daar vervolgens een halve ton belastinggeld aan spendeert, maar dan niet voor de Nederweerter mensen?
    Dus, Nederweerter vrijwilligers, stop met oud papier ophalen en ander geploeter in Nederweert voor een habbekrats, en nu allemaal naar Roerdaelen toe.
    Ik geloof mijn ogen niet. Lijkt George Biden wel, alleen dat wat jonger.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie