Skip to content

Lezing: Historische zoektocht met opvallend resultaat

18 februari 2024 | 16:00

De Heemkundevereniging van Roggel timmert flink aan de weg. Op donderdag 22 februari komt Alfons Bruekers een lezing houden over een mysterieus schilderij uit Nunhem. De titel van de presentatie luidt: “De reconstructie van ‘vlucht’ KF590A naar Berlijn”.

Historische zoektocht Alfons Bruekers

Het is het verhaal van de zoektocht naar een beroemd middeleeuws schilderij uit 1470 uit het Klooster St. Elisabeth in Nunhem. Daarop staat o.a. afgebeeld het oude kasteel van Weert, de Nijenborgh genaamd. Het schilderij raakte zoek tijdens de 2e Wereldoorlog. Volgens sommigen is het verbrand maar anderen menen dat het zich momenteel in Oekraïne bevindt.

De spreker neemt je als een soort detective mee op zijn spannende zoektocht naar dit verloren gewaande schilderij. Die reis voert ons naar tal van Europese steden, waaronder de stad Berlijn op het dramatische moment dat die stad in mei 1945 door de Amerikanen en Russen wordt belegerd. De zoektocht eindigt via Italië uiteindelijk weer in onze Limburgse streek. Zonder schilderij weliswaar, maar wel met een ander opvallend resultaat…

Alfons Bruekers
Alfons Bruekers (62) is amateurhistoricus uit Nederweert en voorzitter van de Erfgoedgemeenschap Nederweert (een samenwerking van geschiedkundige organisaties in de regio Nederweert). In het dagelijks leven is hij werkzaam als directeur van TU/e Innovation Space, het centrum van onderwijsvernieuwing en ondernemerschap van de Technische Universiteit Eindhoven.

De lezing vindt plaats op donderdag 22 februari a.s. in de Heemkundezaal van La Rochelle, Pastoor Hanraetsstraat 7a in Roggel. Het begint 20:00 uur en de toegang is gratis. Iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van onze streek is van harte welkom.

Meer informatie vind je hier.

Advertentie

3 Reacties

  1. Voor zover ik weet hebben alleen de Russen Berlijn belegerd en ze hadden die stad zonder dat het een soldaat van het Rode Leger het leven zou kostten kunnen innemen – door uithongering – maar Stalin interesseerde het niet hoeveel soldaten van het Rode Leger het innemen van Berlijn hun leven zou kostten : een – Russisch – mensenleven meer of minder was hem worst en laten we niet vergeten dat hij tot de inval van de UdSSR door Nazi-Duitsland op goede – zij het gespannen – voet stond met Nazi-Duitsland en dat die hele Tweede Wereldoorlog pas mogelijk werd gemaakt door het Russisch-Duitse niet-aanvalsverdrag van augustus 1939, met een geheime clausule waarin Polen verdeeld werd en de – onafhankelijke – Baltische landen overgelaten werden aan de grillen van Stalin die toen al 1 miljoen+ Sovjet- burgers hadden laten terechtstellen na showprocessen en miljoenen al had versleept naar strafkampen, waar de meesten bezweken zijn aan ontberingen.De Amerikanen zouden nooit ook maar een soldaat opgeofferd hebben voor het veroveren van een stad van een vijand die militair verslagen was.Stalin was het een worst : mensenlevens telden bij hem niet, net zoals bij de Tsaren voor hem, Lenin en nu Vladimir Putin.

  2. Waarom word zo een lezing niet gewoon in Nederweert gehouden?

  3. Beste mevrouw Stienen, ik denk dat u die vraag het beste zelf kunt beantwoorden. denkt u ook niet?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Hoeveel-minuten-moet-jij-bewegen-om-een-kerstkransje-eraf-te-trainen-1
Een nieuwe column van Roeg staat klaar!
23 december 2024 | 18:30
Foto | PEP Photo
Alle deelnemers ontvangen de iconische Unox muts
23 december 2024 | 15:02
Veer-weite-mieer-as-eine-2
Hilarische video-podcast op komst!
23 december 2024 | 13:38
Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert 2022
Kerstavond, 24 december
23 december 2024 | 13:00

Advertentie