Skip to content

Klimaatbewuste jongeren gezocht: gemeente Weert en NMC Weert zetten in op duurzame toekomst met jongerengroep

Redactie
21 februari 2024 | 15:00

Advertentie

Gemeente Weert en het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man in Weert roepen klimaatbewuste jongeren op om mee te doen aan Jongeren voor de Toekomst: dit is een groep jongeren tussen de 15 en 18 jaar die zich wil inzetten voor een duurzamer Weert. Om jongeren actief te betrekken bij thema’s als klimaat en energie, nodigt de gemeente jongeren uit om deel te nemen aan Jongeren voor de Toekomst.

Jongeren voor de Toekomst

Wethouder Lizbeth Steinbach, onder andere verantwoordelijk voor duurzaamheid, de energietransitie en onderwijs, benadrukt het belang van deze jongerengroep: “We willen niet alleen praten over een duurzame toekomst, maar ook samen met jongeren concrete stappen zetten. Deze groep biedt een platform voor creatieve ideeën en innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld over de energietransitie en wat dat betekent voor de jeugd. We zijn ervan overtuigd dat de frisse blik van jongeren van onschatbare waarde is in onze inspanningen voor een groenere en duurzamere gemeente. Zo zorgen we samen voor een eerlijker, kansrijk en groener Weert.

De jongerengroep wordt ondersteund door een ervaren coach en dient als een waardevol leertraject. Deelnemers krijgen de kans om hun kennis over klimaat en energie te verdiepen, deel te nemen aan bedrijfsbezoeken en excursies via het Natuur- en Milieucentrum en directe invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente. Daarnaast debatteren zij in de Weerter klimaattop (‘Klimaatpraat’) over onderwerpen als landbouw, energietransitie en transport. De nadruk van Jongeren voor de Toekomst ligt op de mogelijkheden die jongeren hebben om zich in te zetten voor een beter klimaat.

Jongeren voor de Toekomst is voortgekomen uit de ‘Weerter Klimaatmaand’ van 2022. Tijdens deze maand werd in samenwerking met het onderwijs aandacht besteed aan het klimaat. De leerlingen waren zo enthousiast dat ze een blijvende groep vormden die activiteiten organiseert rondom klimaatkwesties. Cian de Vreeze, oud-deelnemer van Jongeren voor de Toekomst: “Door Jongeren voor de Toekomst kwam ik in contact met jongeren die zich ook bezighielden met het klimaat. Ik was heel erg verrast door de veel verschillende ideeën die naar voren kwamen om Weert klimaatvriendelijker te maken.

Jongeren tussen de 15 en 18 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan Jongeren voor de Toekomst. Aanmelden kan tot 5 maart via info@nmcweert.nl. Jongeren voor de Toekomst komt eens per twee weken samen.

Advertentie

7 Reacties

  1. Tot je er achter komt dat je misleid bent / wordt

  2. Ik lees “De nadruk van Jongeren voor de Toekomst ligt op de mogelijkheden die jongeren hebben om zich in te zetten voor een beter klimaat.”.
    Ik moet de jongeren helaas teleurstellen. Hun inzet gaat niets veranderen aan het klimaat. Hooguit bezorgen ze zichzelf een goed gevoel.
    Waarom? Zelfs als we ervan uitgaan dat CO2 de thermostaatknop is van het klimaat, dan nog is de bijdrage van Nederland zo klein dat het niet eens meetbaar is.
    Onze klimaatminister Rob Jetten heeft zelf toegegeven dat de bijdrage van Nederland aan de vermeende door de mens veroorzaakte klimaatopwarming slechts 0,000036 graden Celsius is. Ons kabinet trekt daar echter wel 28 miljard voor uit.
    Het geld dat de gemeente Weert uitrekt voor dit initiatief kan beter gebruikt worden om jongeren te leren kritisch en analytisch te denken, met statistieken om te gaan en te leren over de vele factoren die het klimaat bepalen en hoe weinig we daar eigenlijk nog van weten.

  3. Zouden de jongeren al zover zijn dat ze een beetje reken en schrijven kunnen? Algemeen is bekend dat het daar aan schort sinds het bestuderen van de onzalige genderkoek.

  4. John is zo te lezen iemand die zijn hoofd in het zand steekt. Zo iemand die in het orkest van de Titanic lekker doorspeelt terwijl het schip zinkende is.

    Beste jeugd, laat je niet beinvloeden door dit soort mensen wiens leven er ongetwijfeld al grotendeels op zit, en die niets meer ter verliezen hebben, maar maak je eigen overwegingen.

    Klimaatverandering in onmiskenbaar aanwezig en zal hoe dan ook tot aanpassingen gaan leiden. Zorg dat je je daar bewust van bent. En als we als Nederland zorgen dat we koploper worden, kunnen we daar in de toekomst ook nog een mooie cent aan verdienen.

  5. Beste Marianne,

    Ik kan je verzekeren dat mijn leven er nog lang niet op zit (hoop ik).
    Ik ben alleen iemand die verder kijkt dan wat de mainstream media je vertellen.
    Ik heb een beta-opleiding genoten en begrijp b.v. het verschil tussen correlatie en causaal verband.
    Ik lees wetenschappelijke publicaties, ook van wetenschappers wiens onderzoeken leiden tot andere conclusies dan wat tegenwoordig gezien wordt als het correcte denken over klimaat.
    Ik probeer de vele factoren die het klimaat bepalen te begrijpen. Volgens de meeste klimaatwetenschappers zijn dat er meer dan 20.
    Dus nee, ik steek mijn hoofd niet in het zand. Ik kijk wel verder dan mijn neus lang is en ben daar gelukkig niet alleen in.
    En ja, klimaatverandering is onmiskenbaar aanwezig. Dat was het al voor de mens op aarde rond liep.

  6. Beste Marianne, volgens mij heb jij de wijsheid in pacht . Kleine kinderen kun je ze nog iets wijs maken. Maar de jeugd , gaat graag op vakantie, en ik denk niet met de fiets of te voet. Ook willen ze auto rijden , feesten , drinken vette hap eten en noem maar op. Er zullen er inderdaad na denken , maar het gros niet . Het komt zo als het komt. Anders zaten we nu nog in de ijstijd, toen waren er nog geen auto s vliegtuigen, vervuilende fabrieken, boeren die het land met gift be werkte. Dus stop met dromen , het komt zo als het komt,


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie