Heb je een braakliggend stukje tuin of akker waar je dit jaar geen invulling voor heeft? “Help ons dan mee en zaai het in met een gratis bloemenmengsel. Zo toveren we het saaie stukje grond om naar een paradijs voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten,” aldus de gemeente Nederweert.
Gratis bloemenmengsel
Bloemen zijn belangrijk
Bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze zijn ook belangrijk voor insecten en vogels. Bloeiende bloemen bevatten voeding voor insecten om te kunnen overleven. In de winter beschermen bloemen tegen kou en regenachtig weer. Daarnaast zitten bloementuinen en akkerranden boordevol zaden die met name in de winter belangrijk zijn voor vogels om te overleven. Het ontbreken van voldoende leefgebied voor al deze soorten zorgt voor een afname van de biodiversiteit.
Biodiversiteit
De gemeente Nederweert zet hoog in op deze biodiversiteit. Steeds meer beseffen we dat het leven op deze aardbol niet vanzelfsprekend is. We zullen slimmer en beter met onze aardbodem om moeten gaan. Biodiversiteit speelt hier een grote rol in. De gemeente Nederweert doet hier al goede dingen in. We planten bijvoorbeeld in bermen meer bosplantsoen waar dan allerlei beesten en insecten kunnen schuilen. Ook zaaien we steeds meer bloemenmengsels dat ten goede komt aan bijen en vlinders.
Gratis bloemenmengsel
Ook dit jaar deelt de gemeente samen met stichting Bij-zzzaak kruiden- en bloemenmengsel uit in de gemeente Nederweert. Dit mengsel is gratis en wordt door de gemeente ter beschikking gesteld. Bekijk hier welke bloemen en kruiden er in het mengsel zitten.
Aanmelden
Wil je graag bloemen- en kruidenmengsel ontvangen? Dan kun je je hiervoor aanmelden tot en met zondag 17 maart. Dit kan via de website gemeentenederweert.hetbloemenproject.nl. Inwoners kunnen het bloemen/kruidenmengsel op zaterdag 30 maart ophalen. Meer informatie hierover ontvangen ze na de aanmelding.
Samenstelling van bloemen- en kruidenmengsel:
15% Zomertarwe (Triticum aestivum)
5% Zomergerst (Hordeum vulgare)
5% Zomerhaver (Avena sativa)
14% Boekweit (Fagopyrum esculentum)
2% Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
2% Wilde peen (Daucus carota)
1% Duizendblad (Achillea millefolium)
1.5% Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)
1% Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
2.5% Pastinaak (Pastinaca sativ)
2% Reukloze kamille (Tripleurospermum maritimum)
4% Rode klaver (Trifolium pratense)
3% Witte klaver (Trifolium repens)
4% Gewone rolklaver (Lotus corniculatus)
5% Luzerne (Medicago sativa)
2% Citroengele/akker honingklaver (Melilotus officinalis)
2% Witte honingklaver (Melilotus albus)
4% Esparcette (Onobrychis viciifolia)
2% Bonte wikke (Vicia villosa)
2% Kleine pimpernel (Sanguisorba minor)
2% Zwarte mosterd (Brassica nigra)
8% Korenbloem (Centaurea cyanus)
4% Klaproos (Papaver rhoas)
2% Bleke klaproos (Papaver dubium)
3% Bolderik (Agrostemma githago)
1% Wilde ridderspoor (Consolida regalis)
1% Echte kamille (Matricaria recutita)
2 Reacties
Is er ergens te zien welke bloemen er in zitten?
Niet dat ik dadelijk mijn wei vol heb staan met Jacobskruiskruid of iets anders giftigs voor mijn paarden.
Vorig jaar het gras in desert laten fraisen en het mengel gezaaid zoals in de handleiding stond, regelmatig water gegeven maar géén bloemetjes en bijtjes gezien, is dat zaad wel goed of moet ik hiervoor naar de uroloog?
Pierke