Skip to content

Kunstwerk ‘Stille Strijd’ | symbool voor de innerlijke strijd depressieve jongeren

Redactie
26 februari 2024 | 19:08

Advertentie

VVan 26 februari tot 10 maart staat het beeld ‘Stille Strijd‘ op de Markt in Weert. Het beeld van een in elkaar gedoken jongere staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle, gele kleur.

Stille Strijd

Het is heel verdrietig om te constateren dat een steeds grotere groep jongeren ernstig last heeft van alle uitdagingen in het leven. Daarbij komt dat praten over psychische kwetsbaarheid vaak heel moeilijk is. Er is namelijk nog steeds veel taboe en (zelf)stigma hierom heen. Hier maak ik me grote zorgen om! Daarom hebben wij het kunstwerk Stille Strijd naar Weert gehaald. Samen kunnen wij onze jongeren laten zien en voelen dat wij met ze meeleven en dat wij open staan voor het gesprek, want praten over lastige onderwerpen helpt echt!” aldus wethouder Michèle Ferrière

Tegelijkertijd met het beeld werden er posters verspreid door de binnenstad. Op deze posters staan inspirerende, openhartige vragen. Het doel is om mensen aan het denken te zetten over mentale gezondheid en om hen te inspireren hoe je hierover het gesprek met elkaar aangaat.

Schreeuw om aandacht
Stille Strijd is een initiatief van kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House. ‘Er rust een behoorlijk taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.’ Stolz sprak een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. ‘Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving – met name vrienden, klasgenoten en docenten – te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met iemand. Het taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip.’ Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.com.

Stille Strijd werd op 12 juli 2023 op het Museumplein in Amsterdam gelanceerd en heeft inmiddels al in verschillende steden in Nederland gestaan.

Programma
De komende periode worden er talrijke activiteiten georganiseerd die gericht zijn op jongeren, hun omgeving en professionals. Hieronder staat een overzicht

  • Op 2 en 9 maart zijn professionals van onze lokale organisaties aanwezig op de markt om met mensen het gesprek aan te gaan over dit moeilijke onderwerp. Zij geven uitleg over het aanbod dat we in Weert hebben gericht op mentale gezondheid en preventie
  • Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert een training Lekker in je vel voor jongeren. Deze training bestaat uit twee bijeenkomsten op 27 maart en 17 april 2024 en wordt gegeven op de Zandkuilweg 8 in Maasbracht. Als er veel aanmeldingen zijn van jongeren uit Weert dan wordt deze training in Weert georganiseerd. Meer informatie is te vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.
  • Op 5 maart om 15.00 uur organiseert het Zelfregiecentrum een themabijeenkomst over suïcide en suïcidale gedachten. Ervaringsdeskundigen zitten klaar met een luisterend oor. Tijdens de bijeenkomst kun je ervaringsverhalen horen, delen wat je dwars zit of gewoon luisteren. Aanmelden is niet nodig, je kunt binnenlopen op de Roermondseweg 64 in Weert. Voor meer, zie de website van Zelfregiecentrum.
  • Stichting Vincent van Gogh organiseert op 7 maart en 21 maart van 15.00 uur tot 17.00 uur in Weert een scholing Less Depress. Deze scholing is bedoeld voor vrijwilligers en professionals die in contact komen met jeugdigen. Aanmelden kan via vvgpreventie@vigogroep.nl. Op de website van Stichting Vincent van Gogh kun je terecht voor meer informatie.
  • Stichting MET ggz organiseert op 7 maart van 19.00 uur tot 20.30 uur een informatieavond Luisteren en verdragen: Hoe om te gaan met suïcidale uitspraken van jongeren. Tijdens deze avond wordt besproken hoe je omgaat met uitspraken als “ik wil niet meer” of “op deze manier zie ik het niet meer zitten”. Aanmelden kan via een digitaal formulier. Meer info is te vinden op de activiteiten-pagina van MET ggz.
  • MIND Ypsilon organiseert op 22 februari 2024 om 19.30 uur een kennissessie ‘Leven met een suïcidale naaste’. De sessie is online (via Zoom) voor iedereen bij te wonen. Meer informatie en aanmelden via de website van website van Ypsilon.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Foto’s: Johan Horst Fotografie

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38
default
Maandag lezing
5 oktober 2024 | 19:00

Advertentie