Skip to content

Rondleiding abdij Maria Hart, het klooster van de Zusters Birgittinessen in Weert

27 februari 2024 | 7:51

Zondag 17 maart worden de deuren exclusief geopend van abdij Maria Hart aan de Maasstraat. De abdij werd oorspronkelijk gesticht in 1442 als abdij Maria Wijngaard en in 1525 legde graaf Jacob van Horne de eerste steen voor een nieuwe kloosterkerk die in 1836 overigens weer werd afgebroken. De oorspronkelijke orde ‘de witte nonnen’ werden in 1797 door de Fransen uit het klooster verdreven. De abdij wordt dan verkocht en er worden woonhuizen van gemaakt.

Het klooster van de Zusters Birgittinessen

In 1843 werd een deel van het klooster opnieuw betrokken door de (slot)zusters Birgittinessen die er inmiddels ruim 180 jaar onafgebroken wonen en leven. De rondleiding start in de prachtige kapel die in 1856 werd gebouwd. Daar wordt u ontvangen door zuster Concezione, moeder-abdis van de orde die een toelichting geeft op de huidige kloostergemeenschap en over de stichtster van de orde de H. Birgitta. Bart Maes geeft vervolgens een toelichting op de bouwgeschiedenis van het klooster.

Daarna start de rondleiding en lopen ze door naar de oude ontvangstruimte met het getraliede raam waarachter de slotzusters vroeger 4x per jaar familiebezoek ontvingen. Slotzuster Franciska vertelt daar over hoe zij het kloosterleven heeft aanvaard. Aansluitende bezoeken ze de bovenkapel met biechtkamer van de zusters en de daarnaast gelegen kapittelzaal. In de kapittelzaal van een klooster kwam de hele gemeenschap vaak dagelijks bijeen. De ‘troon’ van moeder abdis is dan ook hoger dan de stoelen voor de zusters. Van daaruit nemen we een kijkje op de zoldergewelven van de kapel. ‘Bukt hier diep voor uw hoofd, anders een geduchten stoot’ valt er te lezen op de zoldertoegang. Op een van de andere zolders staan o.a. de hutkoffers van de allereerste zusters nog opgeslagen. Dan is het tijd voor een mini-pavlova (uit de eigen kloosterkeuken) en een kop koffie.

Daarna bezoeken ze de kloostertuin met een toelichting op het radaronderzoek naar de afgebroken ‘Hoogkerk’. Daarna brengen ze een bezoek aan de tuin met het kloosterkerkhof en de Lourdesgrot die in 1936 werd aangelegd. Als afsluiting kunt u het gastenverblijf bezichtigen en een flesje huisgemaakte Limoncello of Arancello kopen. De opbrengst van de rondleiding gaat geheel naar de restauratie en exploitatie van het klooster.

De rondleiding start op zondag om 11.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon. Reserveren kan via deze pagina.

Advertentie

1 Reactie

  1. Kan ik me hier inschrijven voor de rondleiding?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Hond-vast-in-hekwerk-geeuthanaseerd-door-dierenarts-1
Een spijl doorboorde zijn achterlijf
23 december 2024 | 3:21
2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00

Advertentie