Skip to content

OM eist gevangenisstraf van 14 jaar en tbs voor doodslag op ex-vriendin in Weert

Redactie
28 februari 2024 | 15:00

Advertentie

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eiste vandaag in de rechtbank van Roermond 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 40-jarige man uit Weert. Hij wordt verdacht van doodslag op zijn 24-jarige ex-vriendin Laura Skoczylas uit Weert.

Doodslag

Na een achtervolging en een ruzie bracht de verdachte zijn ex-vriendin in de vroege ochtend van 24 november 2021 met fors geweld om het leven door haar hals dicht te knijpen en haar te wurgen. Hij liet haar levenloze lichaam achter in een greppel bij een bosje aan de Ringbaan-Zuid in Weert. De politie vindt haar lichaam die dag rond half drie in de middag. De verdachte is kort na het incident aangehouden.

Controlerend en bezitterig
De verdachte heeft een, korte maar ongezonde, relatie met Laura gehad. Hij was wantrouwend, controlerend en bezitterig richting Laura. Contact met andere mannen werd niet getolereerd en hij was gewelddadig naar Laura”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Toen de relatie verslechterde heeft Laura geprobeerd het contact te verbreken met de man waar zij doodsangsten voor uitstond. Aan die wens van Laura werd door de verdachte geen gehoor gegeven. Ze werd achtervolgd, van de weg geramd, nagenoeg bewusteloos geslagen en gewurgd. Allemaal omdat de verdachte niet kon verkroppen dat zij geen contact meer met hem wilde.”

Relaties
In het verleden is de verdachte, die volgens deskundigen een persoonlijkheidsstoornis heeft, meermaals veroordeeld voor geweld. Uit de gedragsdeskundige rapportages volgt dat de relaties van de verdachte telkens met een gevangenisstraf zijn geëindigd.

Langdurige en intensieve behandeling
Volgens het OM is naast een gevangenisstraf een langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk. “Het risico dat de verdachte, als hij onbehandeld blijft, mogelijk opnieuw een levensdelict zal begaan is volgens de deskundigen groot”, aldus de officier van justitie.

Onderzoek CBS
In Nederland wordt gemiddeld iedere 8 dagen een vrouw vermoord, waarvan ruim 60 procent door een (ex-)partner. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS (ter vergelijking: ongeveer 1% van de mannen die vermoord wordt in Nederland wordt vermoord door een (ex-)partner).

Femicide
De Nederlandse overheid heeft een belangrijke taak bij de aanpak van geweld tegen vrouwen, met als fatale vorm femicide (vrouwenmoord). Die verplichting vloeit onder andere voort uit het Verdrag van Istanbul. Nederland ondertekende in 2016 de Instanbul Conventie, waarin is vastgelegd dat de aanpak van geweld tegen vrouwen én huiselijk geweld gendersensitief beleid vereist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_16 Arbeidsmarktregio Midden-Limburg zet koers met ondertekenen intentieverklaring
Samen arbeidsmarktregio Midden-Limburg versterken
17 september 2024 | 7:00
Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert 4
Opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen
16 september 2024 | 21:02
Fotograaf Risse Groep
Kom jij speeddaten?
16 september 2024 | 19:35
Conceptplan voor toekomstig sportpark De Houwakker in Ospel
18 september aanstaande om 14.00 uur
16 september 2024 | 18:34

Advertentie