Skip to content

Hout stoken? Bekijk de Stookwijzer

1 maart 2024 | 11:00
stevanovicigor – depositphotos.com

Een brandende houtkachel, pelletkachel, open haard of vuurkorf: veel mensen vinden het gezellig. Maar hout stoken kan ook geur- en gezondheidsoverlast geven. De rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze stoffen zijn slecht voor de luchtkwaliteit, uw eigen gezondheid, maar ook die van uw omgeving. Wil je toch hout stoken? Houd rekening met elkaar en probeer overlast te beperken.

Hout stoken?

Stookwijzer en stookalert
Check de Stookwijzer op de website atlasleefomgeving.nl die laat zien hoe het op dit moment gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw buurt. Let ook op het stookalert van het RIVM op www.rivm.nl. Het RIVM geeft dit af bij ongunstig weer of een slechte luchtkwaliteit.

Overlast en schade verminderen
Houtrook is schadelijk voor de gezondheid. Maar hóe schadelijk de rook is, hangt ook af van het soort kachel, het hout dat je gebruikt en de manier waarop je stookt. Gebruik alleen droog hout; nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Zo voorkom je ook ongelukken. En ventileer goed tijdens het stoken. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en geeft bijna geen rook.

Overlast melden
Handhaving op het gebied van hout stoken is lastig. Er zijn geen landelijke regels of wetten om als gemeente goed te kunnen optreden tegen de overlast van houtrook. Zolang nieuw landelijk beleid uitblijft, kan de gemeente Nederweert niet handhavend optreden.

Overlast oplossen
Heb je last van houtstook in je buurt? Je hebt twee mogelijkheden om de overlastsituatie op te lossen.

  • Je gaat in gesprek met de stoker.
  • Je meldt de overlast bij de gemeente en doet een beroep op bestaande wet- en regelgeving. Melden heeft alleen nut als de (geur)overlast in de woning zo ernstig is dat gemeentelijke toezichthouders op eenvoudige wijze de klacht kunnen zien of ruiken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie