Skip to content

Weerter basisscholen zetten zich in voor duurzaamheid met de Junior Klimaatcoach

Redactie
2 maart 2024 | 9:00

Advertentie

Vier basisscholen in de gemeente Weert starten maandag 4 maart met de ‘Junior Klimaatcoach’, een educatief programma dat kinderen bewust maakt van klimaatverandering, biodiversiteit en water. In totaal starten 235 leerlingen en 16 leerkrachten met het lespakket, waarbij zij op speelse wijze worden betrokken bij belangrijke vraagstukken rondom duurzaamheid.

Gemeente Weert

Junior Klimaatcoach is er voor basisschoolkinderen van 7 tot 12 jaar. Het leert de kinderen op een interactieve manier meer over het milieu en hun rol in het behoud ervan. Door het doen van opdrachten, op school én thuis, worden de leerlingen aangemoedigd om bewuste keuzes te maken die een positieve impact hebben op het klimaat. De gemeente Weert ziet het onderwijs als belangrijke partner in het verduurzamen van de gemeente en stelt daarom het lespakket kosteloos beschikbaar voor basisscholen.

Wethouder Lizbeth Steinbach, onder andere verantwoordelijk voor onderwijs en duurzaamheid, is blij met het grote aantal inschrijvingen: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving en het is goed om te zien dat onze basisscholen zich actief inzetten om het bewustzijn onder leerlingen te vergroten. Als gemeente vinden we het belangrijk om te investeren in de toekomst van onze Weerter gemeenschap. Via de Junior Klimaatcoach worden de kinderen betrokken bij het begrijpen en aanpakken van de uitdagingen waarmee onze gemeente wordt geconfronteerd. Zo vergroten we niet alleen hun kennis rondom duurzaamheid, maar leggen we ook het fundament voor een verantwoordelijke en bewuste generatie. Zo maken we Weert samen eerlijker, kansrijk en groener.

Over de Junior Klimaatcoach
Op 4 maart start de Junior Klimaatcoach. Het lespakket is een broertje van de Junior Energiecoach, waar eerder al vier scholen aan meededen in Weert. In totaal beslaan de lessen vijf weken. Het programma is erop gericht om, naast opdrachten op school, ook het gesprek aan de keukentafel op gang te krijgen en zo ook ouders van leerlingen te bereiken met informatie over duurzaamheid en klimaatverandering.

Energiefixers voor een energiezuiniger huis
De energiefixers van Warm Wonen Thuis zijn tijdens het programma van Junior Klimaatcoach in de wijk aanwezig om inwoners te helpen met kleine energiebesparende maatregelen. Kinderen die bezig zijn met Junior Klimaatcoach kunnen hun ouders vragen de hulp van een energiefixer in te schakelen. Meer informatie vind je op deze website.

Leren over circulariteit in de Warm Wonen Winkel
Meer leren over het voorkomen en hergebruiken van afval? Op zaterdag 16 maart, in de landelijke Week van de Circulaire Economie, worden activiteiten voor jong en oud georganiseerd in de Warm Wonen Winkel. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor advies over het verduurzamen van je woning. Houd de website in de gaten voor het programma.

Advertentie

9 Reacties

  1. Geweldig idee van een klimaatcoach bij de jeugd op de scholen. Gaat deze coach eveneens aandacht besteden aan de afval, die zo gretig overal wordt weggegooid in de straten, op de pleinen, in de bermen etc. ????

  2. Wat heeft een klimaatcoach te maken met afval in bermen?… De reacties op N24 zijn atijd zo ongelooflijk raar en/of negatief. Ik zat me al schrap voor Ron met z’n paranoide geneuzel.

  3. Grappig en tegelijk ook triest om weer eens te lezen dat klimaat, milieu, biodiversiteit en water op een hoop wordt gegooid alsof het allemaal hetzelfde is.
    De kinderen worden al op jonge leeftijd geindoctrineerd en geleerd wat het correcte denken over klimaat is.
    Ik betwijfel namelijk ten zeerste of deze kinderen geleerd wordt op een objectieve en kritische manier na te denken over dit soort onderwerpen.
    We krijgen straks een generatie die niet meer fatsoenlijk kan lezen en rekenen maar wel alles over klimaat en milieu denk te weten.

  4. Beste Lois.
    Wanneer ik het betreffende artikel lees m.b.t. de klimaatcoach, zie ik eveneens de woorden BIODIVERSITEIT EN WATER staan. Dit betekent, dat mijn woorden niet raar of negatief zijn, maar dat de weggegooide afval in de natuur terechtkomt, en dus zeker ook het water en dus de natuur vervuilt.
    Het hangt meer samen met elkaar dan je in eerste instantie denkt.

  5. Beste John,
    Wat is er mis met het doel om kinderen beter en bewuster na te laten denken over de keuzez die ze maken. Ik heb het idee dat jij er bij voorbaat alweer vanuit gaat dat kinderen iets bijgebrscht krijgen waar jij het niet mee eens bent. Heb eens vertroueen in anderen en ga er niet stsndaard vanuit dat alleen jij de wijsheid in pacht hebt. En als je dat wel denkt te hebben, overweeg dan een carriere in de gemeentepolitiek,. Dan kunnen we met z’n allen jouw plannen beoordelen.

  6. Beste Joke,

    Wat zijn bewuste keuzes? Zijn dat de keuzes die hen worden aangeleerd of zijn dat de keuzes die ze zelf maken na het verzamelen van informatie en overweging van een aantal voor- en tegenargumenten?
    Het gaat hier om kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Die zijn te jong om bewuste keuzes te maken over zaken als klimaat en milieu. Bovendien moet je kinderen in die leeftijdscategorie niet lastig vallen met dit soort complexe en politiek beladen onderwerpen. Laat de kinderen kind zijn en eerst een aantal basisvaardigheden ontwikkelen.
    Verder vraag ik mij af of de gemeente hier niet op de stoel van het ministerie van onderwijs en de onderwijsinspectie gaat zitten door te bepalen dat kinderen op de basisschool een klimaatcoach moet krijgen en een lesprogramma over klimaat en milieu moeten volgen. Als ouder zou ik daar toch wel wat vraagtekens bij hebben.

    Als laatste, een andere mening hebben is iets anders dan de mening in pacht denken te hebben en ook geen reden om in de gemeentepolitiek te gaan. Als iedereen met een andere mening dat zou doen, zou het gemeentehuis te klein worden.

  7. Lois
    Het is makkelijk om mensen te misleiden ,dan mensen te laten inzien dat zij worden misleid.

  8. Zou het niet tijd worden om de kinderen fatsoenlijk te leren rekenen, schrijven en taalvaardigheid in plaats van aandacht voor de woke idioterie over een genderkoek en klimaat overdrijving?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie