Skip to content

Heemkunde en erfgoed zijn springlevend in Nederweert

16 maart 2024 | 16:00

De ontknoping van een cold case moord uit de Tweede Wereldoorlog. De ontdekking van een onbekend olieverfschilderij van Nederweert uit 1939. Aandacht voor toerisme naar de grenskerk aan de Booldersdijk. Herdenking van de heksenhysterie in Nederweert. Erfgoed en design in het nieuwe Hotel Rosveld. De introductie van het Houts Hendrikbier. OLS-schuttersfeest en schuttersleed. Lezingen, prijzen en presentaties. Maar ook de teloorgang van monumentale gebouwen en de vernieling van archeologisch erfgoed in Nederweert. Het was in alle opzichten een veelbetekenend jaar voor alle geïnteresseerden in Nederweerter heemkunde, erfgoed en historie.

Heemkunde en erfgoed Nederweert

Springlevend
Traditioneel blikken de Nederweerter organisaties op het gebied van heemkunde en geschiedschrijving (verenigd in de Erfgoedgemeenschap Nederweert) in maart altijd terug op het voorgaande jaar. Het onlangs verschenen jaarverslag geeft een fraai overzicht van het veelzijdige activiteitenprogramma. Met een sterk accent op inhoud, beleving, en samenwerking.

Toetreding
Onlangs heeft ook de SHOW (Stichting Historisch Onderzoek Weerterland), de intentie uitgesproken toe te treden tot de Erfgoedgemeenschap Nederweert en daarin actief mee te gaan werken. De SHOW is een digitale informatieservice voor scholieren, studenten en amateur-onderzoekers op het gebied van alles dat ooit is gepubliceerd over de lokale geschiedenis. Binnenkort verschijnt hier meer nieuws over.

Samenleving
Wat de Erfgoedgemeenschap Nederweert motiveert is als volgt samen te vatten: Meer kennis over de geschiedenis en het erfgoed van Nederweert draagt bij aan de positieve beleving van hun omgeving door inwoners en bezoekers. Het stimuleert de bescherming en het promoten van ons cultureel historisch erfgoed. Organisatie en motivatie tot deelname aan erfgoedcultuuractiviteiten leidt tot burgerparticipatie, legt verbindingen en verbanden in de samenleving en versterkt de ontwikkeling van talenten en veerkracht van inwoners. Zaken die ook het gemeentebestuur van Nederweert in het coalitie-akkoord heel belangrijk vindt.

Eigentijds
Papier is geduldig maar gelukkig brengen de onderdelen van de Erfgoedgemeenschap Nederweert dit al decennia lang in de praktijk en slagen erin (door hun eigentijdse wijze van organiseren en samenwerken, zonder enige vorm van gemeentelijke steun en puur op basis van vrijwillige inzet), een groot publieksbereik en veel waardering te realiseren. Dat alles onder het motto ‘Vizier op Nederweert’. Het is fijn dat een groeiende aantal inwoners en zeker ook die uit de jongere generaties op die manier wordt gemotiveerd zich te verdiepen in de lokale historie. Heemkunde hoeft niet saai en ouderwets te zijn, dat kwartje valt bij steeds meer mensen.

Documentatie-archief
Sinds 1985 beheert de Erfgoedgemeenschap een historische documentatiecollectie over Nederweert. Deze bestaat uit dagboeken, brieven, foto’s en tekeningen, familie-archieven, bedrijfsarchieven en archieven van sociaal-maatschappelijke instellingen, en particuliere documentatieverzamelingen. Diverse particulieren en instellingen schonken reeds documentatie en archieven. Deze zijn alle geïnventariseerd, geconserveerd en voor een deel gedigitaliseerd. Het archief groeide in 2023 tot een omvang van ca. 145 strekkende meter, bijna een verdubbeling in de laatste vijf jaar. Belangrijk om te bewaren voor toekomstige generaties. Het materiaal vormt ook de basis voor veel van de activiteiten van de Erfgoedgemeenschap Nederweert.

Terugblik
Veel meer hierover, en een terugblik op het activiteitenprogramma van afgelopen jaar, lees je hier in de bijlage.

Erfgoedgemeenschap Nederweert

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

3 Reacties

  1. En de Heemkunde Vereniging Nederweert dan, die staat niet ik het lijstje. Doet die niet mee dan?
    Verder alle lof, goed bezig, Erfgoedgemeenschap!

  2. Goed te lezen wat een actieve vereniging onze verworven schatten uit het verleden beschermd en weer ” tot leven” wekt. Bedankt, ga zo door.

  3. Geschiedschrijving beschrijft niet alleen de lotgevallen van koningen, veldheren en landen, maar ook de geschiedschrijving van het “kleine”, de kleine lieden, boeren en burgers.De plaatselijke geschiedenis, soms van gebieden van amper een paar vierkante kilometer.Heemkunde verenigingen – en vergelijkbare verenigingen – spitten – vaak letterlijk – archieven en de bodem uit op zoek naar vaak minimale aanwijzingen van hoe dit en dat ooit is gedaan.Waarom die en die boerderij zo en zo heet.Waarom die en die weg juist daar ligt en hoe die weg aan haar naam kwam.Heemkunde verenigingen open geen graftombes vol schatten, maar met eenzelfde ijver als “beroeps” leggen ze de plaatselijke geschiedenis vast en bewaren en conserveren het “weten” van vroeger, wat soms een race tegen de klok is.Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog die nog kennis van die tijd hebben vallen bijvoorbeeld een voor een om, maar ook mensen die de industrialisatie van Weert na de oorlog mee hebben gemaakt, worden schaarser en schaarser.Heemkunde verenigingen leggen die verhalen vast en nee, de landelijke pers zal er over het algemeen geen woord vuil aan maken, maar dat is niet van belang ; het gaat om de plaatselijke geschiedenis, niet de geschiedenis van de lotgevallen van koningen, veldheren en landen.Heemkunde betekent dan ook : “Heemkunde, naar het woord heem, is onderzoek naar de eigen leefomgeving”.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie