Skip to content

“Da’s andere koek” | Nieuwe wisselexpositie uitzonderlijke koekplanken in Eynderhoof

20 maart 2024 | 15:00

Op zondag 31 maart aanstaande gaan de zware smeedijzeren poorten van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof weer open voor een nieuw en sprankelend museumseizoen. In de winterperiode is hard gewerkt aan het opknappen van gebouwen en aankleding en vordert de bouw van “Klusse Kerneel” volgens plan.

Eynderhoof

De primeur van dit jaar is voor een groot deel belegd bij een nieuwe wisselexpositie in het ambachtengebouw “De Gaffel”. Deze wisselexpositie rondom een unieke verzameling oude koek- en speculaasplanken is het hele seizoen te zien. En zeker de moeite waarde

Het is een mooie gewoonte dat op de eerste zondag van het nieuwe seizoen de voorzitter (Jac Beerens) in de ochtend alle vrijwilligers welkom heet en veel succes toewenst. Op een feestelijke manier, inclusief een aubade door schutterij Sint Lucie, luiden de “Eynderhoveniers” samen het museumseizoen in. Sinds vele jaren heeft de museumcommissie weer een prachtige wisselexpositie ingericht. Dit jaar rondom met de titel “Da’s andere koek”, met hele uitzonderlijke koek- en speculaasplanken in alle vormen, maten en van een kunstrijk houtsnijwerk. De planken zijn voor het grootste deel afkomstig uit een privéverzameling van de familie Kempener uit Voerendaal, die uiteraard bij de opening niet zullen ontbreken.

Een koek- of speculaasplank is eigenlijk een bakkersvorm van hout waarin een bepaalde voorstelling is gesneden. Deze voorstelling had altijd een betekenis, waarvan vele voorbeelden in de expositie te zien zijn. In het begin maakte men voor de uitvoering een taai deeg (Taai Taai) die later werd verrijkt met specerijen en roomboter en uiteindelijk speculaas is genoemd. De koekplank werd gebruikt als vorm die door koekplanksnijders voor speciale gelegenheden met de hand in allerlei voorstellingen werd bewerkt. Daardoor werd elke plank ook een echt kunstwerkjes en hoe mooi is het dat je die nu in allerlei maten, vormen en voorstellingen kunt bezichtigen in Eynderhoof.

Er zijn tijden geweest dat mensen elkaar bij bijzondere dagen een TaaiTaai – of speculaaspop schonken. Natuurlijk kennen we allemaal de TaaiTaai of speculaaspoppen bij het feest van Sint Nicolaas. En ben je een echt baktalent dan hebben we ook nog een recept voor koek- en speculaasdeeg uit 1800. Een zeer passende expositie voor een bijzonder museum dat zich naast gezellig uitje voor iedere leeftijd vooral ook richt op het instand houden en demonstreren van cultureel erfgoed.

Over de expositie en de koekplanken volgt nog veel meer informatie. Een deel daarvan is alvast te bekijken op een apart daarvoor ingerichte pagina op de vernieuwde website www.eynderhoof.nl. Op de website is ook ons programma te vinden voor 2024 en alle informatie die uit zal nodigen om een bezoek te brengen.

Vrijwilliger worden?
Eynderhoof is een “levend museum” met veel persoonlijke aandacht voor bezoekers en eigen vrijwilligers. Op dit moment zijn er diverse vacatures voor onder andere zagerij, pr (social media en marketing), pottenbakker, bakkerij en herberg/catering. Wil je vrijwilliger worden meldt je dan via vrijwilligers@eynderhoof.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00

Advertentie