Skip to content

Kraamkamer van de natuur: extra aandacht voor de openstellingsregels

Redactie
25 maart 2024 | 14:00

Advertentie

Foto: Marijke Vaes

De lente is begonnen, dus trekt men er weer massaal op uit voor een bezoekje aan de natuur. Juist in het voorjaar zijn de dieren extra kwetsbaar, omdat ze dan voor nakomelingen zorgen. Om te zorgen dat de natuur en de dieren niet verstoord worden gelden er regels voor een bezoek aan de natuur. Deze openstellingsregels zijn het hele jaar door van kracht, maar in het broedseizoen wordt hier extra op gecontroleerd.

Kraamkamer van de natuur

Handhavingsactie
Op zondag 24 maart hielden samenwerkende organisaties in het buitengebied een handhavingsactie. Groene boa’s van Staatsbosbeheer, SSIB (Samen sterk in Brabant), SSIL (Samen sterk in Limburg) en politie Peelland gingen op pad in de natuurgebieden van de Peel en het buitengebied. Ondanks het wisselvallige weer zijn er verschillende bekeuringen uitgedeeld, voornamelijk voor loslopende honden. Ook is er een fietser bekeurd en is er slachtafval gevonden. Ook de komende maanden zal er extra toezicht plaatsvinden.

Op kraamvisite in de natuur
Bijna iedereen heeft wel eens van het broedseizoen gehoord. Het broedseizoen is de periode waarin er veel jonge dieren worden geboren. Formeel duurt het van 15 maart tot 15 juli, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat dieren door een zacht voorjaar al eerder ‘het voorjaar in hun bol’ krijgen. Omdat vogels op het nest zitten en jonge zoogdieren letterlijk hun eerste stappen zetten is dit een periode waarin de natuur extra kwetsbaar is.

Iedereen is van harte welkom om van het ontluikende voorjaar te komen genieten in de natuur, maar geef de dieren de rust die ze nodig hebben. Blijf op de paden, houd de hond aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie