Skip to content

Terug in de tijd, terug naar ‘Siem’

31 maart 2024 | 10:00

Pand Siem in de Kerkstraat van Nederweert is een van de meest beeldbepalende oude panden in de dorpskern. Dat het uit 1659 daterende pand behouden werd, was eigenlijk een dubbeltje op zijn kant. Het gemeentebestuur van Nederweert bepleitte jarenlang sloop en wilde van de voorgenomen monumentenstatus af. Maar dankzij een ingreep door de Raad van State (die daarbij gehoor gaf aan de geluiden van verontruste Nederweerter burgers) kwam het gebouw in 2002 alsnog op de lijst van beschermde rijksmonumenten. Sindsdien kan Nederweert trots zijn op dit prachtige monument.

‘Siem’

Documentaire
Nadat de laatste bewoners, de fameuze ‘Gezusters Siem’ (Toos, Truus en Margriet Peters) naar elders waren vertrokken, stond het pand geruime tijd leeg. In 2001 maakte de Stichting Geschiedschrijving Nederweert (onderdeel van de Erfgoedgemeenschap Nederweert) een minidocumentaire over het gebouw. Daarbij werd de interviewer en cameraman rondgeleid door Siem Peters, beter bekend als ‘Siem van Tjeu van Siem’ (1938-2020) en familielid van de laatste bewoners.

Desolaat
Het interview werd gemaakt aan de vooravond van een uitgebreide restauratie door aannemer Teng Wijen en toont de historische maar ook desolate toestand van het pand op dat moment. In 2006 was de restauratie helemaal voltooid. Een in natuursteen gebeiteld jaartalvers in de noordgevel (dat is de zijde van de kerk) herinnert sindsdien aan het pand en zijn markante bewoonsters. Je moet dat maar eens gaan bekijken. En wie er daarna eentje gaat drinken of een hapje gaat eten bij Margriet en Herman Poell, gaat daarmee terug in de tijd in wat volgens historische bronnen het oudste horecagebouw van Nederland is dat aan één stuk in bedrijf is geweest.

Erfgoedgemeenschap Nederweert | Alfons Bruekers

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

2 Reacties

  1. Geweldig mooi. Goed dat het huis bewaard is gebleven. Dankzij het ondernemerschap van Teng Wijen en enkele personen die zich niet liet kisten door wat de gemeente wilde en vooral niet wilde. Ook toen was er zo te lezen al weinig erfgoedbeleid in Nederweert en was veel van toeval afhankelijk.

  2. Geweldig om deze 2 iconen van Nederweert te zien.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

20241221_Brand-bij-transportband-in-meelfabriek-Weert_12
Moeilijk bereikbare brand
21 december 2024 | 17:27
20241221_Kop-staart-botsing-op-kruispunt-N275-in-Nederweert_1
Niemand raakte gewond
21 december 2024 | 15:32
2024_12_21-Ne-Gruuetse-daeke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
21 december 2024 | 12:01

Advertentie