Binnen enkele maanden gaan we herdenken dat Midden Limburg 80 jaar geleden bevrijd werd. Groot is onze dankbaarheid voor de soldaten van toen.
Heemkundevereniging Nederweert
Een van de meest in het oog springende kenmerken van een soldaat is zijn (stalen) helm. De helmen van de Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten verschilden sterk qua uiterlijk. De metalen helm als militair uitrustingsstuk bestaat al sinds de oudheid. Toch veranderde dat sterk in de 17e eeuw, vanwege een andere manier van oorlog voeren. Al raakte hij dan weliswaar niet helemaal in onbruik, pas tijdens de eerste wereldoorlog werd de stalen helm opnieuw en in grote getale geïntroduceerd. Ook het neutrale Nederland ging naarstig op zoek naar een eigen stalen helm en dat had nog heel wat voeten in de aarde. Na de tweede wereldoorlog ging die ontwikkeling nog een tijd door en in 1958 moest er zelfs een staatssecretaris aftreden i.v.m. de zgn. “Helmenaffaire”! Met de introductie van nieuwe soorten kunststof (aramide), verdween de stalen helm officieel van het toneel.
Op dinsdag 23 april a.s. om 20:00 uur zal Harrie Strijbosch een lezing houden over dit onderwerp bij Eynderhoof (Milderspaat 1 in Nederweert-Eind). Harrie is geboren in 1954 in Asten en is na zijn huwelijk in 1981 in Nederweert-Eind komen wonen en was vanaf 1979 werkzaam als verzekeringsadviseur in de buitendienst van RVS verzekeringen. Harrie heeft een bijzondere hobby: Stalen Helmen van over de hele wereld uit de periode 1915 t/m begin jaren negentig. Zijn eerste exemplaar is een gedeukte Nederlandse helm uit WO2, geruild tegen een nietmachine. In 2012 is een groep van 6 verzamelaars begonnen met een uitgebreid onderzoek over de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse helm, met als doel het op de markt brengen van een wetenschappelijk onderbouwd boek. In juni 2019 werd het resultaat gepresenteerd in het Oorlogsmuseum Overloon. Tegelijkertijd werd daar een tijdelijke tentoonstelling geopend met dezelfde titel als het boek. Deze tentoonstelling werd opgezet door Harrie Strijbosch, samen met Ferry Scheepers, beiden lid van de werkgroep én allebei afkomstig uit Nederweert.
Het boek: “De Nederlandse stalen helm 1916-1992” (348 pagina’s) is in beperkte oplage en in eigen beheer door de werkgroep, onder redactie van Kevin de Joode, uitgegeven. De winkelprijs is €79,95; voor de leden van de HKV tijdelijk te verkrijgen voor de speciale prijs van €55,-
Er zijn nog geen reacties geplaatst