Skip to content

Eczeem

Redactie
16 april 2024 | 15:00

Advertentie

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor: vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Eczeem

Klachten en symptomen
De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over vrij ernstige jeuk. Astma, hooikoorts en emotionele stress kunnen met eczeem gepaard gaan.

Oorzaken
Er zijn twee soorten eczeem. Ze hebben verschillende oorzaken.

Atopisch of constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald. In sommige gevallen is de oorzaak onbekend. Deze vorm van eczeem komt met name voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Bij chronisch eczeem kan de huid ruw of grof worden.

Contacteczeem
Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoal nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan. Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders overdragen.

Wanneer arts raadplegen?
Raadpleeg bij open wondjes, aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts.

Wat kun je er zelf aan doen?
Zorg goed voor jouw huid en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld geen zeep te gebruiken. Smeer de huid regelmatig in met een vette zalf of een vettende crème. Wanneer je plotseling last krijgt van huiduitslag, kan er sprake zijn van contacteczeem. In dat geval moet je proberen voor jezelf te achterhalen welke stof de overgevoeligheidsreactie heeft veroorzaakt. 

Als je overgevoelig bent voor zeep dan kun je overschakelen op zogenaamde zeepvervangende producten. Je kunt voorkomen dat je huid uitdroogt door geen producten met alcohol op de huid te doen, geen zeep te gebruiken en niet te heet of te lang te douchen. Om jeuk tegen te gaan, kun je een jeukstillend middel gebruiken.Wanneer je last hebt van eczeem is het verstandig ongeparfumeerde en hypoallergene producten te gebruiken. 

Geneesmiddelen
Vaak is smeren met een hormoonzalf (voorgeschreven door een arts) de enige manier om de huid een beetje rustig te houden. Wanneer je je aan het afgesproken gebruikschema houdt, is de kans op bijwerkingen erg klein.

Meer informatie of advies
Bent u op zoek naar advies bij eczeem? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom. 

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30 – 13.00 en 14.00 – 18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Bezoek ons ook op Facebook.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie