Skip to content

Je kunt onmogelijk aan jezelf ontsnappen

Redactie
25 april 2024 | 16:00

Advertentie

Maandagavond waren we te gast bij IKC Laar waar we samenkwamen om te Ont-Moeten. Dit doen we al meer dan 10 jaar. Audry verraste ons die avond met een vers gebakken appeltaart, die zelfs nog een beetje warm was. Dat werd smullen in de pauze. Behalve voor Kelly, want die deed via Zoom mee.

Lisette Poell

In 2024 is het overkoepelende thema zelfcompassie
Dr. Kristin Neff deed als een van de eerste wetenschappers onderzoek naar zelfcompassie en kwam al snel tot de conclusie dat we bijna niemand zo slecht behandelen als onszelf. En natuurlijk zal het niet je intentie zijn om jezelf slecht te behandelen. Maar jezelf mild, liefdevol, vriendelijk en respectvol bejegenen is blijkbaar geen vanzelfsprekendheid. Hoe dit ons dagelijkse leven kan beïnvloeden bekijken we telkens vanuit een andere invalshoek.

In alles wat we doen, of voornemen te doen staan we ons zelden toe fouten te maken. Terwijl het toch niet geheel ondenkbaar is dat je weleens fouten maakt en in je leven te maken krijgt met tegenslag.
De verwachting dat je altijd, overal op elk moment op je best moet zijn kan heel uitputtend zijn. Zo’n overtuiging kan ertoe leiden dat je jezelf geen moment rust gunt, altijd ‘aan’ staat en jezelf ondermijnt met strenge, negatieve gedachten.
Iemand kan je troost bieden en bemoedigend toespreken, wat belangrijk is. Maar je kunt niet aan jezelf ontsnappen. Wanneer jouw innerlijke rechter anders beslist zie je waarschijnlijk alleen maar je tekortkomingen die je misschien ook nog eens opblaast. En tegelijkertijd zie je niet (meer) wat er al allemaal goed gaat, ervaar je jouw goede eigenschappen als een vanzelfsprekendheid waardoor ze je niet eens meer opvallen.

Het maakt een wereld van verschil als je jezelf op zulke momenten vriendelijker zou toespreken. Maar helaas is dat niet waar de mind in eerste instantie mee komt. Op zulke momenten is het dan ook belangrijk jezelf eraan te herinneren en te erkennen dat fouten en tegenslagen bij het leven horen en inherent zijn aan ons mens-zijn en kansen bieden om te groeien. En weet ook dat het al dan niet succesvol behalen van doelen die je nastreeft niets zegt over jouw waarde als mens! Door jezelf onderuit te halen maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Naar het hart van mindfulness
Mindfulness is zoveel meer dan alleen maar een stress reductieprogramma, leerde Edel Maex mij tijdens de professionele vorming in Antwerpen. In een training beoefenen we gericht aandacht geven aan hier-en-nu. Die kwaliteit van aandacht helpt je een diepere verbinding met jezelf en je omgeving te maken. Het zijn niet de moeilijkheden die je in je leven tegenkomt maar de manier waarop je ermee omgaat wat ervoor zorgt dat je vastloopt. We benaderen mindfulness als een bejegeningswijze. Binnenkort starten we met een groepstraining Naar het hart van Mindfulness.

Mail me voor meer informatie en om je in te schrijven. De training wordt gegeven bij IKC Laar en je kunt ook online via Zoom meedoen waardoor de plek waar je bent geen belemmering hoeft te zijn om aan deze training mee te kunnen doen.

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

  • 22 april Ont-Moeten IKC Laar (alleen nog online plekken beschikbaar).
  • 22 mei Ont-Moeten IKC Laar.
  • 17 juni Ont-Moeten IKC Laar.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie