Skip to content

Joost Eerdmans (JA21) overnacht naast windturbine om overlast zelf te ervaren

Redactie
30 april 2024 | 12:10

Advertentie

Om zelf de overlast van grote windturbines te ervaren, zal JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 mei overnachten in een caravan op vijfhonderd meter afstand van windturbinepark Ospeldijk in Nederweert.

Windmolens Ospeldijk

Impact groot
Joost Eerdmans is uiterst kritisch op de plaatsing van windturbines op land. “De impact van deze windturbines op omwonenden is groot. Zij hebben overdag last van slagschaduwen en ‘s nachts kunnen zij niet slapen vanwege het voortdurende gebrom dat de turbines veroorzaken. In de transitie naar duurzame energie, moeten we alle aspecten ervan kennen en begrijpen, inclusief de impact op de mensen die direct worden beïnvloed. Door zelf de nacht door te brengen in de buurt van een windturbine van 210 meter hoog, hoop ik een beter inzicht te krijgen in de directe overlast die mensen van windturbines ondervinden zoals slapeloosheid en concentratieproblemen”, aldus Eerdmans.

Afstandsnorm
Het kabinet is voornemens om naar aanleiding van het recent verschenen milieueffectrapport (MER) nieuwe, strengere geluidsnormen vast te leggen. Eerdmans is sceptisch over deze nieuwe normen: “Het gaat namelijk om gemiddelde decibels. Hiermee wordt niets gedaan tegen de piekbelasting ‘s nachts.” Eerdmans pleit net als audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum voor de introductie van een afstandsnorm in plaats van een gemiddelde geluidsnorm. Dit zal bewoners rust geven.

Windturbinepark Ospeldijk
In 2018 oordeelde de gemeenteraad dat windturbinepark Ospeldijk in Nederweert ontwikkeld mocht worden. Momenteel zijn er vier windturbines gebouwd. De initiatiefnemers zijn Waterleidingmaatschappij Limburg en Newecoop / Zuidenwind. In de nabijgelegen gemeenten liggen nog eens vijf andere windturbineparken: windpark Kookepan, Heibloem en Boerderwijweg in de gemeente Leudal, windpark Egchelse Heide in de Gemeente Peel en Maas en windpark Weert in de gemeente Weert.

Advertentie

14 Reacties

  1. Goed dat hij dit doet! En als die er toch is, dan kan ie gelijk die penetrante boutlucht constateren. Je maakt mij niet wijs, dat dit ook geen impact op de plaatselijke gezondheid heeft…

  2. Het geluid valt na 2 kom naar beneden ,daar is de hinder.
    Mensen die 500 meter eraf wonen hebben zowat geen last.
    Als Joost er gaat overnachten…zullen ze wel net onderhoud aan de molens hebben.
    Net zo als met moulin Blues staan ze ook uit stel je voor dat er dan stadse mensen zouden klagen over het geluid.

  3. Alleen niet zo slim om dit vooraf te publiceren.

  4. Als je de gedupeerde omwonenden – met 449 officiele meldingen van hinder door 29 verschillende melders in dunbevolkt gebied (recente opgave gemeente) –
    echt wilt helpen,

    dan kun je deze logeerpartij beter niet vantevoren bekend maken!

    Volgens mij stonden ze vorig jaar in het Moulin Blues weekend trouwens stil.
    Hoewel fijn voor de omwonenden,
    zou het jammer van de heer Eerdmans zijn tijd en moeite zijn als dat nu ook het geval is.

  5. Onderschat het stikstofgehalte niet…door die dreklucht van alle baggen is aantoonbaar gebleken dat het daar de slechtste luchtkwaliteit van Nederland is. Dat meneer Eerdmans dat gegeven maar terug naar Den Haag neemt

  6. @Freddy,
    Onzin.
    Geluid daalt niet neer maar verspreid zich alle kanten op, hoe dichter bij de bron hoe harder het geluid.
    Enige reden die ik kan bedenken waarom mensen die er vlak bij wonen er minder last van zouden hebben, is dat ze veel geld krijgen om zo’n ding op hun land te plaatsen.

  7. Als hij het zelfde wil horen als de bewoners in dit gebied.
    Zou hij eigenlijk bij de mensen in de woning moeten slapen.
    Deze woningen zijn beter geïsoleerd dan een caravan,
    Is dus op deze manier niet te vergelijken

  8. Goed initiatief van Joost mogen meer bestuurders een voorbeeld aan nemen. Alleen deze publicatie is niet de beste zet ook vanuit de redactie van Ndwrt24! Als ik meneer Eerdmans was zou ik daarom iedereen op de gemeente en in de fractie waar de wandelende gazetjes in overvloed heersen nog een extra datum prikken zonder iemand in te lichten zodat de bevinding niet vanaf buitenaf gemanipuleerd word door toevallige onderhoudswerkzaamheden of iets dergelijks. De ervaringen weten ons te vertellen dat vanuit links het geniep op de loer ligt.

  9. Wiekser, zowel hoorbaar geluid als Laagfrequent geluid en Infgrageluid verspreiden zich inderdaad, precies zoals u zegt maar wat Freddie zegt klopt zeker ook want uit de praktijk is gebleken dat deze vormen van geluid en trillingen op bijvoorbeeld 1200 meter soms grotere overlast kunnen geven dan dichterbij de bron en andersom. Het is niet voor niets dat deskundigen 10x de masthoogte adviseren. Dat zou in geval Ospeldijk 1350 meter zijn. Beter nog zou 10x de tiphoogte zijn zoals dat in Beieren het geval was. Dat zou in ons geval 2,1 kilometer van huizen zijn maar dan kan de industrie in Nederlandzijn zijn turbines niet meer kwijt en juist dat heeft een hogere prioriteit dan de volksgezondheid. Kortom, de hinder, de slaapverstoring met de daarbij horende risico’s voor de gezondheid tot op celniveau gaan over een veel groter gebied dan 500 meter. Dat staat vast! En dan hebben we het alleen nog maar over geluid….

  10. Aan de andere kant…Die molens zijn daar niet voor niets geplaatst…Hoe krijg je andere die baggelucht weg. Denk dat er echt wel over na is gedacht.

  11. Molens, erfgoed, randweg, fietsbruggen, petities, OLS, etc etc.

    Goed dat de landelijke politiek en media eindelijk eens wel de problemen wil zien en “horen” waar Nederweertenaren door handelen van het huidig en vorig gemeentebestuur mee te kampen hebben.

    Wordt het niet eens tijd dat Nederweert zowel bestuurlijk als ambtelijk onder curatele komt?

    De ongehoorde burgers van Ni-jwieërt verdienen wel om vertegenwoordigd te worden in de gemeenteraadszaal.
    Deze gemeenteraad is totaal onbekwaam.

    Enkele “vreemden” die het hier menen te moeten vertellen hoe het moet. En de locals lijken te zijn ondergedoken.

    En dan de mensen van JongerenAkkoordNederweert die niet voor de lokale burger opkomen, ik stem er nooit meer op.

    Helaas is de volgende stembusgang pas in 2026.

    Beste medeburgers van groot Ni-jwieërt, verenigt u.

  12. Beste Heer Wiekser .
    Denk dat u beter uw lectuur kunt blijven lezen die uw u naam aan doet.
    U kwaakt wat en heeft geen benul wat kwaakt.

  13. Beste Don,

    Volgens mij is het huidige bestuur gekozen door de inwoners en daarmee vertegenwoordigen zij de stem van de grootste groepering.
    Als de meerderheid anders gestemd zou zijn, zoals u doet voorkomen, dan waren andere partijen wel de grootste geworden.
    Waarschijnlijk bent u met uw mening dus onderdeel van de minderheid, de meerderheid is namelijk al verenigd :).

    Groet Henk

  14. Geen wintmolen in mijn tuin als ze dit zetten op een plaats waar niemand last van heeft !!!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie