Skip to content

”Je hoeft zeker niet technisch opgeleid te zijn om bij ons actief te worden”

Redactie
8 mei 2024 | 19:10

Advertentie

Moet je in het dorp werken?

Brandweer Nederweert is een jonge en dynamische club. Zij zijn op zoek naar nieuwe fanatieke korpsleden, zowel dames als heren. De komende weken maak je kennis met diverse brandweervrijwilligers die in het verleden de stap hebben gezet. Neem een kijkje in het korps van brandweer Nederweert en ontmoet de mensen die met hart en ziel hun bijdrage leveren aan de veiligheid van onze gemeenschap. Vandaag stellen we je voor aan één van deze toegewijde brandweervrijwilligers:

Rico Franssen

Rico is woonachtig in Nederweert en werkt bij Enexis. Hij is sportief en graag buiten actief bezig. Ook komt hij graag onder de mensen. ”Ik vind het belangrijk om naast mijn werk ook een maatschappelijke bijdrage te leveren aan onze mooie gemeente Nederweert. Daarnaast heb ik altijd alles met ‘zwaailamp en sirene’ interessant gevonden. Tijdens een van de open dagen ben ik bij de Brandweer Nederweert binnengelopen en daar werd ik meteen gegrepen door vrijwilligers die met passie over het werk bij de brandweer vertelden,” legt hij uit.

Bij Enexis gaat Rico over de strategische planning. ”Samen met collega’s zorgen we voor de uitvoering van projecten die bijdragen aan de energietransitie.” Door zijn werk is hij niet altijd in het dorp aanwezig en kan hij dus niet altijd uitrukken. ”Desondanks gaat de combinatie werk en de brandweer me goed af: Op de thuiswerkdagen ben ik beschikbaar en wanneer ik op de weg zit, pas ik mijn beschikbaarheid aan. Het helpt om een werkgever te hebben die zich kan vinden in de belangrijke maatschappelijke taak die we uitvoeren en ook ruimte geeft om onder werktijd voor de brandweer paraat te kunnen staan – en aan uitrukken deel te nemen.”

Je hoeft niet technisch opgeleid te zijn om bij de brandweer te gaan. ”Met een gezond boerenverstand plus een beetje interesse in techniek is het een hele leuke uitdaging. Je hoeft dus zeker niet technisch opgeleid te zijn om bij ons actief te worden,” vertelt Rico.

We zijn er voor mens én dier

Rico vindt het brandweervak dankbaar werk. ”Ik haal er veel voldoening uit om samen met het team een klus te klaren. Je kunt vaak het verschil maken op momenten dat dit het hardste nodig is. Dat maakt het mooi en dankbaar werk.” Door de uitrukken heen maakt Rico soms ook heftige gebeurtenissen mee. ”Dit komt op z’n tijd voor; onderweg bereidt je jezelf voor op wat je gaat meemaken, doordat je vooraf al informatie krijgt via het systeem. Gedurende een inzet letten we als collega’s op elkaar. Na een inzet wordt, al dan niet met gespecialiseerde collega’s gesproken over heftige gebeurtenissen. We noemen dat debriefen.”

Hoeveel uitrukken heb je gemiddeld per week? ”Met een kleine 200 uitrukken per jaar, zitten we rond de 3-4 uitrukken gemiddeld per week. Bij een deel daarvan ben ik manschap, achter in de auto. Bij een ander deel ben ik chauffeur en pompbediender tijdens de uitrukken.” De eerste inzet ging om een loslopende ree. ”Dat was wel bijzonder om mee te beginnen. Die hebben we gevangen en aan de dierenambulance overhandigd. We zijn er voor mens én dier.”

Wordt ook brandweervrijwilliger en zet je in voor de samenleving!

Wil jij ook ervaren hoe het is om bij de brandweer te zijn of heb je nog brandende vragen? Dan is dit je kans! Neem contact op en wie weet oefen jij straks vijf keer met het korps mee! Stuur een e-mail naar: vrijwilliger@brandweernederweert.nl. Meer informatie op www.brandweernederweert.nl. Zij ontmoeten jou graag op een oefenavond in de kazerne.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-Nederweert-2023-24
Vrijdag 18 oktober
12 september 2024 | 16:14
Waat unne Kraom Anne en Baoz
Ook worden er enkele medische kwaaltjes besproken
31 augustus 2024 | 17:00
62-1
Abonneer op ons Youtube-kanaal voor meer video’s
31 augustus 2024 | 12:00
Lieke-en-Foss-waat-unne-kraom-1
Lievelingseten & vakantietips!
24 augustus 2024 | 17:00

Advertentie